Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

«Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς»

 tsipras

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


Με στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες και το κοινό της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της στο Ωδείο Αθηνών ● Η Συμφωνία των Πρεσπών, έξι χρόνια από την υπογραφή της, θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της εναρκτήριας συνεδρίασης.

Πρώτη ημέρα, σήμερα, της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη -από το μεσημέρι, στο Ωδείο Αθηνών- και τα θέματα που θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά τις πρόσφατες εκλογές, η άνοδος της Ακρας Δεξιάς, οι προκλήσεις και τα διλήμματα για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, που, grosso modo, είναι ίδια σε όλες τις χώρες. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ελάχιστες ημέρες μετά την ευρωκάλπη συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός με τόσες πολλές παρουσίες από την Ευρώπη και όχι μόνον προϊδεάζει ότι το διήμερο θα εξελιχθεί σε ένα εργαστήρι εξελίξεων για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά στην Ευρώπη, στην Ελλάδα…

Συμμετέχοντες και κοινό καλωσορίζει, με μήνυμά του, ο εκ των συνδιοργανωτών, Αλέξης Τσίπρας, ένα μήνυμα το οποίο αναρτήθηκε στο intsipras.gr. Τους καλωσορίζει, ακριβέστερα, με στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Εβλεπα τώρα/ Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω/ Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες». Στίχοι οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο τ. πρωθυπουργός, συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου. Είναι, άλλωστε, ένα ποίημα που αναφέρεται στην ήττα, στη μη παραδοχή της, στον αγώνα μέχρι τέλους.

Και ο Αλ. Τσίπρας καταθέτει τον στόχο του Ινστιτούτου, που είναι να γίνει «μια “φωλιά νερού” στην άνυδρη εποχή μας. “Φωλιά” ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων.

»Σε έναν κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της Ακρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, τον διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο».

Ενα από τα κεντρικά θέματα της σημερινής, εναρκτήριας συνεδρίασης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, έξι χρόνια από την υπογραφή της. Για το εν λόγω θέμα θα μιλήσουν οι συνδιοργανωτές Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, όπως και οι Μ. Νίμιτς, Γ. Χαν, Ν. Κοτζιάς, Ν. Ντιμιτρόφ, Μ. Κοππά.

Στα άλλα τραπέζια αναμένονται οι τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων, από το εξωτερικό, του γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες (βιντεοσκοπημένο μήνυμα), του πρωθυπουργού της Σερβίας Μ. Βούτσεβιτς, καθώς και των Π. Τζεντιλόνι, Γ. Πλέτνερ, Μ. Αϊντίν, Μπ. Ραβίντ, Β. Μπουκόφσκι, Ι. Χασάνι, Μ. Λέιτσακ. Και, από την Ελλάδα, των Γ. Παπανδρέου, Β. Καλπαδάκη, Γ. Χουλιαράκη, Ν. Βέττα, Φ. Μακαντάση, Ε. Φωτονιάτα, Σ. Ρούσσου, Κ. Φίλη κ.ά.

Δίλημμα ποιον να δεις...

Δίλημμα θα αντιμετωπίσουν σήμερα, μετά τις 7 το απόγευμα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρύτερου χώρου... Να δουν, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, τον Στέφανο Κασσελάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών (οι εργασίες της διήμερης Διάσκεψης, που συνδιοργανώνουν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, θα μεταδοθούν μέσω live streaming). Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει το «παρών» στη Διάσκεψη, ενώ θα έχει και κατά μόνας συναντήσεις με τρεις προσκεκλημένους του προκατόχου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8rrx1