Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ρεκόρ 25ετίας για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη-Σοκ στην Ελλάδα με 9,4% τον Απρίλιο

 

Dreamstime.com



Ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ρεκόρ για τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, καθώς η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων που ενισχύθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία προσθέτουν νέα βάρη στα οικονομικά των νοικοκυριών και επιβαρύνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης από τα τελευταία ξεσπάσματα του COVID-19.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 7,5% τον Απρίλιο, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν οι στατιστικές το 1997 και το έκτο ρεκόρ στη σειρά, ξεπερνώντας το παλιό ρεκόρ του 7,4% από τον Μάρτιο.

Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν κατά 38%, μια απόδειξη για το πώς ο πόλεμος και η συνακόλουθη παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζουν τα 343 εκατομμύρια άτομα της ευρωζώνης.

Οι φόβοι ότι ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υψηλότερα.

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% το Μάρτιο.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Απρίλιο, η Εσθονία (19%), η Λιθουανία (16,6%), η Λετονία (13,2%) και η Ολλανδία (11,2%). Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώνεται στη Μάλτα (4,9%), στη Γαλλία (5,4%), στη Φινλανδία (5,6%) και στην Ιταλία (6,6%).

Ευρωζώνη: Ο πόλεμος περιόρισε την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο – Ανάπτυξη 5% σε ετήσια βάση

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 5% σε ετήσια βάση από 4,7% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν τριμηνιαία αύξηση 0,3%.

Ανάπτυξη 0,3% προέβλεπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της Eurostat, ο πόλεμος και οι συνακόλουθες αυξήσεις των τιμών περιόρισαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ιταλική οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, καθώς συρρικνώθηκε 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ τον Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα αναπτυσσόταν 0,3%.

Στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση 0,2%, έναντι 0,4% που προέβλεπε η Κομισιόν, ενώ στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν μηδενική έναντι πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Δήλωση Αχτσιόγλου-Χαρίτση

 

Τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στο 9,4% για την Ελλάδα τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας όχι απλώς αυξήθηκε κατά 1,4 μονάδες μέσα σε έναν μόλις μήνα αλλά πλέον βρίσκεται 2 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος και αδυνατούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί δραματικά, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες παλεύουν για να αποφύγουν το λουκέτο.

Την ώρα που η κοινωνική συνοχή απειλείται, η κυβέρνηση επιμένει να καλύπτει την αισχροκέρδεια. Η αδράνεια και τα ανεπαρκή επιδόματά της επιδεινώνουν και πολλαπλασιάζουν την κρίση. Την πλέον κρίσιμη στιγμή, η χώρα μας έχει μια κυβέρνηση που δεν δρα, κυρίως όμως δεν νιώθει, και προσβάλλει αδιάλειπτα τους πολίτες.

Η πολιτική αλλαγή είναι επείγουσα ανάγκη. Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση, που από την πρώτη μέρα θα κηρύξει τον πόλεμο στην ακρίβεια με ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, επιβολή πλαφόν στις τιμές και κατάργηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, ελάφρυνση φορολογικών υποχρεώσεων στην ενέργεια και στα τρόφιμα και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...