Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΥ για «Όμικρον»: Ασαφές ακόμη αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή είναι πιο μεταδοτική

 


Έκκληση ΠΟΥ να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα - Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 συγκαλεί η Βρετανία - «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», διαμηνύει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

poy-gia-omikron-asafes-akomi-an-prokalei-sovaroteri-nosisi-i-einai-pio-metadotiki-561606925

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις ή αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το βράδυ της Κυριακής.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

Χρειάζεται χρόνος

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.

Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (rapid).

Έκκληση ΠΟΥ να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα

Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.

Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.

Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

Πρόεδρος Ν. Αφρικής: Να αρθούν οι απαγορεύσεις

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 οδηγεί σε αύξηση των μολύνσεων στο Γκαουτένγκ, την πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας.

Τις επόμενες εβδομάδες «θα ξέρουμε αν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερη νόσηση», είπε ο Ραμαφόζα, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να χορηγήσει αναμνηστική δόση του εμβολίου της Covid-19 στις πιο ευπαθείς ομάδες, ενώ συζητά επίσης αν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες περιοχές ή για ορισμένες δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε πάντως ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα επιβληθούν άλλα περιοριστικά μέτρα. Ο Ραμαφόζα εξέφρασε επίσης τη «βαθιά απογοήτευσή του» επειδή ορισμένες χώρες απαγόρευσαν τα ταξίδια στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες με αφορμή τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον. Υποστήριξε ότι οι χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεροληπτούν εναντίον της Νότιας Αφρικής και δεν θα λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο. Ζήτησε να αρθούν «αμέσως και επειγόντως» οι απαγορεύσεις, οι οποίες στερούνται «επιστημονικής βάσης», όπως είπε.

Τόνισε αντιθέτως ότι η εμφάνιση της Όμικρον θα έπρεπε να σημάνει το καμπανάκι ότι δεν είναι επιτρεπτή η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων και, αντί να απαγορεύσουν τα ταξίδια, οι πλούσιες χώρες θα έπρεπε να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες στη μάχη τους εναντίον της Covid-19.

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της G7

Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 τη Δευτέρα για να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Όμικρον. Στο εξής η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Στα σχολεία, ορισμένοι μαθητές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.

Από τις 30 Νοεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο

«Μάχη με τον χρόνο» δίνουν οι ειδικοί ώστε να αναλύσουν τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη Ρίγα της Λετονίας.

«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο», είπε η φον ντερ Λάιεν, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την παραλλαγή αυτήν.

«Οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Όμικρον, πρόσθεσε. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», συνέχισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Η φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισεκ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.

Η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ήδη σε πολλές χώρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία, ιδίως στην Ευρώπη.

Σύσκεψη Μπάιντεν με ειδικούς

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τα μέλη της ομάδας των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής θα είναι η νέα παραλλαγή Όμικρον. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Ινδονησία: Μπλόκο στις αφίξεις από 8 αφρικανικές χώρες

Η Ινδονησία θα απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί οκτώ αφρικανικές χώρες και θα επεκτείνει τον χρόνο καραντίνας για όλες τις αφίξεις ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας.

Η απαγόρευση θα επεκταθεί σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες 14 ημέρες την Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ναμίμπια, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο, την Μοζαμβίκη, το Εσουατίνι ή τη Νιγηρία.

Το μέτρο δεν θα αφορά τις αντιπροσωπείες που θα συμμετέχουν στις συναντήσεις της G20, της οποίας προεδρεύει η Ινδονησία. Θα τεθεί τη Δευτέρα σε ισχύ και θα αξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες, είπαν σε συνέντευξη Τύπου υψηλόβαθμοι υπουργοί.

Οι ινδονήσιοι πολίτες που θα εισέρχονται στην Ινδονησία από τις προαναφερθείσες αφρικανικές χώρες και το Χονγκ Κονγκ επίσης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για 14 ημέρες. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στη χώρα θα μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες αντί για τρεις που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μαρόκο: Απαγόρευση διεθνών πτήσεων

Παράλληλα, το Μαρόκο θα απαγορεύσει από τη Δευτέρα όλες τις διεθνείς εισερχόμενες επιβατικές πτήσεις για δύο εβδομάδες λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε η μαροκινή κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ουκρανία: Με 11 Mach και έξι πολεμικές κεφαλές χτύπησε την Ντνίπρο ο νέος βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας

  S Σοκαριστικές είναι οι νέες πληροφορίες αναφορικά με τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε η  Ρωσία  με στόχο την πόλη Ντνίπρο στην ανατολ...