ΕΥΡΩΠΗ
Η Ουκρανία προετοιμάζεται για περισσότερα ρωσικά πλήγματα τα επόμενα 24ωρα και η κυβέρνηση προειδοποίησε τους κατοίκους για το ενδεχόμενο να εκκενωθούν περιοχές στην πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σχετική ησυχία μετά τις εβδομάδες επιθέσεων σε ενεργειακές και άλλες υποδομές. Παράλληλα, οι χώρες της Δύσης εντείνουν τις προσπάθειες να συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια, για τους χειμαζόμενους από τον πόλεμο και το κρύο Ουκρανούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα ρωσικά στρατεύματα «προετοιμάζουν νέα πλήγματα και όσο έχουν πυραύλους, δεν θα σταματήσουν. Η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι τόσο δύσκολη όσο αυτή που πέρασε».
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι πιθανόν κάποιο μέρος των 3 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης μπορεί κάλλιστα να απομακρυνθεί και να μετακινηθεί σε περιοχές όπου οι βασικές υπηρεσίες θα ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε διακοπές λειτουργίας λόγω των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σφυροκοπήσει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στην πόλη.
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Άνικεν Χούτφελντ, που βρίσκεται στο Κίεβο, «βλέπουμε μια απελπιστική κατάσταση. Πολλοί εδώ αντιμετωπίζουν μια ζοφερή επιλογή: να φύγουν ή να παγώσουν. Ο ρωσικός πόλεμος συνιστά απαράμιλλο κυνισμό».
Διεθνής βοήθεια
Οι χώρες της Δύσης εστιάζουν την προσπάθεια για συγκέντρωση βοήθειας σε γεννήτριες και μετασχηματιστές, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την ώρα που οι θερμοκρασίες να πέφτουν διαρκώς, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει τους μείον 11 βαθμούς Κελσίου.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «προσπαθεί να καταστήσει την Ουκρανία κρανίου τόπο – χωρίς φως, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς θέρμανση, αφήνοντας τους Ουκρανούς στο σκοτάδι και στο κρύο. Πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας παρέχοντας περισσότερο υλικό στους Ουκρανούς για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα χωρίς ρεύμα».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε αυτές τις δηλώσεις έπειτα από μια συνάντηση υπουργών της Ε.Ε., με στόχο να εξετάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία «από τη σκοπιά μιας ανθρωπιστικής κρίσης». Ανάλογο θέμα θα έχει και η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι.
Ukrenergo: Ελλείψεις παραγωγής ενέργειας της τάξης του 27%
Ο πάροχος ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo ανακοίνωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 27%, εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων στις υποδομές. «Η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της ζημιάς είναι υψηλή και οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο», αναφέρει η εταιρεία.
Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε για 17% των κατοίκων στη Χερσώνα, στα νότια, πόλη την οποία η Ουκρανία ανέκτησε στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο, οι Ρώσοι συνεχίζουν να τη σφυροκοπούν με το πυροβολικό τους.
Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρεία, το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 11 τραυματίστηκαν, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα κατά μήκος του μετώπου στα ανατολικά, με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν το Μπαχμούτ και το Τορέτσκ.
«Οι άνθρωποι στεγάζονται στα υπόγεια, πολλά από τα οποία είναι γεμάτα νερό», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ντόνετσκ Πάβλο Κυριλένκο. «Ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση».
Κρεμλίνο: Δεν φεύγουμε από τη Ζαπορίζια
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia στη νότια Ουκρανία, διαψεύδοντας δηλώσεις αξιωματούχων του ουκρανικού οργανισμού πυρηνικής ενέργειας. Όπως ανέφεραν, οι Ρώσοι θα ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν, καθώς αντιμετωπίζουν διαρκή ουκρανική αντεπίθεση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως θα ήταν άσκοπο να αναζητούμε σημάδια απόσυρσης από το εργοστάσιο, «δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρχουν».
Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια έχει κλείσει μετά από επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς, για τους οποίους η Ρωσία και η Ουκρανία ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες. Ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας και οι ηγέτες δυτικών χωρών προέτρεψαν τη Ρωσία να αποστρατιωτικοποιήσει το εργοστάσιο για να αποφευχθεί ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή. Ωστόσο η Μόσχα απέρριψε τα αιτήματά τους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσει στρατεύματα εκεί για λόγους ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου