Μαζικές απολύσεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς έχουν ξεκινήσει οι μαζικές απολύσεις, που είχαν αναγγελθεί από τον Φεβρουάριο, χωρίς η νέα διοίκηση της ΟNEX να έχει δεσμευθεί για σχέδιο επαναπρόσληψης.
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες σωματείων, ομοσπονδιών και συνδικαλιστικών παρατάξεων, τόσο για τη στάση της εργοδοσίας όσο και για τη διπροσωπία της κυβέρνησης που, ενώ παρουσίαζε τη συμφωνία εξυγίανσης ως σωτήρια για όλους, τώρα νίπτει τας χείρας της.
Το θέμα των απολύσεων έθεσε ο Συνδυασμός Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνάντηση στη Βουλή με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας την ανασφάλεια που βιώνουν σχετικά με το μέλλον των θέσεων εργασίας τους.
«Η ανακοίνωση για απόλυση όλων των εργαζομένων, χωρίς να συνοδεύεται από ένα σχέδιο επαναπρόσληψής τους με συγκεκριμένους όρους εργασίας που θα ορίζονται από το πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, αμφισβητεί τα όσα προβλέπονται στον Ν. 4695/2022 (σ.σ.: ο νόμος για την εξυγίανση των ναυπηγείων) και σίγουρα δεν εγγυάται το εργασιακό μέλλον των περίπου 600 εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμενοι ότι θα αναδείξουν το ζήτημα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας από την κυβέρνηση «να είναι συνεπής στο νομοσχέδιο που η ίδια έφερε στη Βουλή αλλά και στα όσα ρητώς έχουν συμφωνήσει τα εμπλεκόμενα μέρη».
Την κατηγορηματική της αντίθεση στους χειρισμούς της νέας διοίκησης των ναυπηγείων έχει εκφράσει και η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας ότι «ανάπτυξη, εξυγίανση και απολύσεις είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους» και ότι «αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με απώλεια της τεχνογνωσίας του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού δε νοείται και είναι θνησιγενής».
Η ΓΣΕΕ έχει αποστείλει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Αμυνας και Ανάπτυξης) με βασικό αίτημα «την επαναπρόσληψη όσων εκ των υφιστάμενων εργαζομένων επιθυμούν να συνεχίσουν στο νέο εταιρικό σχήμα. Με διασφαλισμένο όμως το σύνολο των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα αυτά».
Τις απολύσεις έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή η Συσπείρωση Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η οποία είχε εναντιωθεί και στο σχέδιο εξυγίανσης, απαιτώντας «άμεση επαναπρόσληψη την ίδια ώρα με την απόλυση, όλων όσοι θέλουν να παραμείνουν στο ναυπηγείο» και «υπογραφή ΣΣΕ με μισθό με βάση τη σημερινή πραγματικότητα, με μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι εργολαβική απασχόληση».
Η πιο πρόσφατη καταγγελία προέρχεται από την παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ στη ΓΣΕΕ, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ούτε χρόνος δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από τις κυβερνητικές φιέστες και τους πανηγυρισμούς του τότε υπ. Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, για τη δήθεν «εμβληματική επένδυση» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και για τους εργαζομένους ξημέρωσε ο εφιάλτης των απολύσεων!».
Θυμίζει ότι εδώ και δυόμισι χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν εκχωρήσει το 30% του μισθού τους και πληρώνονται μόνο το 70% από το Δημόσιο, το οποίο πρακτικά επιδοτεί τον ιδιώτη επενδυτή. «Αντί να υποχρεωθεί η εταιρεία να προχωρήσει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων (...), αντί να υποχρεωθεί να ενισχύσει τους εργαζομένους της, λειτουργεί ανεξέλεγκτα, φορτώνει τα έξοδα στο κράτος και μόλις η κρατική ενίσχυση έπαψε, επέλεξε τον δρόμο των απολύσεων, βλέποντας τους εργαζομένους σαν αχρείαστο μισθολογικό κόστος», συμπληρώνει η ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματία της ΟΝΕΧ Π. Ξενοκώστα καταλήγει ότι «απέναντι στις πολιτικές της εργασιακής εκμετάλλευσης και της ανεργίας που υλοποιούν κυβέρνηση της Ν.Δ. και εργοδοσία, το εργατικό κίνημα θα δώσει ενωμένο την απάντησή του και θα σταθεί δίπλα στους εργαζομένους στα ναυπηγεία για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου