Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο

 

Συνέντευξη Tύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στo πλαίσιo της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022.

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI



Διευκρινίσεις για όσα εξήγγειλε χθες απ' το Βελλίδειο όσον αφορά παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής αλλά και της στεγαστικής κρίσης έδωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας απ' το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε εκτενώς στο σκάνδαλο των υποκλοπών και προανήγγειλε την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην διακυβέρνηση της χώρας.

Ειδικά, στον απόηχο κυβερνητικών σχολίων πως το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα κοστίζει πάνω από 20 δια. ευρώ και ενέχει τον κίνδυνο η χώρα να κυλήσει σε νέα μνημόνια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε με σαφήνεια: «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Σημείωσε δε πως «είναι περίπου το ίδιο κόστος με αυτά που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση». 

ADVERTISING

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου:

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό που διαφέρει και είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο, το όραμα το μοντέλο. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για το μοντέλο κατά το οποίο παίρνει χρήματα από τον πολίτη για να χρηματοδοτήσει την αισχροκέρδεια, ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, είπε, ενώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει αυξήσει τους φόρους 7 δισ.ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί να σας εμπιστευθεί η μεσαία τάξη;», ο κ. Τσίπρας είπε: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Την περίοδο τη δική μας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε αύξηση εισοδήματος, αλλά επιβάρυνση. Έχω το έχω ξαναπεί. Δεν ήταν επιλογή μας. Ξεχάσατε τι περάσαμε; Δεν ήμασταν εμείς που κληθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα έξω απ' τη διεθνή επιτροπεία και να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν δύο προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά γιατί έπερεπε να φέρουμε εις πέρας ένα εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος απ' τα μνημόνια».

Σημείωσε στη συνέχεια ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο αυτού του εθνικού στόχου.

Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο που σκοπεύει να φέρει μια ουσιαστική ανακατανομή των πόρων του Τμείου Εθνικής Ανάκαμψης, πρόσθεσε στη συνέχεια και έθεσε το ερώτημα: πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση;

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δέσμευση για ορισμό του αφορολόγητου στα 10.000. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, έχουμε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε», τόνισε.

Υποκλοπές

Πολλά απ' τα ερωτήματα που τέθηκαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ αυτών και το ερώτημα του Απόστολου Λυκεσά απ' την «Εφ.Συν.» αφορούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής: «Εμείς αυτή την υπόθεση δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι». Τόνισε ότι θα απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, στα διεθνή φόρα και πως ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική Επιτροπή «ώστε η αλήθεια να λάμψει» και  «να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν». 

Ερωτηθείς αν η αναφορά του σε «ποινικές ευθύνες» αφορά και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες και να αποδώσει το πόρισμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Ποινικές ευθύνες πιθανώς θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε δε «παρωδία» την παρούσα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες ο κ. Κουκάκης και ο κ. Μαλιχούδης, οι πάροχοι, ο κ.Δημητριάδης και τέλος ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός. Επέρριψε μάλιστα «πολιτική δειλία» στον πρωθυπουργό που μετά απ' όλες αυτές τις αποκαλύψεις και αφού παραδέχθηκε ότι παρακολουθούνταν μέχρι και πολιτικός αρχηγός επιρρίπτει την ευθύνη στον ανιψιό του.

Στο ερώτημα «τι περιμένετε απ' αυτή την Εξεταστική;» τόνισε: «Δεν περιμένω απολύτως τίποτα απ' την Εξεταστική, απλά περιμένω να δω πόσο θα εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία». 

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί. «Το Κυριάκος Gate πλέον είναι Ν.Δ. Gate» σχολίασε και έκανε λόγο για μια «αντιδημοκρατική εκτροπή» που παρόμοια της δεν έχει υπάρξει στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

«Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε.

Κατήγγειλε δε «μεθοδευμένη συγκάλυψη και συσκότιση» του σκανδάλου, ενώ σε ερώτηση για το αν θα απευθυνθεί σχετικά στην πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: «Το ελάχιστον που περιμένω μαι σαφή δημόσια τοποθέτηση όσον αφορά στο ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου», που, όπως είπε, εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και κάθε έννοια λογοδοσίας και δημοκρατικής ευθύνης.

«Όσο δεν μας λένε την αιτία που παρακολουθούσαν ένα πολιτικό αρχηγό, όσο επικαλούνται ένα απροσδιόριστο εθνικό λόγο, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας ότι αυτό είναι είναι η κορυφή του παγόβουνου» είπε ακόμα και επισήμανε ότι δεν γίνεται να πάμε σε εθνικές εκλογές όσο ο κ. Μητσοτάκης αφήνει έτσι το θέμα, να αιωρείται ότι μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να ήταν πράκτορας ξένων συμφερόντων.

Παρακολούθηση Πιτσιόρλα

Σε ερωτήματα για την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα ξεκαθάρισε: «Δεν παρακολουθούσα κανένα, δεν έδωσα εντολή για κανένα. Η ΕΥΠ  αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα και να συμπεριλάβει κάποια στελέχη, όχι υπουργούς, που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ». 

Και συνέχισε λέγοντας αναφερόμενος στην υπόθεση του Ναυαγίου και τις πρόσφατες διώξεις ότι: Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας απ' το ότι έξι χρόνια μετά έξι άπομα οδηγούνται στο εδώλιο. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη υπόθεση.

«Οι συγκρίσεις είναι μέρα με νύχτα και όσο προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού τόσο προσπαθούν να αποκρύψουν την ενοχή τους» τόνισε. «Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ότι αυτή η προσπάθεια του φτηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ Μητσοτάκη», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Μετεκλογικά σενάρια και επιλογές

Στα ερωτήματα γύρω απ' το τι μπορεί να προκύψει απ' τις επόμενες εκλογές και τις δυνατότητες συνεργασίας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά την εκτίμησή του «η χώρα μπορεί να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και πρέπει να την αποφύγει». «Ο στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και αυτό είναι εφικτό» είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε σε αρκετά σημεία ότι ο στόχος είναι «μία κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης στην βάση προγραμματικής σύγκλισης». 

Και εξήγησε ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε ανοχές, κυβερνήσεις μειοψηφίας.

«Αν προκύψουν άλλα δεδομένα από τις εκλογές θα τα εξετάσουμε. Η νέα μεγάλη αλλαγή όμως θα είναι η συνεργασία που θα προκύψει την επομένη των εκλογών» είπε ακόμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φαντάζομαι ότι θεωρεί τερατογένεση το να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει αυτές τις πολιτικές, είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση. Και σχολίασε ότι στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. «Απολύτως συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή την αλλαγή» είπε. 

Για τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την μεγαλύτερη απήχηση στον ελληνικό λαό, αλλά κανένας δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από τις πόρτες. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα».

Όσο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση, όπως τερατογένεση ήταν και η σύγκλιση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα βγουν από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμαρες συμφερόντων».

Σε άλλη ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενεργειακή κρίση και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Για την εξαγγελία του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε κατ' αρχήν ότι πέρυσι στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξήγησε: «Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους. Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος θα περάσει στο δημόσιο. Στην Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώτος ο Μακρόν στην Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ξανά, θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ.

Συνεχίζοντας σε σχέση με τα εμπόδια από την ΕΕ, είπε ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».

Όσο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν επενδυτές λόγω της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ είπε: «Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει επειδή μία κυβέρνηση βάζει κανόνες. Τώρα οι αετονύχηδες μπορεί να φύγουν αλλά δεν θέλουμε αυτούς. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές. Στην Γαλλία και στην Γερμανία που έκαναν κρατικοποιήσεις θα φύγουν οι επενδυτές;».

Στεγαστική κρίση

Για το στεγαστικό ζήτημα και για την διαφορά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είπε: «Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγη. Η κυβέρνηση ενέταξε μόνο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για το στεγαστικό ζήτημα στο Ταμείο Ανάπτυξης, όταν η Πορτογαλία έχει εντάξει 1,7 δισ..

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει σε κάποιους συμπολίτες μας τις ανάγκες. Έχει στον πυρήνα του τα χαμηλότοκα δάνεια. Αυτό που μας προτείνει είναι σε μία κοινωνία που έχει μπουκώσει από κόκκινα δάνεια, σε πολίτες άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες. Επίσης, δεν κάνει λόγο για την βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μιλάμε το Airbnb ενός μικροϊδιοκτήτη που έχει δύο τρία ακίνητα, αλλά για μεγάλες εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για 400.000 πολίτες. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι δίνουμε την δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο για ιδιοκτήτες και σε περιορισμένο αριθμό. Το τρίτο είναι η δημιουργία τράπεζας στέγης για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και με κίνητρα σε ιδιοκτήτες να εκχωρήσουν ακίνητα στο κράτος. Ευελπιστούμε να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που θα περάσουν στο κράτος για να ασκήσει στεγαστική πολιτική. Από εκεί και μετά θα δούμε την ανέγερση νέων κατοικιών».

Αύξηση μισθών - Συνταξιούχοι

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για την σύνδεση του μισθού με την τιμαριθμική πολιτική είπε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι είμαστε πρωταθλήτρια στην τιμή ρεύματος, είναι ότι την ίδια στιγμή έχουμε απ' τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε πως στη χώρα μας θέλουμε δύο μισθούς για το ενεργειακό κόστος όταν ο μέσος όρος είναι κάτω απ' τον ένα μισθό στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως όταν έχουμε αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που συρρικνώνει το εισόδημα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα πρέπει με μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας και να ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα.

Σημείωσε επίσης ότι κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων που μπορεί να επαναφέρει την ενίσχυση του κόσμου εργασίας και συνθήκες δικαιοσύνης στο εισόδημα αλλά και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Για τους συνταξιούχους είπε: «Μετά την μεσαία τάξη η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν στους συνταξιούχους. Ήταν η κατηγορία που είχε αποδεχθεί το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που είχαν γίνει στην περίοδο Σαμαρά, μέσα από την προπαγάνδα. Πίστεψε ότι με την κυβέρνηση ΝΔ θα δει καλύτερες μέρες και αύξηση των απολαβών. Και τι είδε; Ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα στο τέλος του χρόνου και είχαμε και την μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, όπου τάξανε ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι και τελικά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν οι υψηλότερες συντάξεις και επιπλέον, για τις προσφυγές τους είπε ψέματα σαν κοινός απατεώνας. Εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά δεν θα σας πετάξουμε στον δρόμο. Γι’ αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όσο για τις αυξήσεις που τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης είναι οι αυξήσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για το όργιο καταστολής στο ΑΠΘ 

«Εδώ είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές λογικές» είπε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση αναφορικά με το όργιο αστυνομικής καταστολής στο ΑΠΘ, με αποκορύφωμα τη διακοπή της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου απ' την αστυνομία που έπνιξε τον κόσμο με χημικά και δακρυγόνα.

«Τα καθεστώτα όταν τρίζουν καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», είπε ο Αλ. Τσίπρας και προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης». 

Σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες ήταν απολύτως απρόκλητες απ' τους νέους που διασκέδαζαν και δέχτηκαν τόνους χημικών και απολύτως ενορχηστρωμένες για να δημιουργήσουν ένταση και να αλλάξουν την ατζέντα».

«Καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή» είπε, «αρκεί να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν».

Από εμάς θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, στόχος να κινητοποιήσουμε τους νέους να πάνε στην κάλπη. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

Τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, όπως είπε χθες στην ομιλία του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην «παγίδα της έντασης». Στόχος να κινητοποιήσουμε τους νέους να πάνε στην κάλπη, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους, συμπλήρωσε.

Μεταναστευτικό

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

Ειδικά για το θέμα  των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο είπε: «Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;»Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. «Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση για το πού ανήκει η νησίδα, για να διευκρινιστεί. Τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορα της αλλά και να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.

Εξωτερική πολιτική

«Είμαστε με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μια άλλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να παραγνωρίζουμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις». 

«Θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της ΕΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι γεωπολιτικά και οικονομικά η Ευρώπη θα είναι μεγάλος ηττημένος. 

«Δεν χάνει οικονομικά ούτε η ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία», «η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε περιδίνηση και υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής, ηγεσίας, ενόρασης».

Υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, ο κόσμος μπαίνει σε έναν παρατεταμένο ψυχρό πόλεμο με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ότι η ΕΕ οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωπολιτική στρατηγική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά με σαφή πρόθεση να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

Όσο για τη σπέκουλα του κ. Μητσοτάκη περί ρωσικού δακτύλου είπε: «Θα έλεγα να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί απ' όσα συνέβησαν στη βόρεια Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης των διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων». 

Εξέφρασε την αίσθησή του ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους δημοσιογράφους ότι η χώρα μας δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στο εσωτερικό της. «Σε μεγάλο βαθμό ίσως να δείχνει κι έναν πανικό εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε.

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία 'Μακεδονία'. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση».

Για τις απειλές Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

Άσκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει "γιοκ" στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει "γιοκ". Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Μετρό Θεσσαλονίκης

Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση που κερδίσει στις εκλογές, θα αλλάξει εκ νέου το σχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου παρότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει με βάση τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εντάξει δεν θα γίνει το Γεφύρι της 'Αρτας το Μετρό. Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και θέλω να είμαι ειλικρινής, από τη στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση το να το πάμε εμείς στο ‘28 για να πούμε ‘φταίνε οι προηγούμενοι' δεν έχει νόημα».

Υποστήριξε ότι «οι επιλογές που έγιναν ήταν καταστροφικές και για την πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά». Σημείωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αξιοποιηθούν τα αρχαία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά νομίζω -και γι' αυτό μίλησα για έγκλημα- ότι αυτές οι επιλογές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιλογές που δεν μπορούν ν' αλλάξουν πλέον». «Θα το φορτωθείτε εσείς οι Θεσσαλονικείς το κόστος, θα ζήσετε για μια 5ετία με πολύ βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στους συμπολίτες σας για το ποιος ευθύνεται γι' αυτό», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα το Μετρό και να σταματήσει το δημόσιο να πληρώνει στους εργολάβους πέναλτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τέμπη: Στο κενό η έρευνα για τα βίντεο του δυστυχήματος

  Στο υλικό που εστάλη για ανάλυση σε εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, δεν είχε συμπεριληφθ...