Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Άλλη μια νύχτα τρόμου στη Γάζα

Άλλη μια νύχτα τρόμου στη Γάζα

AP PHOTO



Ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ άνοιξαν πυρ με βαριά πυροβόλα και εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές • Με ρουκέτες απάντησε η Χαμάς.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Κάθε άλλο παρά βαίνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να ανοίγουν πυρ με βαριά πυροβόλα και να εξαπολύουν νέες, σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Από την πλευρά τους, οι μαχητές της Χαμάς προχώρησαν σε νέο γύρο εκτόξευσης ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι στρατεύματα εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ενώ παράλληλα διεξάγονταν βομβαρδισμοί από αέρος. «Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Ωστόσο, στρατιωτικοί συντάκτες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή ευρείας κλίμακας, σημειώνοντας μάλιστα ότι το πυροβολικό βάλλει από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων. Παράλληλα, κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας είπαν πως μέχρι στιγμής, δεν έχουν δει Ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν στο πεδίο.

Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού Al Jazeera ανέφερε από τη Γάζα ότι υπάρχει ένα ξαφνικό και μεγάλο κύμα ισραηλινών επιθέσεων από τον αέρα, καθώς και βολές από το πυροβολικό και τα άρματα μάχης που συγκεντρώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακούστηκαν πολλές εκρήξεις και ήχησαν σειρήνες ασθενοφόρων που έσπευσαν να μεταφέρουν τραυματίες. Ωστόσο η πρόσβαση είναι δύσκολη, καθώς ορισμένοι δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οικογένειες έφυγαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν από τον βομβαρδισμό.

Στο Ισραήλ ήχησαν σειρήνες, καθώς από την πλευρά της Χαμάς εκτοξεύθηκε πλήθος ρουκετών, ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση. Οι τοπικές αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να είναι στα καταφύγια, μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Στο Ισραήλ δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες μέχρι στιγμής από τη νέα επίθεση με ρουκέτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Μια απόφαση που προφανώς ξενίζει, καθώς πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση σε επικίνδυνη κλιμάκωση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ ενέκρινε την επιστράτευση άλλων 9.000 εφέδρων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους συνολικά στις 16.000. Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζοντας ότι η χερσαία εισβολή είναι «ένα από τα σενάρια» αυτά.

Ο νεότερος απολογισμός των Παλαιστινίων είναι 109 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, και 621 τραυματίες από το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Από την άλλη πλευρά, από το πρωί της Πέμπτης έχουν εκτοξευθεί πάνω από 150 ρουκέτες προς το Ισραήλ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο και κατέληξαν σε ακατοίκητες περιοχές κοντά στις ακτές του βόρειου Ισραήλ. Δεν σχολίασε ποιος μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση αυτή, αλλά στρατιωτικές πηγές από τον Λίβανο είπαν στο τοπικό κανάλι MTV, ότι μάλλον πρόκειται για μικρές ομάδες Παλαιστινίων και όχι για την οργάνωση Χεζμπολά.

Ο στρατός είπε ότι περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ.

Απ' την άλλη πλευρά, εκτός από στόχους της Χαμάς, ο ΟΗΕ είπε ότι απ' τα ισραηλινά πυρά επλήγησαν τέσσερα δημόσια κτήρια εκ των οποίων τα δύο σχολεία.

Χωρίς ρεύμα σχεδόν όλη μέρα

Εν μέσω πανδημίας, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία για τους κατοίκους. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου υπό καθεστώς ανωνυμίας- γράφει η εφημερίδα Haaretz- εκτιμά ότι τα αποθέματα καυσίμων θα εξαντληθούν μέχρι την Κυριακή.

Όπως αναφέρει, τρεις από τις τέσσερις γεννήτριες που προμηθεύουν με ρεύμα τη Γάζα είναι ήδη εκτός λειτουργίας και η τέταρτη παρέχει ρεύμα μόνο για 5 ώρες την ημέρα. Η έλλειψη καυσίμων επηρεάζει και την λειτουργία των αντλιών νερού.

Ξέσπασμα βίας σε πολλές πόλεις

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, με μικτές κοινότητες, Αράβων και Εβραίων. Ένας άντρας άνοιξε πυρ, το βράδυ της Πέμπτης, με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων, τραυματίζοντας ένα άτομο, στην ισραηλινή πόλη Λοντ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια ομάδα ένοπλων Εβραίων περιπολούσε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι τεταμένη, στην πόλη αυτή, όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο τραυματίζοντας έναν άνθρωπο στο πόδι.

«Στην πόλη Λοντ σημειώθηκαν πυροβολισμοί με στόχο μια ομάδα Εβραίων. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, η αστυνομία αναζητεί υπόπτους», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

Την Τετάρτη το βράδυ, ένας 33χρονος Άραβας Ισραηλινός λιντσαρίστηκε από ακροδεξιούς στο Μπατ Γιαμ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση, ο άντρας κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και κατάγματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το εβραϊκό κράτος το 1948.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου