Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Και σε Σκοτία - Καναδά η μετάλλαξη «Όμικρον» - Έκλεισε τα σύνορα η Ιαπωνία

 

AP Photo/Tatan Syuflana



Ο «ασθενής μηδέν» στη γειτονική Ιταλία. Γαλλία και Ελβετία εξετάζουν ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, ενώ τα δύο πρώτα επιβεβαίωσε ο Καναδάς. Η Ιαπωνία γίνεται η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, που ονομάστηκε «Όμικρον», εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς τις χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, όπου πρωτοεντοπίστηκε.

Έξι κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ανακοίνωσε σήμερα η σκωτσέζικη κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας εργάζονται για να διακριβώσουν τις συνθήκες, ενώ οι αρχές σε Γαλλία και Ελβετία εξετάζουν ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, η οποία στην Ευρώπη έχει κάνει την εμφάνισή της σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία.

Όμως, η περίπτωση του «ασθενή μηδέν» στην Ιταλία δείχνει ότι το στέλεχος βρισκόταν στην γηραιά ήπειρο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και υπογραμμίζει την αδυναμία των συστημάτων τεστ, που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό των ασθενών Covid πριν οι ταξιδιώτες επιβιβαστούν σε αεροπλάνα. Συγκεκριμένα, ο πρώτος Ιταλός που βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή είχε αρνητικό τεστ πριν την πτήση του από την Αφρική και κυκλοφορούσε στην γειτονική χώρα για μέρες πριν από τη διάγνωσή του.

Στο μεταξύ τα δύο πρώτα κρούσματα κατάγραψε και ο Καναδάς με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία. Οι δύο ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στην Οτάβα και οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Οντάριο.

Το καναδικό υπουργείο Υγείας προεξοφλεί ότι θα βρεθούν και άλλες μολύνσεις της «Όμικρον», που χαρακτηρίστηκε την περασμένη εβδομάδα «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού η Ιαπωνία αποφάσισε να κλείσει από αύριο τα σύνορά της σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες, για να αποφύγει την εξάπλωση στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μόλις τρεις εβδομάδες αφού χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς, επιτρέποντας την είσοδο σε επιχειρηματίες, φοιτητές και ασκούμενους.

Οι Ιάπωνες που επιστρέφουν από εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής και από τις χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της «Όμικρον» θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε «αυστηρή απομόνωση», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Φουμίο Κισίντα εξήγησε πως το μέτρο λαμβάνεται για να αποφευχθεί «το χειρότερο σενάριο» και ότι η απαγόρευση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι νεοτέρας, παρ' ότι η χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα της Β.1.1.529.

Ένας ταξιδιώτης από τη Ναμίμπια επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αλλά γίνονται ακόμη περαιτέρω εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν είναι φορέας της νέας παραλλαγής, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Σιγκεγιούκι Γκότο.

Την Παρασκευή, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία όλοι οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, την Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε. Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε το Σαββατοκύριακο στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια. 

Μέχρι σήμερα το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευε την είσοδο αλλοδαπών, για δύο εβδομάδες. Το Μαρόκο απαγορεύει για το ίδιο διάστημα όλες τις διεθνείς πτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...