Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Σύγχυση με τις μάσκες, τι λένε οι ειδικοί

 Σύγχυση με τις μάσκες, τι λένε οι ειδικοί

EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Με το καλοκαίρι να έχει δώσει ήδη πρώτα δείγματα γραφής σε επίπεδο θερμοκρασιών, έχει αρχίσει ήδη και φουντώνει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μάσκες που πλέον αποτελούν ένα εκ των βασικών όπλων κατά της Covid-19, αλλά η χρήση τους σε περιβάλλον μεγάλης ζέστης καθίσταται αν όχι επώδυνη, τουλάχιστον δύσκολη. 

Πρόσφατη δημοσίευση άλλωστε του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention: CDC) με οδηγίες για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, προκάλεσε νέα σύγχυση, καθώς μεταξύ άλλων, περιελάμβανε αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και προαιρετική χρήση μάσκας.

Απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι νέες συστάσεις του CDC, επιχειρούν να δώσουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως αναφέρουν λοιπόν:

  • Το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο.
  • Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου. Θεωρητικά, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα.
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας.
  • Ένας πληθυσμός που πρέπει να συνεχίζει να προφυλάσσεται είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως ασθενείς με HIV και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων. Ένα 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του γιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή. Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη, αλλά το αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης ειδικότερα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ακόμη άγνωστο.
  • Στους εξωτερικούς χώρους, η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί, εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα.
  • Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης.
  • Όσο αφορά την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας ότι ακόμα και αν νοσήσουν, τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά επειδή ειδικά τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να συνεχίζουν να φορούν μάσκα γύρω τους.

Δεν έχει επιδημιολογική λογική η μάσκα στον δρόμο

Σαφής στη θέση του για τη χρήση μάσκας όταν περπατάμε, τρέχουμε ή κάνουμε περίπατο σε χώρους πρασίνου, ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης που μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για μια καλή εξέλιξη, καθώς ήδη έχουμε πέσει σε επίπεδο 40% όσον αφορά τους διασωληνωμένους και σύμφωνα με τις προβλέψεις του μοντέλου, τέλος Ιουνίου θα βρισκόμαστε στα επίπεδα που ήμασταν στα μέσα του Ιανουαρίου.

«Η πρόβλεψη μας από εκεί και ύστερα, σύμφωνα με το δικό μας μοντέλο, δείχνει ότι θα βρεθούμε περίπου εκεί που ξεκινήσαμε τέλος Ιουνίου προς τα μέσα Ιουλίου», είπε συγκεκριμένα.

Ερωτώμενος ωστόσο εάν τα δεδομένα που προκύπτουν από το διάγραμμα συνεπάγονται και το τέλος της χρήσης μάσκας, απάντησε: «Το να πετάξουμε τις μάσκες είναι συγκεκριμένο πράγμα, εκείνο που σκέφτομαι και λέω από επιδημιολογικής απόψεως, το να φοράς μια μάσκα σε ένα δρόμο που περπατάς, σε ένα άλσος που τρέχεις, σε ένα δάσος που κάνεις μια βόλτα νομίζω δεν έχει καμία επιδημιολογική βάση».

«Νομίζω πρέπει αυτό να αναθεωρηθεί πάραυτα» τόνισε, επισημαίνοντας όμως ότι εάν πρόκειται για περιπτώσεις συνωστισμών, σύναξης πολλών ανθρώπων, ακόμη και σε εξωτερικό χώρο και σε κοντινές αποστάσεις, υπάρχει κίνδυνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...