Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Της γενιάς μας το Πολυτεχνείο

 

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Με τις παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών να απειλούν τη δημοκρατία και στα πρόθυρα του δυσκολότερου χειμώνα της Μεταπολίτευσης, οι φετινές εκδηλώσεις για την εξέγερση του ’73, οι πρώτες έπειτα από τις απαγορεύσεις ετών με πρόσχημα την πανδημία, λειτουργούν ως μέτρο κοινωνικής αντίδρασης

Σχεδόν πενήντα χρόνια βασάνων και ελπιδοφόρων αγώνων συμπληρώνονται φέτος από την εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί τη διαχρονική δυσανεξία του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής Δεξιάς και κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού που έχει συγκεντρώσει στην κυβέρνησή του ακόμα και αρνητές των γεγονότων (βλ. Αδωνις Γεωργιάδης).

Η φετινή επέτειος, η πρώτη μετά το καθεστώς ολικών ή μερικών απαγορεύσεων με αφορμή την πανδημία, αποκτά ξεχωριστή σημασία εξαιτίας της ιδιαίτερης κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην οποία εντάσσονται οι καθιερωμένοι εορτασμοί, που αναμένεται να λάβουν (και) αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Σε μια προεκλογική χρονική συγκυρία κατά την οποία το ήδη τραυματισμένο κράτος δικαίου στη χώρα καταβαραθρώνεται σε όλα τα επίπεδα, με τις διαπιστωμένες μαζικές παρακολουθήσεις δεκάδων πλέον πολιτών με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με τα θεσμικά αντίβαρα να έχουν ατονήσει, με τη χώρα να εκτρέπεται σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση και την κοινωνία να ετοιμάζεται για έναν από τους πιο δύσκολους οικονομικά χειμώνες, οι φετινές εκδηλώσεις αποτελούν μέτρο της κοινωνικής αντίδρασης απέναντι σε μια εξουσία που έχει «παράσημα» στην κρατική καταστολή, την αστυνομική βιαιότητα αλλά και στην επικοινωνιακή αξιοποίηση των διαδηλώσεων του Νοέμβρη όταν υπάρχουν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Είναι ο πρώτος Νοέμβρης επίσης με πανεπιστημιακή αστυνομία (που τη φυλάνε τα ΜΑΤ) και η πρώτη διαδήλωση μετά τις αναθεωρητικές αγορεύσεις του υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ (14.7.2022).

Σε αυτήν ο κ. Συρίγος επανέλαβε τη γνωστή επιχειρηματολογία περί ανυπαρξίας έμπρακτης αντίθεσης στη δικτατορία, που «δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως» και του Πολυτεχνείου αλλά αποκλειστικά και μόνο «υπό το βάρος των ανομημάτων της και ιδίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας». Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η απάντηση των φοιτητών και της νεολαίας στους δρόμους αναμένεται δυναμική.

Στον αντίποδα, ενισχυμένο σε προσωπικό και μέσα θα είναι το φετινό σχέδιο ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ενδεικτικό είναι ότι έχει ζητηθεί από τους επιτελείς να διατεθούν από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες συνολικά 5.682 αστυνομικοί, ενώ θεωρείται δεδομένο πως την Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας θα είναι αστυνομοκρατούμενο.

Στα Εξάρχεια θα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ήδη από χθες το απόγευμα είχαν αυξηθεί οι δυνάμεις), διμοιρίες των ΜΑΤ, ομάδα Δράση, ΟΠΚΕ, οι οποίες θα τοποθετηθούν περιμετρικά του Πολυτεχνείου. Ηδη στην κλειστή ΑΣΟΕΕ η ΕΛ.ΑΣ. έχει τοποθετήσει κλούβες στην κεντρική πύλη. Μάλιστα για την Πέμπτη δεν κρύβει ότι θα υπάρχουν κλιμάκια αστυνομικών που θα προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους πριν από την έναρξη της πορείας.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών, όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς τι θα κάνει το... Predator και η ΕΥΠ και ποιους θα παρακολουθούν.

Δεκάδες είναι ήδη τα καλέσματα φοιτητικών νεολαιών για τους εορτασμούς. «Η ιστορική πείρα της περιόδου της δικτατορίας 1967-1974 µας διδάσκει ότι οι ιμπεριαλιστικές συµµαχίες είναι εχθροί των λαών. Ο Νοέµβρης δείχνει πως σε κάθε “δύσκολο χειµώνα” ο λαός µπορεί να επιβάλει το δίκιο του µε την οργανωµένη δύναµή του!» αναφέρει η ΚΝΕ, η οποία στέκεται στην πρωτοφανή συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 9ης Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα.

«Η εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του ‘73 συνεχίζει να ενοχλεί γιατί θυμίζει ότι η διέξοδος βρίσκεται πάντα στη συλλογική δράση, ειδικά τώρα που έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση με στελέχη της υμνητές της χούντας, αναθεωρητές της Ιστορίας που προσβάλλουν τη μνήμη και τους αγώνες του λαού μας» σημειώνει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων προτρέπει η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση με μια ανάρτηση-υπόμνηση στους νέους διαδηλωτές: «Φωνές, δυνατές φωνές και συνθήματα. “Ψωμί-παιδεία-ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73”. Αλλο μας είπαν στο σχολείο, σκέφτεσαι. Οτι η δημοκρατία νίκησε τότε, αλλά όταν μετά από λίγο περνάς ανάμεσα από μια πάνοπλη διμοιρία αστυνομικών που σε κοιτάνε με μισό μάτι, σφίγγεσαι.

»Να ζήσει η δημοκρατία, σκέφτεσαι. Είσαι πλέον κοντά στην πορεία, βλέπεις τα πρόσωπα των ανθρώπων, νέοι, νέες, αλλά και ηλικιωμένοι με μια φλόγα στα μάτια. Μπαίνεις κι εσύ στην πορεία. Σαν μια μεγάλη αγκαλιά να σε τράβηξε μέσα της. Νιώθεις όλη την οργή που δεν θα έπρεπε να νιώθει ένας νέος άνθρωπος να σου ανεβαίνει στο κεφάλι. Και φωνάζεις: Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία»!

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τον Τύπο να υπερασπιστεί την ελεύθερη ενημέρωση

«...Σχεδόν μισό αιώνα μετά την εξέγερση, το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” μοιάζει περισσότερο επίκαιρο καθώς το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, την υγεία, τον συνδικαλισμό, στην ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης πλήττεται από απόπειρες χειραγώγησής τους από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. [...] Σήμερα στην 49η επέτειο, που ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας δεν έχει αποκλεισθεί, ενώ τα τύμπανα του πολέμου εξακολουθούν να ηχούν στη γειτονιά μας, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους ανθρώπους του Τύπου, που υπήρξε και το πρώτο θύμα της χούντας των συνταγματαρχών, να υπερασπισθούν την ελεύθερη και αξιόπιστη ενημέρωση που είναι η ψυχή της Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Γάζα, Ουκρανία, Κίνα και ΝΑΤΟ επί Τραμπ UPD

  Ο Τραμπ είναι 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ | AP Photo/Evan Vucci ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ 06.11.24 18:1 efsyn.gr Το γεγονός πως ο Τρα...