ΕΥΡΩΠΗ
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση με πυραύλους που εξαπολύθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός του στρατού.
Οι τρεις νεκροί ήταν υπάλληλοι εμπορικής αποθήκης που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο κρουζ, τύπου Καλίμπρ, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης Οδησσού.
Κατά την ίδια πηγή, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αποθήκη αλυσίδας καταστημάτων λιανικής, σε χώρο όπου βρίσκεται εμπορικό κέντρο.
Η στρατιωτική διοίκηση Οδησσού ανέφερε πως δυο πύραυλοι καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο της πόλης. Δεν διευκρίνισε πόσοι εκτοξεύθηκαν.
Την ίδια ώρα, οι εκ Μόσχας διαχειριστές της Νόβα Καχόβκα κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν κατοικημένη περιοχή στην πόλη, τραυματίζοντας ένα άτομο.
Την περασμένη εβδομάδα το ομώνυμο φράγμα καταστράφηκε, πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις γης και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες.
Η ρωσική διοίκηση είπε ακόμη ότι ο βομβαρδισμός του κοντινού χωριού Πλοντοβόγιε διέκοψε την εκεί παροχή ρεύματος.
Το Reuters πάντως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τη ρωσική καταγγελία.
Ουκρανία και Ρωσία αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Και οι δύο πλευρές έχουν επίσης κατηγορήσει η μία την άλλη ότι βομβαρδίζει τις πλημμυρισμένες περιοχές, μετά την έκρηξη στο φράγμα.
Στη Ζαπορίζια ο Γκρόσι
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια για να «κάνει τη δική του εκτίμηση» σχετικά με τους κινδύνους για την εγκατάσταση από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Ο Γκρόσι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας το βράδυ της Τρίτης, πριν από την επίσκεψή του στην περιοχή για να συζητήσει το θέμα, μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, που παρείχε νερό ψύξης για το εργοστάσιο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψή του, ο Γκρόσι είπε ότι η κατάσταση περιέπλεξε «μια ήδη επισφαλή κατάσταση πυρηνικής και γενικότερης ασφάλειας».
Είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, είναι ένα ακόμη βήμα στην αποδυνάμωση του διχτυού ασφαλείας που έχει κανείς σε οποιονδήποτε πυρηνικό σταθμό, σχολίασε.
Ο Γκρόσι είπε ότι θα αξιολογήσει την ακεραιότητα των καναλιών νερού του σταθμού και της λίμνης ψύξης.
Θα έλεγα - και πάλι χωρίς να το έχω επισκεφτεί και με βάση τα όσα με ενημερώνει η ομάδα μου εκεί - ότι θα υπάρχει νερό (στη λίμνη) για μερικές εβδομάδες ακόμη ή ίσως έναν ή δύο μήνες. Είπε επίσης ότι ακόμη και αν αδειάσει η δεξαμενή «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», όπως η άντληση νερού ή η γεώτρηση για υπόγεια νερά.
«Ακόμα πιο βαθιά στην άβυσσο αυτού του πολέμου οι ΗΠΑ»
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από την Ουάσιγκτον, βυθίζει τις ΗΠΑ ακόμη πιο βαθιά στην «άβυσσο» αυτού του πολέμου, εκτίμησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Ανατόλι Αντόνοφ.
Το πακέτο αυτό, το οποίο συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, άλλα πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), ανακοινώθηκε την ώρα που βρίσκεται πλέον στο αρχικό της στάδιο η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχει κυριεύσει ο ρωσικός στρατός. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα σε αυτό το πρώτο στάδιο, ενώ σημείωσαν μικρά εδαφικά κέρδη.
«Οι ΗΠΑ βυθίζονται ολοένα πιο βαθιά στην άβυσσο της ουκρανικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ μέσω Telegram.
«Κατά τα φαινόμενα, οι διαμορφωτές στρατηγικής των ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν πως καμιά ποσότητα όπλων, ούτε οποιαδήποτε ανάμιξη μισθοφόρων, δε θα αλλάξει τον ρου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας, πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση από την άλλη μιλούν για «απρόκλητο» και επιθετικό πόλεμο με σκοπό την κατάληψη εδαφών.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο, αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.
Απειλές από Λουκασένκο
Στο μεταξύ, ο εκ των διακηρυγμένων συμμάχων της Μόσχας, Αλεξάντερ Λουκασένκο δηλώνει ότι δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα εάν βρεθεί αντιμέτωπος με μια επιθετική πράξη.
Το σχόλιο του Λευκορώσου προέδρου έρχεται μετά από δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι τυχόν πυρηνικά όπλα που σταθμεύουν στη Λευκορωσία θα παραμείνουν αποκλειστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας
Την Τρίτη, το Μινσκ ανακοίνωσε ότι «όλα είναι έτοιμα» για την ανάπτυξη των ρωσικών πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας ότι «μπορεί να χρειαστούν μόλις λίγες ημέρες για να πάρουμε αυτό που ζητήσαμε και ακόμη λίγο περισσότερο».
«Ο Θεός να (βάλει το χέρι του) να μη χρειαστεί να πάρω μια απόφαση να χρησιμοποιήσω αυτά τα όπλα σήμερα, αλλά δεν θα υπήρχε κανένας δισταγμός αν αντιμετωπίσουμε μια επιθετικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λουκασένκο, αναδιπλούμενος ωστόσο σε μεταγενέστερη δήλωσή του, κατά την οποία ξεκαθάρισε ότι θα διαβουλευόταν με τον Πούτιν πριν χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από τα όπλα.
Ρώσοι αξιωματούχοι δεν είχαν κανένα άμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις Λουκασένκο.
Με πληροφορίες από TheGuardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου