Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Στο Σ.Α. η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ - Για νέες επιθέσεις ετοιμάζεται το Ισραήλ

 gaza

(AP Photo/Abdel Kareem Hana)


Για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μιλά η Αίγυπτος• «Προετοιμαζόμαστε για τη Ράφα» απειλεί το Ισραήλ • Υπό εξέταση το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει μέλος του ΟΗΕ • Στο Διεθνές Δικαστήριο απολογούμενη η Γερμανία 

Το Ισραήλ έχει αποσύρει όλα τα χερσαία στρατεύματά από τη νότια Γάζα για «τακτικούς λόγους», όπως δήλωσε ο στρατός της χώρας, εγείροντας ερωτήματα για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολέμου. Θεωρείται πως η απόσυρση γίνεται πρωτίστως για να ανακουφίσει τους εφέδρους μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες έντονων μαχών στην αποδεκατισμένη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και όχι για οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στρατηγικής. 

Τα ισραηλινά στρατεύματα που αποσύρθηκαν το έπραξαν για να προετοιμασθούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη νότια πόλη Ράφα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ. «Οι δυνάμεις εξέρχονται και προετοιμάζονται για τις επόμενες αποστολές τους, βλέπουμε παραδείγματα τέτοιων αποστολών στην επιχείρηση στο Σίφα, και επίσης στην ερχόμενη αποστολή τους στην περιοχή της Ράφα», δήλωσε σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχουςΗ χρονική στιγμή της ανακοίνωσης συμπίπτει με την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου. Αιγυπτιακή πηγή δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα πως σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ανακωχή και υπάρχει συμφωνία στα βασικά ανάμεσα σε όλα τα μέρη.Η Χαμάς επανέλαβε χθες ότι ζητούμενα γι’ αυτήν είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα, η επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει επανειλημμένα τις αξιώσεις αυτές της Χαμάς.

Υπό εξέταση το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει μέλος του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει μέλος του ΟΗΕ. Το συμβούλιο θα πραγματοποιήσει κλειστές διαβουλεύσεις το πρωί πριν από τη δημόσια συνεδρίαση, για να συζητηθεί η επίσημη αίτηση της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, που ξεκινά το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης [4 μ.μ. GMT].

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει καθεστώς παρατηρητή μη μέλους στον ΟΗΕ από το 2012 και οι υποστηρικτές λένε ότι περίπου 140 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ήδη την Παλαιστίνη ως κράτος.

Ωστόσο, στην αίτηση θα μπορούσε να ασκήσει βέτο ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ την περασμένη εβδομάδα να λέει ότι το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να καθοριστεί με «άμεσες διαπραγματεύσεις» και «όχι στα Ηνωμένα Έθνη».

Φόβοι για περαιτέρω σύγκρουση και με τη Χεζμπολάχ 

Οι ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην υποστηριζόμενη από τη Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν καθώς ο στρατηγός Ραχίμ Σαφαβί, ανώτερος ιρανός στρατιωτικός σύμβουλος, είπε στο Ισραήλ ότι καμία πρεσβεία του δεν είναι ασφαλής, μετά το χτύπημα της περασμένης εβδομάδας από το Ισραήλ σε ιρανική διπλωματική τοποθεσία στη Δαμασκό. Ο Νετανιάχου απάντησε: «Όποιος μας βλάπτει ή σχεδιάζει να μας βλάψει, θα τον βλάψουμε».

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Προετοιμασία για τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση», την οποία δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως «τις τελευταίες ημέρες ολοκλήρωσε μια νέα φάση στην προετοιμασία της βόρειας διοίκησης του πολέμου». Τουλάχιστον 359 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπλάχ, αλλά και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις διασυνοριακές συγκρούσεις στο Λίβανο εδώ και σχεδόν έξι μήνες και 18 άνθρωποι στο Ισραήλ, δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Τα ξημερώματα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αξιωματικός της επίλεκτης δύναμης Αρ Ραντουάν της Χεζμπολάχ, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ας Σουλτανία του νότιου Λιβάνου.

Στο Διεθνές Δικαστήριο απολογούμενη η Γερμανία 

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ τις κατηγορίες της Νικαράγουας, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας παρέχοντας πολιτική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ. Η Νικαράγουα θα παρουσιάσει σήμερα τα επιχειρήματά της και αύριο θα ακολουθήσει η Γερμανία. Σε κείμενο 43 σελίδων προς το Δικαστήριο η Μανάγουα αναφέρει ότι το Βερολίνο παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

Σε άλλη προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, όμως δεν διαθέτει μηχανισμό για να επιβλέπει την εφαρμογή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αύριο η προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 15:25:31 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:35   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής έως τις...