Για την πρωτοφανή διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας έναντι του νέου σφοδρού πανδημικού κύματος λόγω της μετάλλαξης Όμικρον ενημερώνουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Στην ενημέρωση συμμετέχει επίσης ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Την κυριαρχία και «επέλαση» της «Όμικρον» επιβεβαίωσε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας έκκληση για αιμοδοσία τους πολίτες και ευλαβική χρήση μάσκας από όλους, προκειμένου να μειωθεί η ταχύτατη διασπορά που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα κάλεσε όσους έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή, ενόψει Πρωτοχρονιάς, με ευπαθή άτομα του περιβάλλοντός τους.

«Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον» είπε χαρακτηριστικά.«Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι πλέον η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη, εκφράζοντας την ανησυχία της για τους περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε ότι περισσότεροι από 53.000 νοσούν, σημειώνοντας ότι την επικράτηση της «Όμικρον» επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες.

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα πέντε ημερών και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Δείτε την ενημέρωση:

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων σπάνε το ένα μετά το άλλο. Σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας με 35.580 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Υψηλά παραμένουν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με 72 θανάτους, 636 διασωληνωμένους, καθώς και αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.