Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Τα γαλλικά κόμματα αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πρόωρες κάλπες, σταθμίζουν την προοπτική της ακροδεξιάς διακυβέρνησης

 


  • Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την άνοδο της ακροδεξιάς στις ψηφοφορίες στην ΕΕ
  • Ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει ιστορικό αντίκτυπο των γαλλικών εκλογών
  • Πιθανό κρεμασμένο κοινοβούλιο, κίνδυνος για την εγχώρια ατζέντα του Μακρόν
  • Οι μετοχές του ευρώ και της Γαλλίας υποχωρούν μετά τα κέρδη της ακροδεξιάς σε επίπεδο ΕΕ
ΠΑΡΙΣΙ, 10 Ιουνίου (Reuters) - Τα γαλλικά πολιτικά κόμματα συναγωνίζονταν τη Δευτέρα για να υποβάλουν υποψηφίους και να συζητήσουν πιθανές συμμαχίες μετά τη σοκ απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά από μια μεγάλη ήττα στην ψηφοφορία της Κυριακής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .
Έχουν λίγο χρόνο να το κάνουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους στηρίξουν, με τον πρώτο γύρο να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μακριά, και τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου
Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν θα καταλήξει με αρκετές έδρες για να κυβερνήσει την κυβέρνηση, αφού συνέτριψε το κόμμα του Μακρόν στην ψηφοφορία στην ΕΕ την Κυριακή. Άλλα σενάρια περιλαμβάνουν μια ευρεία συμμαχία κυρίαρχων κομμάτων.
Αλλά η απόφαση σοκ του Μακρόν προσφέρει στην ολοένα και πιο δημοφιλή ακροδεξιά μια πραγματική βολή στην εξουσία . Κάτι που ισοδυναμούσε με τα ζάρια για το πολιτικό του μέλλον, αυτό οδήγησε αμέσως το ευρώ σε πτώση , ενώ οι γαλλικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν.«Είμαστε ακόμη σε σοκ», δήλωσε στο Reuters ο Εμανουέλ Πελερίν, βουλευτής από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν. "Όλα δείχνουν ότι το RN θα κερδίσει μια σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά αυτό αναγκάζει τους Γάλλους να σκεφτούν τι διακυβεύεται."
Οι ηγέτες του RN είχαν συνομιλίες με τη Marion Marechal, του μικρότερου ακροδεξιού κόμματος Reconquete, για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να την δει να ενταχθεί ξανά σε αυτούς με κάποια μορφή.
Η Μαρεσάλ είναι ανιψιά της Λεπέν και ήταν εξέχον μέλος του κόμματός της πριν τσακωθούν.Οι ηγέτες της πολύ διχασμένης γαλλικής αριστεράς - της σκληρής αριστεράς LFI (France Unbowed), Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές και Πράσινοι - είχαν επίσης συνομιλίες.
«Δεν έχουμε χρόνο να χρονοτριβούμε», είπε στους δημοσιογράφους η Manon Aubry, του LFI. «Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά, να χτίσουμε το μέλλον και πάνω από όλα να πάμε και να κερδίσουμε».
Πηγή κοντά στον Μακρόν είπε ότι ο 46χρονος ηγέτης, του οποίου η εξουσία έχει μειωθεί από τότε που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο πριν από δύο χρόνια, υπολόγισε ότι υπήρχε πιθανότητα να κερδίσει ξανά την πλειοψηφία αιφνιδιάζοντας τους πάντες.Αλλά εάν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αναλάβει, είπε η πηγή, το στοίχημα είναι ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα αποδείξουν την ανικανότητά τους στους ψηφοφόρους και θα υπονομεύσουν την προσπάθειά τους για την προεδρία το 2027.
Αυτό δεν είναι χωρίς κίνδυνο, είπε αυτή η πηγή, προσθέτοντας: «Ήξερα ότι αυτή η επιλογή ήταν στο τραπέζι, αλλά όταν γίνει πραγματικότητα είναι κάτι άλλο... Δεν κοιμήθηκα χθες το βράδυ».
Για τη Λεπέν και τον 28χρονο ηγέτη του RN, Τζόρνταν Μπαρντέλα, η πρόκληση είναι να μετατρέψει τη δημοτικότητα σε νίκη στο σπίτι. Η ψηφοφορία είναι πιθανό να περιστραφεί όχι μόνο γύρω από τη δυσαρέσκεια με το στυλ εξουσίας του Μακρόν, το κόστος ζωής και τις μεταναστευτικές πολιτικές, αλλά και σχετικά με το εάν το RN μπορεί να εμπιστευτεί τη διοίκηση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ;

Μια άλλη πηγή κοντά στον Μακρόν είπε ότι ο πρόεδρος ήλπιζε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους που απείχαν από την ψηφοφορία στις εκλογές για την ΕΕ της Κυριακής, στις οποίες το RN κέρδισε σχεδόν το 32% των ψήφων έναντι μόλις 14,6% για το εισιτήριο του Μακρόν.
Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το πόσο αφοσιωμένοι είναι οι αριστεροί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι στην ιδέα του αποκλεισμού της ακροδεξιάς από την εξουσία.
Μια ανεπίσημη δημοσκόπηση από τον Δεκέμβριο έδειξε ότι το RN βρίσκεται σε καλό δρόμο να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τη βαθμολογία του και πιθανώς να αποκτήσει την πλειοψηφία.
Ο Όμιλος Eurasia είπε ότι το RN δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την πλειοψηφία, προβλέποντας ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο και στάσιμες μεταρρυθμίσεις ως το πιο πιθανό σενάριο.
Πηγή του συντηρητικού κόμματος Les Republicains (LR) είπε: «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η LR θα παλέψει να συσπειρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Πολλοί ψηφοφόροι θα μπουν στον πειρασμό να πάνε στον Μακρόν ή τη Λεπέν».
Ακόμα κι αν το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό RN κερδίσει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο Μακρόν θα παρέμενε πρόεδρος για τρία ακόμη χρόνια και θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, θα έχανε την εξουσία να ορίζει την εγχώρια ατζέντα, από την οικονομική πολιτική έως την ασφάλεια και τη μετανάστευση έως τα οικονομικά, κάτι που με τη σειρά του θα είχε αντίκτυπο σε άλλες πολιτικές, όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς θα χρειαζόταν την υποστήριξη του κοινοβουλίου για να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε υποστήριξη προϋπολογισμός της Γαλλίας .
Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου , όταν όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Γαλλία.
«Αυτές θα είναι οι πιο συνεπακόλουθες κοινοβουλευτικές εκλογές για τη Γαλλία και τους Γάλλους στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο ραδιόφωνο RTL, αναφερόμενος στο σύνταγμα του Σαρλ ντε Γκωλ του 1958, που θεωρείται η αφετηρία της σύγχρονης γαλλικής πολιτικής.
Μεταξύ των πολιτικών που προτείνει το κόμμα, το RN έχει προτείνει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες , παρά τα ήδη σημαντικά επίπεδα γαλλικού χρέους, απειλώντας να αυξήσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης στις τράπεζες.
Θέλει επίσης να εκδιώξει περισσότερους μετανάστες, να σταματήσει την οικογενειακή επανένωση, να περιορίσει τα επιδόματα παιδικής μέριμνας στους Γάλλους πολίτες, να δώσει προτίμηση στους Γάλλους στην πρόσβαση σε κοινωνική στέγαση και θέσεις εργασίας και να αποσύρει τη διαμονή για μετανάστες που είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.
Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,6% στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές blue-chip του Παρισιού υποχώρησαν κατά 1,6% στο άνοιγμα, λόγω των απότομων απωλειών στις τράπεζες BNP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου