Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν την έκρηξη στη Μέση Ανατολή, λέει ο Μακρόν

 


ΠΑΡΙΣΙ, 8 Ιουνίου (Reuters) - Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν σκληρότερα για να αποτρέψουν μια ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με βασική προτεραιότητα την ηρεμία της κατάστασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Διπλασιάζουμε τις προσπάθειες μαζί για να αποφύγουμε μια περιφερειακή έκρηξη, ιδιαίτερα στον Λίβανο», είπε ο Μακρόν σε κοινή δήλωση με τον Τζο Μπάιντεν κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία.Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι πλευρές εργάζονται για «προώθηση παραμέτρων» για τη μείωση των εντάσεων και τον τερματισμό ενός θεσμικού κενού στον Λίβανο.
Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τις εντάσεις με το Παρίσι να υποβάλλει γραπτές προτάσεις και στις δύο πλευρές με στόχο να σταματήσουν την επιδείνωση των ανταλλαγών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν επίσης για το θέμα, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι υπήρξαν προβλήματα στον συντονισμό των προσπαθειών.Ο Μακρόν είπε ότι οι δύο χώρες ανέπτυξαν «στενό συντονισμό» στις συζητήσεις «με το Ισραήλ από τη μία πλευρά και με τον Λίβανο και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από την άλλη πλευρά».
Ο Μπάιντεν δεν έκανε καμία αναφορά στον Λίβανο στη σύντομη δήλωση και επίσης δεν ανέφερε το Ιράν, το οποίο ο Μακρόν είπε ότι υιοθετεί μια στρατηγική κλιμάκωσης στην περιοχή, επικαλούμενος την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ και την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.
Οι δύο χώρες μας είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να σταματήσουν αυτή την τάση», είπε ο Μακρόν.
Παρά τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα ένα ψήφισμα κατά του Ιράν, το οποίο εγκρίθηκε σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα στο Συμβούλιο των Διοικητών των 35 κρατών του ΟΗΕ.
Ενώ τελικά υποστήριξε το ψήφισμα, η Ουάσιγκτον είχε επιφυλάξει εκ των προτέρων με διπλωμάτες να λένε ότι οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν το Ιράν, κάτι που θέλουν να αποφύγουν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.Μετά τον εορτασμό της 80ης επετείου της D-Day, η κρατική επίσκεψη του Μπάιντεν στη Γαλλία χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια καθώς και από συνομιλίες για το εμπόριο, το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα «όπλα» στο τραπέζι ενόψει Συνεδρίου - Εντείνεται η πίεση για διαγραφή Κασσελάκη

  «Προσβλητικές συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές», διαμηνύουν τα κορυφαία στε...