Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε από το 74,8% σε 71,2%. Την ίδια περίοδο, η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε αισθητά από 62,7% σε 76,6%, ενώ άνοδο από το 48,2% στο 62,1% κατέγραψε η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ
Τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων, τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την ικανότητά τους να προσφέρουν λύσεις στα ζητήματα της επικαιρότητας, επιχειρεί να σκιαγραφήσει, μεταξύ άλλων, η δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε από το 74,8% σε 71,2%. Την ίδια περίοδο, η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε αισθητά από 62,7% σε 76,6%, ενώ άνοδο από το 48,2% στο 62,1% κατέγραψε η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κυβερνών κόμμα, οι κυριότερες μετακινήσεις ψηφοφόρων εντοπίζονται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (12,5%), το ΠΑΣΟΚ (6,6%), τον ΣΥΡΙΖΑ (3,4%) και την Ελληνική Λύση (2%).
Στον ΣΥΡΙΖΑ, 11% είναι η μετακίνηση προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, 11,3% προς τη Νέα Αριστερά, 6% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 4,1% προς το ΠΑΣΟΚ και 2,3% προς το ΚΚΕ.
Στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη απώλεια καταγράφεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (11,1%) και ακολουθούν μετακινήσεις προς ΝΔ (2,8%), Νέα Αριστερά (2,7%) και Ελληνική Λύση (2,1%).
Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τις περισσότερες θετικές απόψεις συγκεντρώνει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δικαιοσύνη, Εξωτερική Πολιτική, Καθημερινότητα, Οικονομία
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναφορικά με τα θέματα απονομής δικαιοσύνης, καθημερινότητας και οικονομίας, οι απαντήσεις των πολιτών δείχνουν προς τον «κανένα», ως προς το ποιος μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει υψηλότερο ποσοστό από τον «κανένα» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Ελληνοτουρκικά, Γάζα, Μεταναστευτικό).
«Ακρίβεια και υγεία»
Περαιτέρω, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια θεωρούν τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, τοποθετώντας στην πρώτη θέση για ακόμα μία φορά το ζήτημα της ακρίβειας, ακολουθούμενο από τα θέματα υγείας και απονομής Δικαιοσύνης.
Η «μάχη» της αδιευκρίνιστης ψήφου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που καταγράφει η δημοσκόπηση σχετικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Σε ερώτηση εάν η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ήταν διακαιολογημένη», οι ψηφοφόροι που τοποθετούν εαυτόν στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου, απαντούν θετικά σε ποσοστό 45,4%, σε αντίθεση με το 23% που απαντάει αρνητικά.
Την ίδια στιγμή, το 47,8% θεωρεί αβάσιμο το αίτημα του Στέφανου Κασελάκη για «αύξηση διεθνών παρατηρητών», σε αντίθεση με το 24,8% που το θεωρεί βάσιμο.
Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης
Υπενθυμίζεται πως στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 25%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,7% και το ΠΑΣΟΚ 10,7%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 7,9%, ΚΚΕ με 6,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%, Νέα Αριστερά με 3%, Νίκη με 2,9%, Σπαρτιάτες με 1,7% και ΜέΡΑ25 με 1,5%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 27,5%. Ακολουθούν: Στέφανος Κασσελάκης με 8,9%, Νίκος Ανδρουλάκης με 7,5%, Κυριάκος Βελόπουλος με 6,9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,4% και Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,3%.