Ζωντανή αναφορά
Εμπλέκομαι
- Στείλτε ένα email στο haveyoursay@bbc.co.uk
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο σε ταξιαρχία που κατηγορείται από την Ουκρανία ότι διέπραξε θηριωδίες στην πόλη Μπούχα.
Ένα διάταγμα που υπογράφηκε από τον Πούτιν έδωσε στην 64η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων τον τίτλο του «Φρουρά» για τον «μαζικό ηρωισμό και τη γενναιότητα, την επιμονή και το θάρρος» των μελών της.
Η Ουκρανία λέει ότι περισσότεροι από 300 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους Ρώσους στο Bucha - Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Ο Πούτιν υπέγραψε επίσης διάταγμα για την καταβολή επιπλέον 5 εκατομμυρίων ρουβλίων (47.200 £, 62.000 $) εάν ένας Ρώσος συνοριοφύλακας πεθάνει ενώ υπηρετούσε στα ουκρανικά σύνορα καθώς και στα σύνορα των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.
Το μέτρο ελήφθη «προκειμένου να παρασχεθούν πρόσθετα μέτρα κοινωνικής υποστήριξης στο υπηρετικό προσωπικό των συνοριακών υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και στα μέλη των οικογενειών τους», ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Ο Yury Baran εργάστηκε στον τομέα της πληροφορικής σε ένα τοπικό γκαράζ στο Lviv. Αρραβωνιάστηκε πρόσφατα, και λιγότερο από ένα μήνα πριν από τα 27α γενέθλιά του.
Σήμερα το πρωί, μαζί με τρεις συναδέλφους του αποφάσισαν να πιουν έναν καφέ πριν ξεκινήσουν τη δουλειά στο γραφείο. Γύρω στις 08:30 τοπική ώρα, το γκαράζ καταστράφηκε από τουλάχιστον έναν πύραυλο.
Οι γονείς του, Ανατόλι και Μαρία, προσπάθησαν να τον συναντήσουν αφού άκουσαν για τις επιθέσεις στο Λβιβ. Έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης για να μάθουν ότι ήταν νεκρός. Ο Γιούρι ήταν ο μονάκριβος γιος τους.
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τέτοια πράγματα. Δεν είναι άνθρωποι, είναι βάρβαροι εισβολείς», είπε ο Ανατόλι για τους Ρώσους.
Δραματικές εικόνες - και ένα αξιόπιστο βίντεο - που φέρεται να δείχνουν το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva πριν βυθιστεί την περασμένη εβδομάδα, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο.
Η Ρωσία λέει ότι μια πυρκαγιά στο πλοίο προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών και το σκάφος βυθίστηκε καθώς ρυμουλκούνταν σε καταιγίδα. Η Ουκρανία λέει ότι έπληξε το πλοίο με πυραύλους.
Οι εικόνες φέρεται να τραβήχτηκαν στις 14 Απριλίου, μια ημέρα αφότου η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι χτύπησε το σκάφος.
Το BBC έδειξε το βίντεο στον εμπειρογνώμονα του ναυτικού Jonathan Bentham από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλοίο στις εικόνες ήταν σίγουρα ένα καταδρομικό κλάσης Slava και «μάλλον» το Moskva.
Λέει ότι η ορατή ζημιά που υπέστη το καταδρομικό συνάδει με μια πιθανή επίθεση με πυραύλους Ποσειδώνα, αλλά τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να αποκλειστούν άλλες αιτίες.
Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση στη Μαριούπολη; Όπως έχουμε ακούσει, η μάχη για την ουκρανική πόλη-λιμάνι μαίνεται και ο πρωθυπουργός λέει ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται θα «πολεμήσουν μέχρι το τέλος».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να ισοπεδώσει τη Μαριούπολη.
Η πόλη κατέχει μια βασική στρατηγική θέση. Η κατάληψη του θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία διοίκηση σε μια τεράστια έκταση της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.
Η Μόσχα λέει ότι ελέγχει πλέον σχεδόν όλη τη Μαριούπολη, αν και το τάγμα Azov της Ουκρανίας εξακολουθεί να αντέχει στο τεράστιο χαλυβουργείο Azovstal.
Διαβάστε περισσότερα για τον αγώνα για την πόλη εδώ .
Σε αυτό το σύντομο νέο βίντεο του Viktor Medvedchuk - ο άνθρωπος που θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ζήτησε να ανταλλάσσεται με τους "υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων".
Κάθεται σε ένα ξύλινο τραπέζι και η λήψη είναι σφιχτή, με ελάχιστα από το απλό λευκό φόντο να φαίνεται. Καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πού βρίσκεται, και πολύ σημαντικό, αν μιλάει ελεύθερα ή υπό πίεση. Δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU.
Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές ανταλλαγές κρατουμένων με τη Ρωσία, αλλά καμία δεν θα ήταν τόσο υψηλού προφίλ όσο αυτή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το Κρεμλίνο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα εξέταζε τον Medvedchuk για ανταλλαγή επειδή είναι "ξένος πολιτικός".
Η σύζυγός του Οξάνα Μαρτσένκο έχει ήδη απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον να ανταλλάξει τον σύζυγό της με Βρετανούς υπηκόους που προφανώς αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία στη Μαριούπολη. Ζήτησε επίσης από τους συγγενείς τους να του ασκήσουν επιρροή.
Το νέο βίντεο φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να δώσει την αίσθηση ότι ο Medvedchuk πιστεύει ότι το μέλλον του θα ήταν καλύτερα στη Ρωσία, παρά σε μια χώρα όπου ήταν ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό για προδοσία.
Εάν μόλις γίνετε μέλος μας, ακολουθεί μια σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων:
- Αξιωματούχοι στη δυτική πόλη Λβιβ της Ουκρανίας λένε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Ρουκέτες έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ένα κέντρο εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, μέρος ενός κύματος επιθέσεων που η Μόσχα λέει ότι έπληξαν περισσότερους από 300 στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου
- Άλλοι δύο θάνατοι αναφέρθηκαν μετά τον βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων σε κτίρια κατοικιών στο Χάρκοβο
- Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
- Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι άλλαξε τη στάση της σε ζητήματα που, όπως υποστηρίζει, έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες
- Φωτογραφίες και ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva πριν βυθιστεί την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο
- Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε δύο Βρετανούς μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία να ζητούν να ανταλλάσσονται με έναν φιλορώσο πολιτικό που κρατείται στην Ουκρανία - δεν είναι σαφές εάν μιλούσαν υπό πίεση
- Αλλού, ο φιλορώσος πολιτικός της Ουκρανίας Viktor Medvedchuk, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο ζητώντας από τους Ρώσους και Ουκρανούς προέδρους να τον χρησιμοποιήσουν σε ανταλλαγή με υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης - το βίντεο δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας και είναι ασαφές αν μιλούσε ελεύθερα
Σε περαιτέρω αναφορές για βομβαρδισμό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή Osnovyansky του Χάρκοβο σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής εισαγγελίας του Χάρκοβο.
Ο Ντμίτρι Τσουμπένκο είπε ότι κινήθηκε ποινική δίωξη μετά το περιστατικό - στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ένας άνδρας και μια γυναίκα - προσθέτοντας ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπεσαν σε παιδικές χαρές κοντά σε κτίρια κατοικιών.
Ο ρωσικός στρατός πυροβόλησε επίσης έναν αριθμό ιατρικών εγκαταστάσεων στο Χάρκοβο, καταστρέφοντας το περιγεννητικό κέντρο, δήλωσε ο δήμαρχος του Ιγκόρ Τερέχοφ στα τοπικά ΜΜΕ.
«Τώρα μεταφέρουμε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν σε άλλα ιατρικά ιδρύματα», είπε.
Ένα μέρος από το οποίο πολλοί προσπάθησαν να εγκαταλείψουν είναι η κατεστραμμένη πόλη της Μαριούπολης - την οποία έχουμε αναφέρει ότι ήταν το επίκεντρο των αδιάκοπων βομβαρδισμών.
Η Ουκρανία κάλεσε τη Μόσχα να επιτρέψει το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να αφήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την πόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τέτοιοι διάδρομοι τη Δευτέρα, αφού αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk ζήτησε επίσης έναν δεύτερο διάδρομο από την περιοχή της χαλυβουργίας Azovstal. Αυτό θα επέτρεπε μια ασφαλή διαδρομή εξόδου για γυναίκες, παιδιά και άλλους πολίτες.
Το τεράστιο βιομηχανικό εργοστάσιο είναι το τελευταίο σημαντικό ουκρανικό καταφύγιο στην πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι.
Γράφοντας στο Telegram, ο Vereshchuk προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου εάν αρνούνταν να αφήσουν τις οδούς εξόδου να λειτουργήσουν.
Νωρίτερα σας είπαμε ότι η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό ως αποτέλεσμα του πολέμου αυξάνεται επίσης.
«Χιλιάδες άνθρωποι» φτάνουν καθημερινά στο Ντνίπρο από περιοχές που «δέχονται έντονες μάχες… στα ανατολικά», σύμφωνα με την Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ουκρανία.
Λέει ότι η τελευταία εκτίμηση είναι ότι 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται στο εσωτερικό, αλλά οι αριθμοί «αυξάνονται κάθε λεπτό, ειδικά εντός της Ουκρανίας».
Λέει ότι μία από τις προτεραιότητες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι να προσπαθήσει να λάβει βοήθεια σε «περιοχές που υπόκεινται τώρα σε αυτή τη στρατιωτική επίθεση».
Λέει ότι παρείχε αντικείμενα στην κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης σε έξι τοποθεσίες στην περιοχή του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένου του Kramatorsk, για να τα δώσει σε ανθρώπους που «κάθονται σε καταφύγια βομβών».
Τα πακέτα ανακούφισης περιλαμβάνουν μουσαμά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να σφραγίσουν σπασμένα παράθυρα και πόρτες, κουβέρτες, στρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.
Η οικογένεια ενός Βρετανού που φέρεται να έχει αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ πολεμούσε στην Ουκρανία λέει ότι ελπίζει σε γρήγορη επίλυση της κατάστασής του.
Ο Shaun Pinner, 48 ετών, που υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό, εμφανίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Η οικογένειά του λέει ότι ήταν ένας «αστείος, πολυαγαπημένος, καλοπροαίρετος» άνθρωπος.
Ζητούν τον ίδιο -και τον Άιντεν Άσλιν, άλλον έναν Βρετανό που κρατείται από τους Ρώσους- να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.
Πηγή του Foreign Office καταδίκασε «την εκμετάλλευση αιχμαλώτων πολέμου για πολιτικούς σκοπούς».
Κάλεσαν το Κρεμλίνο να μεταχειριστεί όλους τους αιχμαλώτους πολέμου με ανθρωπιά.
Σε μια δήλωση, η οικογένεια του Πίνερ είπε ότι ήταν ένας «σεβαστός» στρατιώτης στον βρετανικό στρατό πριν μετακομίσει στην Ουκρανία πριν από τέσσερα χρόνια για να χρησιμοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία και την εκπαίδευσή του με τον ουκρανικό στρατό.
Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία εδώ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στις δυτικές χώρες να βάλουν αυτογκόλ επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία.
Είπε ότι έχει οδηγήσει σε «επιδείνωση της οικονομίας στη Δύση».
Μιλώντας για την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η λιανική ζήτηση στη χώρα έχει ομαλοποιηθεί, αναφέρει το Reuters.
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία .
Νωρίτερα, ο Πούτιν είπε σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω βίντεο-σύνδεσμου ότι η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομία και τη ρευστότητα σε συνθήκες συρρίκνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας, παρόλο που οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα κάνουν τον δανεισμό φθηνότερο.
Όπως έχουμε αναφέρει, πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κίεβου και του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, έχουν υποστεί νέους βομβαρδισμούς.
Αλλά η τελευταία ενημέρωση πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείουεπικεντρώνεται στις μάχες στα ανατολικά της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της πολιορκημένης πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης.
- Το Υπουργείο Άμυνας προτείνει ότι η Ρωσία θα «ανησυχεί» για το πόσο καιρό χρειάζεται για να υποτάξει την πόλη - αποτέλεσμα της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης
- Το Υπουργείο Άμυνας λέει ότι υπήρξαν «σημαντικές απώλειες» μεταξύ του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών
- Η ενημέρωση κατηγορεί τη Ρωσία ότι στοχεύει σκόπιμα κατοικημένες περιοχές, παρομοιάζοντας αυτό με τακτικές που είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί στην Τσετσενία και τη Συρία. Η Ρωσία αρνείται ότι χρησιμοποιεί τέτοιες τακτικές
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι προσπαθεί να ισοπεδώσει τη στρατηγικής σημασίας πόλη.
Τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη αγνόησαν τη ρωσική προθεσμία να παραδοθούν την Κυριακή.
Έχουμε περισσότερα τώρα από τον δήμαρχο του Lviv μετά τις απεργίες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ένα σημείο εξυπηρέτησης ελαστικών αυτοκινήτων στην πόλη του.
«Επτά άμαχοι είχαν σχέδια για τη ζωή, σήμερα η ζωή τους τελείωσε», είπε ο Αντρί Σαντοβί σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
"Μιλούσα με τον διευθυντή του γκαράζ. Έκλαιγε - όχι για την περιουσία που καταστράφηκε, αλλά για τους υπαλλήλους του", πρόσθεσε.
"Σαράντα αυτοκίνητα καταστράφηκαν εκεί. Δόξα τω Θεώ ο αριθμός των νεκρών δεν ήταν μεγαλύτερος".
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι άλλαξε τη στάση της σε ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το Reuters αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι η επαφή συνεχιζόταν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί», είπε.
«Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια».
Όπως έχουμε αναφέρει, η πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία έχει γίνει στόχος ρωσικών πυραύλων.
Ο Νταν Τζόνσον του BBC αναφέρει από τη σκηνή, όπου είδε «πύραυλους να διασχίζουν τον ουρανό και να χτυπούν κτίρια».
Στο ουκρανικό χωριό Serhiivka, στην ανατολική περιοχή του Donbas, δεν έχει μείνει σχεδόν κανένας νέος.
Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν 1.500 κάτοικοι στη Serhiivka και μια Κυριακή στο κεντρικό τμήμα του χωριού θα ήταν γεμάτη ζωή.
Αλλά το χωριό, περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) από τις πρώτες γραμμές προς τα ανατολικά και νότια, έχει αδειάσει. Έχουν μείνει μόνο 300 άτομα και είναι κυρίως οι παλαιότερες γενιές.
«Έζησα εδώ όλη μου τη ζωή», είπε ο Mykola Luhynets, ένα 59χρονο νέο μέλος των μονάδων εδαφικής άμυνας με τουφέκια. «Θα μείνω εδώ στη Serhiivka και θα το υπερασπιστώ αν χρειαστεί».
Η δημογραφική αλλαγή που παρατηρείται εδώ συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας που απειλούνται - οι νέοι μετακινούνται σε ασφαλέστερες περιοχές ενώ οι ηλικιωμένοι μένουν πίσω.
«Είναι δύσκολο για τους ηλικιωμένους να βγουν στο δρόμο», είπε ο Valeriy Duhelnyy, ο επικεφαλής του χωριού.
«Και ίσως κάποιοι είναι συναισθηματικοί - έχουν ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς με το μέρος που ζουν», είπε.
«Δεν θέλουν να πεθάνουν πουθενά παρά μόνο στο σπίτι τους».
Διαβάστε περισσότερα εδώ .
Με τις απεργίες να συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ουκρανία, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου.
Περίπου 4.934.415 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες και παιδιά - έχουν φύγει από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 215.000 υπήκοοι τρίτων χωρών - κυρίως φοιτητές και μετανάστες εργαζόμενοι - έχουν επίσης διαφύγει σε γειτονικές χώρες.
Σημαίνει ότι περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εκτοπίσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις ποτέ.
Όπως αναφέραμε, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ένα σημείο εξυπηρέτησης ελαστικών αυτοκινήτων στο Lviv.
Τώρα εμφανίζονται φωτογραφίες από τα σημεία των εκρήξεων γύρω από την περιοχή.
Αποδείχθηκε ότι το αίσθημα ασφάλειας που επιστρέφει στο Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία, χάρη στην υποχώρηση της Ρωσίας, ήταν ψευδές.
Ναι, τα στρατεύματα κατοχής δεν είναι πια εδώ - αλλά το Κίεβο και το Λβιβ έμαθαν ξανά ότι η απειλή από μακριά μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα.
Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν πλέον πλήξει και τις δύο πόλεις, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας.
Και περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο αφότου η Ρωσία είπε ότι θα μετατοπίσει το επίκεντρο της επίθεσής της προς τα ανατολικά, αυτά είναι προειδοποιητικά πλάνα ότι δεν βλέπει το έργο της αλλού στη χώρα να έχει τελειώσει.
Τα καθημερινά χτυπήματα είναι ξεκάθαρα ρωσική εκδίκηση για τη βύθιση της ναυαρχίδας της στη Μαύρη Θάλασσα, του Moskva, την περασμένη εβδομάδα - από τους πυραύλους της, λέει η Ουκρανία. από φωτιά, επιμένει η Ρωσία.
Ήταν ταπείνωση για τη Μόσχα - η μεγαλύτερη απώλεια ρωσικού πολεμικού πλοίου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ενώ επιχείρησε μια επίδειξη ανθεκτικότητας δημοσιεύοντας φωτογραφίες του πληρώματος που επέζησε , είναι μια πικρή απώλεια, την οποία η Ρωσία δεν επρόκειτο να αφήσει αναπάντητη.
Όταν επισκεφτήκαμε μια περιοχή στο Κίεβο που χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους το Σαββατοκύριακο, διαπιστώσαμε αυξανόμενη ανησυχία ότι η πρωτεύουσα θα συρθεί ξανά στον πόλεμο. «Τώρα κάθε ήχος έκρηξης θα με πυροδοτήσει», μας είπε ο Μαξίμ.
Οι μικρές τσέπες της Ουκρανίας άρχισαν να νιώθουν ότι τα χειρότερα από τον εφιάλτη τελείωσαν. Τώρα κατάλαβαν ότι είναι πολύ νωρίς για να το πουν.
Ο φιλορώσος πολιτικός της Ουκρανίας Viktor Medvedchuk, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από τους Ρώσους και Ουκρανούς προέδρους να τον χρησιμοποιήσουν σε ανταλλαγή με Ουκρανούς υπερασπιστές και κατοίκους στην πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης.
Έκανε μια τέτοια έκκληση σε μια σύντομη ομιλία βίντεο που δημοσίευσε η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο Medvedchuk μιλούσε υπό πίεση.
Ο Medvedchuk, 67 ετών, θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Ανακοινώνοντας τη σύλληψή του, η SBU είπε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια της Μόσχας να τον απομακρύνει από τη χώρα.
Ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα Κίεβο - αλλά δραπέτευσε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Medvedchuk, του οποίου η κόρη έχει νονό τον Πούτιν, είναι ύποπτος από την Ουκρανία για προδοσία. Αρνείται ότι έχει κάνει αδίκημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου