Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Η περίοδος της αναμονής για το Αζοφστάλ έληξε

 

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP



Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο προς τους πολεμιστές που είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη ενώ την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο τους για επίθεση σε έναν άξονα εκατοντάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από το Χάρκοβο στον βορρά και φτάνει ώς τη Ζαπορίζια, στον νότο.

Σε κρίσιμη φάση περνάει η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις. Νωρίς το απόγευμα έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο προς τους πολεμιστές που είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ.

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι άνοιξε ένα διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, όσοι από τους Ουκρανούς μαχητές (κυρίως μέλη του ναζιστικού τάγματος Αζόφ) και τους ξένους μισθοφόρους καταθέσουν τα όπλα και βγουν από τις εγκαταστάσεις, θα παραμείνουν ζωντανοί.

AP

Η Μαριούπολη και η πορεία των διαπραγματεύσεων

Φτάνοντας στην «ώρα μηδέν» για την κομβική πόλη-λιμάνι της αζοφικής η κατάσταση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων περιπλέκεται και «είναι δύσκολο να ειπωθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες», δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Σε γραπτή του απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Ποντολιάκ μιλώντας για το νότιο λιμάνι.

Δεν θα γίνει χρήση πυρηνικών λέει ο Λαβρόφ

Συμπληρώνοντας 55 μέρες πολέμου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει πως η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για το θέμα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι India Today, ο Λαβρόφ είπε: «Μόνο συμβατικά όπλα».

Στις αρχές του πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού και ορισμένα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι η χώρα θα ήταν πρόθυμη να κάνει χρήση σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Μπαράζ χτυπημάτων στο Ντονμπάς

Το ρωσικό σχέδιο για ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς, έχει μπει σε πλήρη ανάπτυξη από χθες, καθώς από τη νύχτα της Δευτέρας ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου με ρωσικό σφυροκόπημα σε όλο σχεδόν το ανατολικό μέτωπο.

Ο σκοπός της νέας επίθεσης που πραγματοποιεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία είναι να καταλάβει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να εγκαθιδρύσει μια χερσαία σύνδεση μεταξύ των εδαφών αυτών και της Κριμαίας, και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Την έναρξη της «μάχης του Ντονμπάς» ανακοίνωσε χθες το βράδυ και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνοντας «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση».

Από τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώνονται βομβαρδισμοί σε περιοχές όπως το Μικολάιφ, το Κραματόρσκ και το Χάρκοβο, ενώ ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων επιχειρεί στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν και την πόλη Κρεμίνα, την ώρα που οι τοπικές ουκρανικές αρχές καλούν τους κατοίκους του Ντονμπάς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πυροβολικό έπληξε 1.260 στόχους στη διάρκεια της νύκτας στην Ουκρανίας. Ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεριωθούμενο MiG-29 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, πρόσθεσε το υπουργείο. «Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό στόχευσε από την πλευρά του 1.260 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις, κυρίως στις περιφέρειες του Μικολάγιφ και της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία). Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε εκεί 25 θέσεις διοίκησης του στρατού, αποθήκες πυρομαχικών, δύο πυραυλικά συστήματα Bouk-M1 και 1.214 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων. Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι κατέστρεψε ακόμη δύο αποθήκες πυραύλων Totchka-U στις τοποθεσίες Τσέρβονα Πολιάνα (ανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Λουγκάνσκ) και Μπαλακλίια (βορειοανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Χάρκοβου).

Ουκρανικό χτύπημα στο Μπελγκορόντ

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν χωριό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, τραυματίζοντας μια κάτοικό του, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Μπελγκορόντ.

Δεν είναι σαφές αν τα πλήγματα στο Γκολόβτσινο, στα οποία αναφέρθηκε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram, έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Οι αμερικανικές εκτιμήσεις

Την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων σε ανατολικά και νότια επιβεβαιώνει και το Πεντάγωνο με τον εκπρόσωπο Τζακ Κίρμπι να δηλώνει «βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (...) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς».

Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». «Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι «ανεξαρτήτως αυτού», η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».

«Τις τελευταίες ημέρες (...) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».

Αναφέρθηκε επίσης στις «χρόνιες δυσκολίες» που βλέπει η Ουάσινγκτον στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων. «Μένει να φανεί εάν ‘επέλυσαν’ αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο (σ.σ. τα επιχειρησιακά τους σχέδια) στο Ντονμπάς».

Συνομιλίες μεταξύ των δυτικών ηγετών

Την ώρα που το πεδίο των μαχών έχει πάρει φωτιά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες με θέμα την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Ιαπωνίας, κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου