Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Σούνακ – Μακρόν: Το bromance των τραπεζιτών

 


Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βλέπουν μια νέα εποχή «εγκάρδιας συνεννόησης» να αναδύεται πάνω από τις σχέσεις Βρετανίας - Γαλλίας, αντλώντας ορμή από τη χημεία μεταξύ των Μακρόν και Σούνακ που έχουν πολλά κοινά. Παράλληλα, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη.

Σούνακ – Μακρόν: Το bromance των τραπεζιτών

Είναι ακόμη νωρίς για να κάνει κανείς «σίγουρες» προβλέψεις αναφορικά με το μέλλον των γαλλοβρετανικών σχέσεων… ωστόσο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές της Μάγχης βλέπουν μια νέα εποχή «εγκάρδιας συνεννόησης» («Entente Cordiale») να αναδύεται πάνω από τις δύο χώρες αντλώντας ορμή από τη «χημεία» μεταξύ των ηγετών τους.

Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ έχουν, εκ πρώτης όψεως, πολλά κοινά. Είναι και οι δύο 40άρηδες, με κεντροδεξιό προφίλ και διαθέσεις πραγματισμού. Έχουν αμφότεροι διατελέσει υπουργοί Οικονομικών. Eίναι οικονομικά ευκατάστατοι (με τον Σούνακ να ξεχωρίζει ως πολυεκατομμυριούχος), ενώ και οι δύο είχαν περάσει, προτού εισέλθουν στην πολιτική, από τον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής, ο μεν Μακρόν από τους Rothschild, ο δε Σούνακ από τη Goldman Sachs.

«Αυτοί οι τύποι σίγουρα θα τα πάνε καλά», αναφέρει σε άρθρο του το Politico, προσθέτοντας ωστόσο στο τέλος της φράσης και ένα ερωτηματικό.

Τα πρώτα σημάδια είναι πάντως μάλλον θετικά, όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο. Μακρόν και Σούνακ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP27 την περασμένη εβδομάδα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με εκείνη την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση να «πηγαίνει καλά». Ο Μακρόν δεν παρέλειψε μάλιστα να προσκαλέσει τον Σούνακ να επισκεφθεί το Παρίσι πριν τα Χριστούγεννα, με αφορμή τη διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκεί για την παροχή υποστήριξης στην ουκρανική κοινωνία των πολιτών.

Μακρόν και Σούνακ συναντώνται ξανά αυτήν την εβδομάδα στο Μπαλί της Ινδονησίας, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20, ενώ για τις αρχές της επόμενης χρονιάς προγραμματίζεται και μια αγγλο-γαλλική σύνοδος, η πρώτη έπειτα από διάστημα περίπου πέντε ετών.

Συμφωνία Γαλλίας – Βρετανίας για το μεταναστευτικό 

Παράλληλα, οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη. Ο λόγος για μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας οι δύο χώρες θα αρχίσουν να συνεργάζονται στενότερα, με τους Γάλλους να εντείνουν τις περιπολίες στα δικά τους παράλια και τους Άγγλους από την άλλη πλευρά να βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 40.000 μετανάστες έχουν κάνει το ταξίδι μέσω της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι δεν ξεπερνούσε τους 28.526.

Σύμφωνα με τη νέα γαλλοβρετανική συμφωνία, θα αυξηθεί κατά 40% ο αριθμός όσων περιπολούν στις παραλίες της βόρειας Γαλλίας για να εντοπίζουν και να αποτρέπουν μικρά σκάφη από το να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Η ίδια συμφωνία προβλέπει παράλληλα και τον σχηματισμό μιας ομάδας («Calais group») στην οποία θα συμμετέχουν οι γειτονικές χώρες που επηρεάζονται από τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και μιας task force αποστολή της οποίας θα είναι να καταπολεμά τη δράση των εγκληματικών δικτύων που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Μάγχης για να μεταφέρουν παρανόμως άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για πρώτη φορά, Βρετανοί αστυνομικοί θα ενσωματωθούν στις γαλλικές δυνάμεις και αντιστρόφως, Γάλλοι στις βρετανικές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να βελτιώσουν τη μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών και να επενδύσουν στη δημιουργία κέντρων στη Γαλλία για τους μετανάστες των οποίων τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτρέπονται.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι μετά από μια μακρά και ταραχώδη λόγω Brexit περίοδο, οι ηγεσίες σε Γαλλία και Βρετανία επιδιώκουν τώρα να κάνουν μια νέα αρχή αξιοποιώντας παράλληλα και την έλευση του Ρίσι Σούνακ στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, γράφει το Politico.

«Κάποιες φορές ήμασταν όμηροι – και από τις δύο πλευρές – της εσωτερικής πολιτικής αλλά τα στρατηγικά μας συμφέροντα είναι ευθυγραμμισμένα», δηλώνει Γάλλος διπλωμάτης, μιλώντας στο Politico. Στο ίδιο πνεύμα, βρετανικές πηγές δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους αναφορικά με τη «χημεία» στη σχέση μεταξύ Σούνακ και Μακρόν.

Στο μέτωπο του Brexit οι οιωνοί δείχνουν να είναι θετικοί. Ο Σούνακ ψήφισε υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, ωστόσο θεωρείται λιγότερο «καιροσκόπος» από τους προκατόχους του και περισσότερο προσανατολισμένος στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, πράγμα που γεννά προσδοκίες.

Εκτιμάται για παράδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο του Politico, ότι εκτός όλων των άλλων θα μπορούσε ως την επόμενη άνοιξη να έχει επιτευχθεί και μια συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ αναφορικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Gold Switzerland: «Ο Μπάιντεν και το βαθύ κράτος κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσουν τον Γ’ ΠΠ πριν αναλάβει ο Τραμπ» «Πρόκειται για μια σύγκρουση από την οποία οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και ο κόσμος μπορούν μόνο να χάσουν» 27.11.2024 | 11:08

  O μεγάλος επενδυτικός οίκος Gold Switzerland,  σε νέα έκθεση του για την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης αναφέρει ότι ο Τ.Μπάιντεν  και το...