Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

«Μέτρα θα υποδείξουν οι ειδικοί, οι πολίτες πήραν την ευθύνη της υγείας τους»

 

Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI



Μπορεί η χώρα να θρηνεί πάνω από 20.400 ανθρώπους και η παραλλαγή «Ο» να δείχνει ήδη τα δόντια, ο πρωθυπουργός πάντως δεν δείχνει να έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα μέτρα που εξετάζονται, είπε ότι τα πρώτα στοιχεία μέχρι τώρα, δείχνουν ότι η νοσηρότητα της «Ο» φαίνεται να μην είναι τόσο έντονη όπως της «Δέλτα».

Και ενώ η συνεδρίαση των ειδικών ήταν σε εξέλιξη, είπε ότι τα μέτρα θα τα υποδείξουν οι ειδικοί, από τους οποίους η κυβέρνηση αναμένει εισηγήσεις.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ελλάδα βγαίνει «αυτή τη στιγμή από το τέταρτο κύμα της πανδημίας», αλλά «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα και τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς». 

Όπως είπε «η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις, έτσι ώστε να φρενάρουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της Ο για να μπορέσουμε να δώσουμε τις δυνατότητες στο σύστημα Υγείας να πάρει κάποιες ανάσες».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι βρισκόμαστε «σε κάποια φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης στις εντατικές», πράγμα που χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» και «μας δίνει κάποια μικρά περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι και στη μετάλλαξη Ο».

Όσον αφορά το εμβολιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος υποστηρίζοντας ότι από πέρυσι «έχουν γίνει παραπάνω από 16 εκατομμύρια εμβόλια στην πατρίδα μας» και η «Επιχείρηση “Ελευθερία”, παρά τις δυσκολίες ήταν και είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε φθάσει στο 80% των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι προσωπικά δεν μπορώ να το θεωρήσω ότι είναι ένα κακό αποτέλεσμα».

Είπε ότι οι εκτιμήσεις για να χτιστεί τείχος ανοσίας με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, «έπεσαν έξω», ότι ούτε το 80% των ενηλίκων δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά.

«Είναι σημαντικό στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία» είπε μεταξύ άλλων καλώντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ενώ προφανώς υπερβάλλοντας, είπε ότι θεωρεί «πολύ επιτυχημένο το μοντέλο των μαζικών τεστ που πρώτη η Ελλάδα εφάρμοσε» και στο πνεύμα της ατομικής ευθύνης, που προωθεί η κυβέρνηση, που αποφεύγει να ενισχύσει επί της ουσίας το σύστημα υγείας, πρόσθεσε: «Οι πολίτες παίρνουν την ευθύνη της υγείας τους στα χέρια τους και το self test είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και θα το χρειαστούμε βέβαια ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά μας επιστέψουν στο σχολείο. Θα ήθελα όταν αυτό γίνει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να είναι ήδη εμβολιασμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου