Τη συνεχιζόμενη στήριξή του στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 στο Μπαλί. 

Αυτό μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, που παράλληλα αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι «σημαντικός παίκτης» στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τα συλλυπητήριά του για την πολύνεκρη επίθεση στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το ρόλο που έπαιξε στην αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η «δύσκολες» αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Η συνάντηση των δύο προέδρων έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Μετά από καιρό, ικανοποιείται η επιθυμία του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του -μια συνάντηση που προς μεγάλο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου δεν είχε πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά των ΗΠΑ, τόσο για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αγοράς F-16 όσο και για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών του αλλά και δηλώσεών του προς δημοσιογράφους το περασμένο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα με τα F-16, τότε η Άγκυρα θα στραφεί σε άλλες αγορές, κλείνοντας επί της ουσίας το «μάτι» στη Ρωσία.

Το περασμένο διάστημα, επίσης, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη βάζουν στο «στόχαστρο» την Τουρκία -μια δήλωση που είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη τόσο στην Αθήνα όσο και στη διεθνή κοινότητα, καθώς οι δύο χώρες είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ.

Παρότι η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο Μπαλί φαίνεται πως έφερε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος, δεν είναι βέβαιο ότι το ζήτημα με τα F-16 θα επιλυθεί άμεσα.

Και αυτό γιατί παραμένει το «μπλόκο» από πλευράς του αμερικανικού κογκρέσου ενώ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της στο Αιγαίο αλλά και την αγορά των S-400.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να βάλουν και οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές -κάτι που έχουν κάνει άλλωστε και στο παρελθόν- που μάλιστα βγήκαν αλώβητοι από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα επανεκλέχθηκαν οι Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κωνσταντίνος (Γκας) Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και μετά από ένα μικρό εκλογικό θρίλερ και η Ντίνα Τάιτους.

Παράλληλα, η Αθήνα κέρδισε έναν ακόμη «σύμμαχο» μέσα στο κογκρέσο. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ το νεότερο, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί με χαρακτηριστική άνεση στο Νιού Τζέρσεϊ.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Σοϊλού και η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέβασε τη Δευτέρα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, επειδή υποθάλπτει τρομοκράτες.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έκανε λόγο για «ανεύθυνες δηλώσεις».

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.


Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών.


Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους» τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.