Τι απαντά η υπηρεσιακή κυβέρνηση στα ερωτήματα της Κουμουνδούρου για το ναυάγιο
Σε γραμμή αντιπαράθεσης με την υπηρεσιακή κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έγιναν στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερωτήματα προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Από το γραφείο Τύπου της γραμματείας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά δόθηκε απάντηση στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται το σχεδόν αυτονόητο, ότι η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων της ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων. «Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση. Εξυπακούεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχίσει να ενημερώνει, παρέχοντας πληροφορίες και διασαφηνίσεις για το ναυάγιο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «αναπάντητα ερωτήματα» σε σχέση με τη διαχείριση της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία απηύθυνε προς τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς υπουργούς Ευάγγελο Τουρνά και Θεόδωρο Κλιάρη: για το αν υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, αν είχε φύγει ο καπετάνιος, γιατί δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια, για ποιο λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή του Frontex.
Αναφορικά με το θέμα των χειρισμών του Λιμενικού, ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης υπογράμμισε (ΕΡΤ) ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων της Θάλασσας UNCLOS, «το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση εντός χωρικών υδάτων. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μια ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο, και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια. Εν πάση περιπτώσει εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα».
«Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα», σημείωσε ο πρώην υπουργός Ν. Μηταράκης με αφορμή τη συζήτηση για τους χειρισμούς του Σώματος.
Η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της επιτέθηκε και στη Ν.Δ. με αφορμή την αντίδραση που υπήρξε στην ενημερωτική συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με στελέχη του Λιμενικού και με τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Τουρνά. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη Ν.Δ. «επιχειρούν να εκφοβίζουν, να τρομοκρατούν κάθε κοινωνική ομάδα που έχει αντίθετη άποψη από τη δική τους και προφανώς κάθε πολιτική δύναμη που τους ασκεί ουσιαστικό έλεγχο». Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με την αρμόδια επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον και, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία τού να διαλευκανθούν οι αιτίες της τραγωδίας το συντομότερο.
Στους αρμοδίους της υπηρεσιακής κυβέρνησης απευθύνθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε (Real FM) ότι «πρέπει ο αρμόδιος υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης να πει τι έκανε ακριβώς η χώρα μας για να αποτρέψει αυτή την τραγωδία, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και δημοσιεύματα στον διεθνή Tύπο που δημιουργούν ερωτήματα». Απαντώντας σε ερώτηση για τον φράχτη στον Εβρο, είπε ότι «αποτρέπει τη στρατηγική εργαλειοποίησης του προσφυγικού εκ μέρους της Τουρκίας σε επίπεδο υβριδικού πολέμου».
Τουρκικό ΥΠΕΞ
Συλλυπητήρια για τα θύματα του ναυαγίου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα «να μοιραστεί τις ευθύνες και τα βάρη δίκαια και να εργαστεί συλλογικά για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή μας». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «αυτή η τραγωδία στην περιοχή της Μεσογείου δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Δεν είναι δυνατόν να προληφθούν τέτοιες καταστροφές χωρίς να εξαλειφθούν τα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου