Ουπουργός Υγείας, καθώς είναι αποφασισμένος να «πουλήσει» την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αρνείται να δει την πραγματικότητα, επισημαίνει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, σχολιάζοντας την απόφαση του Άδ. Γεωργιάδη για τα απογευματινά επ' αμοιβή χειρουργεία.
Η Μερόπη Τζούφη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, αντί για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις, βελτίωση των αμοιβών και προστασία των ασθενών από φαινόμενα εκμετάλλευσης, επιλέγει να μετατοπίσει το κόστος στους πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακάμψουν τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία.
Τονίζει δε ότι «πρόκειται για μια παραβατική πρακτική που κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει τους ασθενείς. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί κανονικότητα που πρέπει να θεσμοθετηθεί».
Ο υπουργός Υγείας, επί πολλές συνεχείς μέρες, ισχυρίζεται ότι τα απογευματινά επ' αμοιβή χειρουργεία δίνουν μια «νόμιμη διέξοδο» σε όσους υπό άλλες συνθήκες θα έδιναν φακελάκι για να χειρουργηθούν, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ωφεληθούν οι... φτωχοί ασθενείς, γιατί θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία.
Ακολουθεί η δήλωση της Μερόπης Τζούφη.
Δήλωση για απογευματινά χειρουργεία και νόμιμο «φακελάκι»
Τη στιγμή που 1 στα 2 νοικοκυριά αναγκάζονται να αναβάλουν την κάλυψη των αναγκών υγείας τους, με τη χώρα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΥ να δοκιμάζεται από την υποστελέχωση (τουλάχιστον 8.000 αποχωρήσεις το 2022-2024), η κυβέρνηση προτείνει την απαράδεκτη λύση των απογευματινών χειρουργείων και νομιμοποιεί το «φακελάκι».
Ο υπουργός Υγείας, αποφασισμένος να «πουλήσει» την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αρνείται να δει την πραγματικότητα. Τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα, στην αγωνία του να προωθήσει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρξουν ασθενείς δύο ταχυτήτων -προνομιούχους και μη, ενώ η αποζημίωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νόμιμο «φακελάκι».
Πρόκειται για μια παραβατική πρακτική που κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει τους ασθενείς. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί κανονικότητα που πρέπει να θεσμοθετηθεί.
Αντί για προσλήψεις και διπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού, αντί για ενίσχυση της προστασίας των ασθενών απέναντι σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και αδιαφάνειας, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας επιλέγουν να μετακυλήσουν το κόστος στους πολίτες. Μάλιστα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα για να «προσπεράσουν» τις λίστες χειρουργείων και την πρωινή λειτουργία.
Μόνη ελπίδα σωτηρίας του ΕΣΥ είναι να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα οι άνθρωποί του και οι τοπικές κοινωνίες πως η πολιτική αυτή διαλύει ένα κοινωνικό κεκτημένο 40 χρόνων. Διαφορετικά, «καληνύχτα και καλή τύχη!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου