Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Παραλλαγή Όμικρον: Έχει «μείγμα μεταλλάξεων Φρανκενστάιν» - Πότε θα ξέρουμε αν πιάνουν τα εμβόλια

 


Εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Βρείτε μας
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και τι γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι επιστήμονες για τη νέα παραλλαγή.
Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη από την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού με την ονομασία «Όμικρον».
Η ανησυχία μάλιστα των ειδικών εντείνεται από τη στιγμή που παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στο νέο στέλεχος, οι 32 μεταλλάξεις του οποίου προκαλούν τρόμο.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τη νέα παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, δίνοντας «μάχη» με τον χρόνο, ώστε να προλάβουν την εξάπλωσή της και να διαπιστώσουν πόσο επικίνδυνη είναι, αλλά κυρίως σε ποιο βαθμό είναι ανθεκτική απέναντι στην ανοσία μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση με COVID-19. Ποιος είναι δηλαδή ο κίνδυνος επαναλοίμωξης.
Προς το παρόν βρίσκονται στο «σκοτάδι», ωστόσο εκτιμούν ότι ο πλήρης εμβολιασμός θα συνεχίσει να παρέχει προστασία από τη βαριά νόσηση ή τον θάνατο, αλλά μειωμένη και άγνωστο για πόσο.
Ως εκ τούτου, υπογραμμίζουν τη σημασία της αναμνηστικής δόσης προκειμένου να θωρακιστεί όσο καλύτερα γίνεται ο πληθυσμός, θεωρώντας πάντως απίθανο το εφιαλτικό ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στην αρχή της πανδημίας και την εποχή προ εμβολίων.
Κορονοϊός στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Ελλάδα
Παγώνη: Πιθανή νέα δόση εμβολίου λόγω της Όμικρον - «Ναι» σε νέα μέτρα
Η παραλλαγή Όμικρον φέρεται να αποτελεί έτσι ένα ακόμη εμπόδιο, το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί στον δρόμο της εξόδου από την πανδημία.
Όσο μάλιστα περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται πλήρως και με την ενισχυτική τρίτη δόση, τόσο το νέο στέλεχος θα βρίσκει εμπόδια στον δρόμο της εξάπλωσης του.
Σύμφωνα με τους «New York Times» και τον «Guardian», τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μια ανάμικτη εικόνα για την Όμικρον.
Ο πρόεδρος της Moderna, δρ Στέφεν Χοτζ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι περιλαμβάνει ένα «μείγμα μεταλλάξεων Φρανκεστάιν» το οποίο εγείρει ανησυχίες, ωστόσο πιθανότατα τα εμβόλια θα είναι σε θέση να την καταπολεμήσουν.
Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούν αναπροσαρμογές, κάτι που χάρη στην τεχνολογία mRNA με την οποία είναι κατασκευασμένα τα εμβόλια, μπορεί να συμβεί άμεσα, ενώ και οι εταιρείες, βάσει της σύμβασης με την ΕΕ είναι υποχρεωμένες να το κάνουν.
Αν και η Όμικρον έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις, διπλάσιες από τη Δέλτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα υπάρχουν πάντα περιοχές της νέας παραλλαγής που θα είναι εκτεθειμένες στα αντισώματα και στα Τ-κύτταρα.
Το πόσο ικανή είναι να διαφεύγει την ανοσία, τόσο λόγω εμβολιασμού όσο και νόσησης, αλλά και το αν υπάρχει ανάγκη για αναπροσαρμογή των τωρινών εμβολίων, θα φανεί πάντως σε περίπου δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής φέρεται να είναι πιο μεταδοτική και ικανότερη γι' αυτό, σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλλαγές.
«Πιθανότατα σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή και πόσο αναγκαίο θα είναι να αναπτύξουμε μια νέα παραλλαγή του εμβολίου. Μπορούμε πάντως να είμαστε ήδη αρκετά σίγουροι ότι οι μεταλλάξεις της θα προκαλούν σημαντική μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός εξελικτικός βιολόγος, Τζέσε Μπλουμ, από το Κέντρο Ερευνών «Hutchinson» στο Σιάτλ.
Όσο για το τι σημαίνει αυτό, έως τότε, για έναν πλήρως εμβολιασμένο με δύο δόσεις, την απάντηση δίνει καθηγητής Ανοσολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σημειώνοντας ότι, βάσει των νέων συνθηκών, η έξτρα προστασία που παρέχει η τρίτη δόση είναι ακόμα πιο σημαντική.
«Αν (λόγω της Όμικρον) η μισή ή τα δύο τρίτα ή όποιο άλλο ποσοστό της ανοσιακής απόκρισης δεν είναι πια αποτελεσματικό και μένεις με το υπόλοιπο μισό, τότε όσο πιο ενισχυμένο είναι αυτό, τόσο το καλύτερο», σημειώνει.
Από την πλευρά του, ο ανοσολόγος Μίχελ Νουσεντσβάιχ του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζει ότι «η τρίτη δόση αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα και αυτό θα βοηθήσει κατά της Όμικρον, αν και μπορεί να μην είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν τελείως τη νέα παραλλαγή».
Καλύτερα είναι μάλιστα τα πράγματα για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και μετά έχουν νοσήσει από τη Δέλτα ή πρώτα νόσησαν και μετά έκαναν μια δόση εμβολίου, αφού έτσι απέκτησαν «υβριδική» σύμφωνα πάντα με τον Νουσεντσβάιχ.
«Αν έχει κάνεις δύο δόσεις εμβολίου και μετά μολυνθείς από τη Δέλτα και αναρρώσεις, τότε έχει αποκτήσει μια πολύ ευρεία, πολύ αποτελεσματική ανοσιακή απόκριση, η οποία πιθανώς καλύπτει αρκετά καλά οποιαδήποτε παραλλαγή μπορεί κανείς να σκεφτεί», δήλωσε ακόμα και ο καθηγητής ιολογίας Ντέηβιντ Μάθιους του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει έτσι για τους ανεμβολίαστους, καθώς, όπως συμπληρώνει ο καθηγητής:

«Aν ισχύει ότι η Όμικρον είναι καλύτερη στη μετάδοσή της απ' ό,τι η Δέλτα και φαίνεται πως έτσι είναι, τότε αυτό που θα συμβεί, είναι ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο ο ιός θα βρίσκει τους ανεμβολίαστους και θα τους στέλνει στα νοσοκομεία, πράγμα που θα αυξήσει την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα λοκντάουν, αν οι νοσηλείες ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο».

Για την ώρα, παραμένει άγνωστη η «συμπεριφορά» της Όμικρον σε έναν πληθυσμό με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ προς διερεύνηση είναι και σε ποιο βαθμό τα αντιικά φάρμακα θα μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά,
Η αισιοδοξία πάντως υπάρχει, όπως και για τη δεξαμεθαζόνη, η οποία δεν στοχεύει στον ίδιο τον ιό αλλά στην αντίδραση του σώματος σε αυτόν και ως εκ τούτου, οι πολλές μεταλλάξεις του ιού δεν αναμένεται να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...