Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Η ώρα της λαϊκής εντολής

 euroekloges

Eurokinissi


Έφτασε η ώρα της εκλογικής «κρίσης» • Πώς πέρασαν το Σάββατο οι πολιτικοί αρχηγοί • Τα νούμερα των ευρωεκλογών

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές 2024 και οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα και τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία. 

Στις κάλπες καλούνται 9.796.330 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 εκλογείς. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν έως τέσσερις υποψηφίους στο κόμμα της επιλογής τους. Τον «σταυρό» των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφια πρόσωπα, που είναι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων. 

⇒ Μάθε πού ψηφίζεις ΕΔΩ - Οι χρηστικές πληροφορίες για την αυριανή εκλογική διαδικασία. 

Στιγμές χαλάρωσης το Σάββατο 

Η αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία έπεσε την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκουράστηκαν ή γευμάτισαν με δημοσιογράφους, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε ψαροταβέρνα στα Βριλήσσια και το βράδυ θα πάει στην συναυλία των Coldplay. Αύριο, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.

Παρόμοια, ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης έκανε βόλτα στο Μοναστηράκι και αργότερα πήγε στο Θησείο όπου συναντήθηκε με πολιτικούς συντάκτες. Αύριο θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές αύριο Κυριακή 09/06, στις 10:00 π.μ. στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης (Δεκελείας & Φασιδέρη, Εκάλη).​ Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών- Σαββατοκύριακο», ο Στ. Κασσελάκης τόνισε ότι «έχουμε ξεκινήσει να χτίζουμε το αριστερό και προοδευτικό αντίπαλο δέος στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» και τονίζει πως αποτελεί «θεμελιώδες καθήκον μας, να ξανακάνουμε τον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, όπου επί Μητσοτάκη βασιλεύει η συγκάλυψη, η απευθείας ανάθεση, η διαφθορά και το ρουσφέτι».

Χαλαρή ήταν η ημέρα και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται στην Κρήτη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήπιε έναν καφέ στην Χερσόνησο και αργότερα πήγε στο χωριό του το Ψυχρό, στο Οροπέδιο Λασιθίου. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την Κυριακή θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου.

Στιγμές χαλάρωσης με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στελέχη του κόμματος, φίλους, συνεργάτες και δημοσιογράφους μοιράστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε γνωστό καφέ μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. «Σήμερα χαλαρά, αύριο πάμε να ψηφίσουμε και να ψηφίσουμε σωστά, ΚΚΕ», σχολίασε ο Δ. Κουτσούμπας. Ο γ.γ. θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας.

Στιγμές ξεκούρασης αλλά και πένθους για τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση που έχασε τον πατέρα του την περασμένη Πέμπτη. Ο Αλ. Χαρίτσης βρέθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε προεκλογικό περίπτερο του κόμματος και ευχαρίστησε τους συντρόφους του για τον προεκλογικό αγώνα που έδωσαν. «Σε μια εποχή παραίτησης και κυνισμού, δώσαμε ένα παράδειγμα δημοκρατικής κινητοποίησης και πολιτικής συμμετοχής», έγραψε στα social media στο τελευταίο μήνυμα πριν την κάλπη. 

Με την κεντρική προεκλογική ομιλία στην εξέδρα Μπάτης στο Παλαιό Φάληρο και τη συναυλία που ακολούθησε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ολοκλήρωσε την Παρασκευή την εκστρατεία της Πλεύσης Ελευθερίας για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών- Σαββατοκύριακο», η ίδια τόνισε πως «στόχος μας είναι να δώσουμε ζωή και στην Ευρωβουλή, όπως δώσαμε και δίνουμε ζωή στη Βουλή. Να μας δώσουν οι πολίτες τη δύναμη να τους εκπροσωπήσουμε και να τους υπερασπιστούμε και στο Ευρωκοινοβούλιο». 

Ένα διαφορετικό κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης που συνομίλησε το βράδυ της Παρασκευής με χρήστες των social media. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ήταν μαζί με υποψήφιους και απάντησαν σε περισσότερες από 50 ερωτήσεις χρηστών για όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας σε on-line σύνδεση από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πατησίων στην Αθήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου