Σφοδρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να εξαιρεθούν οι εκκλησίες από τα νέα μέτρα που επιβάλλουν στους ανεμβολίαστους πολίτες να κάνουν rapid ή pcr test.
"Πίστευε και μη ερεύνα" από την κυβέρνηση καθώς οι - κατά δήλωσή τους - άνθρωποι της "αγοράς", όπως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και συνολικά η "φιλελεύθερη" κυβέρνηση Μητσοτάκη, προβαίνει σε νέα μέτρα που κινούνται στη λογική των δύο σταθμών.
Από τη μια αφήνει στο απυρόβλητο τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, από την άλλη περιορίζει την κίνηση των ανεμβολίαστων πολιτών στα εμπορικά καταστήματα. Από τη μια αρνείται να θέσει μέτρα μεγαλύτερης προστασίας των πολιτών στους χώρους των σούπερ μάρκετ όπου δεν προβλέπονται rapid ή pcr test, από την άλλη κάνει υποχρεωτικά τα τεστ για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θέλουν να πάνε σε μεικτό χώρο εστίασης. Φυσικά, δεν προβλέπεται καμία οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, για όσους βάλλονται.
Η διγλωσσία αυτή λοιπόν με τα επιλεκτικά μέτρα, έχει ξεσηκώσει τους ανθρώπους του εμπορικού κόσμου της χώρας.
Το "μπαλάκι" στους επιχειρηματίες, χωρίς καμία στήριξη
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θ. Καπράλος, υπογράμμισε το πρωί της Τετάρτης ότι τα νέα μέτρα συνιστούν ένα είδος lockdown για το Λιανεμπόριο και μάλιστα αυτή τη φορά χωρίς στήριξη από την Πολιτεία.
Συμπλήρωσε πως τα μέτρα αυτά ελήφθησαν παρά το γεγονός πως έχει αποδειχτεί πως το Λιανεμπόριο δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων και προέβλεψε πως η εφαρμογή των μέτρων θα είναι πρακτικά δύσκολη και θα φέρει τους καταστηματάρχες σε αντιπαράθεση με τους πελάτες.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον κ. Καπράλο, είπε μεταξύ άλλων ότι ο έλεγχος των μέτρων "θα είναι εύκολος ειδικά στα μικρότερα καταστήματα" και υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις με γενναία και πρωτοφανή μέτρα μέχρι σήμερα. Παράλληλα, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν θα ξαναμπούν στο ίδιο τσουβάλι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι και πως κάθε τυχόν νέο μέτρο που θα ανακοινώνεται θα αφορά αυτούς που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.
Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση που υπάρχει στα νέα μέτρα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε διαφορετικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους, είπε πως το να πάει κάποιος στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τρόφιμα ή στην εκκλησία για να τελέσει αυτό που σχετίζεται με την πίστη του, είναι αναγκαίο και δεν είναι το ίδιο με την πρόσβαση σε ένα κατάστημα για να αγοράσει ρούχα.
Τόνισε επίσης ότι το ποσοστό αυτών που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν δεν είναι ικανό να εμποδίσει να χτιστεί το τείχος ανοσίας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πράγμα που αμφισβητείται όμως από τους επιστήμονες, οι οποίοι στην εισήγησή τους προς την κυβέρνηση, πρότειναν επαναφορά υποχρεωτικότητας της μάσκας παντού και για όλους.
Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε πως στο λιανεμπόριο τα μέτρα τηρούνται κανονικά, και πως είναι άδικη η διαφορετική αντιμετώπιση του κλάδου, έναντι των σούπερ μάρκετ όπου πωλούνται και ανταγωνιστικά προϊόντα ως προς την υπόλοιπη αγορά.
"Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων.
Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά", υπογράμμισε ο ίδιος.
Εξηγήσεις Άδωνι Γεωργιάδη και Βορίδη με μισόλογα
Προσπαθώντας να απαντήσει στις δικαιολογημένες αντιδράσεις, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε μιλώντας στο Ρ/Σ του ΣΚΑΙ ότι δεν πρόκειται για απόφαση που ελήφθη προκειμένου να περιοριστεί το πολιτικό κόστος, ενώ δήλωσε πως οι παρεμβάσεις που ανακοινωθήκαν για τους ανεμβολίαστους είναι ανεφάρμοστες στην θρησκευτική λατρεία, για θέμα σεβασμού. "Δεν μπορούμε να εξισώσουμε την κυρία που θέλει να πάει κομμωτήριο ή εμένα που θέλω να αγοράσω ένα παντελόνι, με την αξία της θρησκευτικής λατρείας", τόνισε.
Επίσης τόνισε ότι υπάρχει και ένα "πρακτικό θέμα" που οδήγησε σε αυτή την απόφαση. "Έχουμε βάλει υποχρεωτικό στους ιερείς το rapid test. Αν το κάναμε υποχρεωτικό και για τους πιστούς, πώς θα γινόταν ο έλεγχος. Θα έπρεπε να μπει η αστυνομία μέσα στον ναό την ώρα της λειτουργίας" τόνισε. Σε ερώτημα για το αν θα μπορούσε ο νεωκόρος να κάνει τον έλεγχο έξω από τον ναό, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι "δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κάποιον την είσοδο σε χώρο λατρείας, όπου υπάρχει και άσυλο".
Τέλος, είπε πως δεν μπορείς να κάνεις υποχρεωτικό το 40% των πολιτών που δεν πιστεύουν στην επιστήμη. Δήλωση που προφανώς, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα παραπάνω λεγόμενα του ιδίου, ενώ ένα μέρος του κοινού που εκκλησιάζεται, ανήκει (όπως είναι αναμενόμενο βάσει στατιστικής) στη σφαίρα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.
"Η Εκκλησία θα αυτορυθμιστεί"
Στην ίδια γραμμή με Άδωνι Γεωργιάδη κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναπαράγοντας την ίδια ρητορική που είχε διατυπώσει και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.
Παρά τις εικόνες ιερωμένων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα και τα κηρύγματα άλλων ιερωμένων προς τους πιστούς για να μην εμβολιαστούν και να μη φοράνε μάσκες, παρά τα περιστατικά συνωστισμού σε χώρους λατρείας, ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ των εξαιρέσεων.
"Έγινε δεκτό ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν τις "αναγκαίες δραστηριότητες", σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, κρίθηκε ότι μέσα σε αυτές πρέπει να είναι και η άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, γιατί θεωρήθηκε ότι αποτελεί βασική, αναγκαία δραστηριότητα" είπε χαρακτηριστικά.
Σε νέα ερώτηση για το πώς συνάδει αυτό με τις εικόνες ιερέων να βάζουν κόσμο χωρίς μάσκες στις εκκλησίες, ο κ. Βορίδης είπε ότι "σε ένα μεγάλο σώμα όπως η Εκκλησία υπάρχουν και διαφορετικές φωνές, η Εκκλησία εν συνόλω όμως όπως εκφράζεται από τον αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά και τους ιερείς, έχουν πάρει πολύ καθαρή θέση στο θέμα του εμβολιασμού". Μάλιστα, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος υποστήριξε ότι μεμονωμένοι ιερείς με αντίθετες πρακτικές και θέσεις "υφίστανται την δικαιοδοσία της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, θα δει η Εκκλησία πώς θα το αντιμετωπίσει".
Για τα τεστ που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι ιερείς και κυρίως το αν ελέγχονται από κάποιον, ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι "με πιάνετε απροετοίμαστο" και αναφέρθηκε γενικά στους ελέγχους εργαζόμενων στο Δημόσιο από την Αρχή Διαφάνειας, όπου σε περίπου 1.000 περιπτώσεις επιβλήθηκε αφαίρεση 300 ευρώ από τη μισθοδοσία. Θυμίζουμε εδώ ότι και οι ιερείς πληρώνονται από το Δημόσιο.
Τι καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω; Ότι η κυβέρνηση πετάει το "μπαλάκι" στους ανθρώπους της αγοράς δίχως πρακτικά να τους στηρίζει, ενώ κλείνει τα μάτια στις παραβατικές εξαιρέσεις που αφορούν την Εκκλησία, καθώς δεν θέλει να "ενοχλήσει" έναν σκληρό πυρήνα του εκλογικού της κοινού.
Αντιδρά η ΠΟΕΣΕ
Όπως επισημαίνει άλλωστε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ο κλάδος μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown, αφού τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, περιορίζουν σημαντικά την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου.
Τα τέσσερα μέτρα που ζητούν για να επιβιώσουν:
Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της, προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:
-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής.
-Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023.
-Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων.
-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.
"Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα", καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου