Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Έβαλαν στο αρχείο το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ

 

EUROKINISSI



Η δικογραφία της Εισαγγελίας δεν αρνείται ότι υπήρχαν παράλληλα συστήματα, αλλά αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις στα στοιχεία. 

Στο αρχείο τίθεται η έρευνα που είχε ξεκινήσει η Εισαγγελία, πριν περίπου έναν χρόνο, με αφορμή καταγγελίες σχετικά με «ανακριβή αποτύπωση από τον ΕΟΔΥ» του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να επαληθεύουν τις εν λόγω καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας είχε παραγγείλει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από δημοσιεύματα για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ: γεγονός που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων και άναψε φωτιές στην κυβέρνηση. 

Σημειώνεται πως σε δημοσίευμα από το «Βήμα» με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», γινόταν λόγος για ανακρίβειες στα στοιχεία που ανακοινώνονται, δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, ενώ εκφραζόταν η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση. 

Από την πλευρά της η εφημερίδα «Δημοκρατία» μιλούσε για «έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων».

Και η «Εφ.Συν.», όμως, αποκάλυπτε πως υπάρχην όντως δύο συστήματα καταγραφής των δειγμάτων Covid: το πρώτο του ΕΟΔΥ και το δεύτερο της ΗΔΙΚΑ.

«Δεν προέκυψαν αποκλίσεις» 

Η δικογραφία της Εισαγγελίας δεν αρνείται ότι υπήρχαν παράλληλα συστήματα, αλλά αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις στην καταγραφή των στοιχείων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίμαχη δικογραφία, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών (η οποία εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών), τίθεται στο αρχείο καθώς «δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, εξετάστηκαν μάρτυρες και στοιχεία, δεδομένα από τα οποία προέκυψε (σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως δεν εντοπίζονται ανακρίβειες ή σφάλματα στο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ αλλά ούτε και καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών, που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει αδίκημα παράβασης καθήκοντος.  

Στη διάταξη αρχειοθέτησης φέρεται να περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος καταγραφής κρουσμάτων και επισημαίνεται πως ο ΕΟΔΥ είχε υπογράψει μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την καταγραφή και διαχείριση κρουσμάτων των κινητών μονάδων υγείας, τα στοιχεία των οποίων μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών. Η διαπίστωση των εισαγγελικών αρχών είναι πως από την εξέταση όλης της διαδικασίας καταγραφής δεν προέκυψαν αποκλίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...