Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Γάζα: Διεθνείς πιέσεις για την αποδοχή του σχεδίου Μπάιντεν, ενώ καταρρέουν οι δομές υγείας





 Η κατεστραμμένη πόλη της Γάζας | AP Photo/Leo Correa


Η κατάσταση για τους αμάχους είναι τραγική, τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και η UNRWA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δράση της στη Ράφα, λόγω των συγκρούσεων.

Συνεχίζονται χωρίς προοπτική μείωσης της έντασής τους οι βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, παρά το αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση πυρός και σταδιακή λήξη του πολέμου. Οι διεθνείς μεσολαβητές καλούν Ισραήλ και Χαμάς να δεχθούν τη συμφωνία που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ στη Γάζα η κατάσταση για τους αμάχους είναι τραγική, τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και η UNRWA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δράση της στη Ράφα, λόγω των συγκρούσεων.

Πιέσεις -ξανά- για εκεχειρία

Κατάρ, ΗΠΑ και Αίγυπτος, οι τρεις χώρες που έχουν αναλάβει την έμμεση διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αργά το βράδυ του Σαββάτου κάλεσαν ξανά τις δύο πλευρές να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο πάντως δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από το προηγούμενο που είχε τεθεί σε διαπραγμάτευση


Τα λείψανα των νεκρών αιχμαλώτων θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Παλαιστίνιοι πολίτες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στις γειτονιές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί κατακόρυφα με 600 φορτηγά να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα. Εκατοντάδες χιλιάδες σκηνές θα διανεμηθούν από τη διεθνή κοινότητα. 

Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Χαμάς θα πρέπει να διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Στην τρίτη φάση θα επιστραφούν και οι σοροί των υπόλοιπων νεκρών αιχμαλώτων. που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκκλήσεις από Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτο

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (...) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και εντός της χώρας τους, με διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν εκλογές και απευθέρωση των ομήρων, από μέλη της κυβέρνησής του που τον πιέζουν να δεχθεί το σχέδιο, από την άλλη οι ακροδεξιοί και υπερεθνικιστές σύμμαχοί του τον καλούν να μην το δεχθεί, απειλώντας να ρίξουν την κυβέρνηση«Είναι σαφές ότι η Γάζα δεν μπορεί να κυβερνάται από τη Χαμάς και ότι το Ισραήλ χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να στηρίξουμε την Παλαιστινιακή Αρχή και να καθορίσουμε τις παραμέτρους για το πώς θα μοιάζει ένα παλαιστινιακό κράτος», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατέρρευσε το υγειονομικό σύστημα στη Γάζα

Όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα με την άνευ προηγουμένη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που καλεί σε άμεση εκεχειρία, μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι επί του παρόντος μερικώς λειτουργικά. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, και τα τρία νοσοκομεία στη Ράφα (το νοσοκομείο των ΗΠΑ, του Κουβέιτ και το νοσοκομείο Ναϊτζάρ) είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας, ενώ στη βόρεια Γάζα, τα Αλ-Άουντα και Καμάλ Αντουάν, δεν είναι προσβάσιμα.

Τραυματιοφορείς στη Γάζα | AP Photo/Ali Mahmoud

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Ράφα και στη βόρεια Γάζα δεν έχουν πρόσβαση σε λειτουργικά νοσοκομεία, ενώ το κλείσιμο της διάβασης της Ράφα έχει επίσης σταματήσει την απομάκρυνση από τη Γάζα ασθενών και έχει περιορίσει σε επικίνδυνο βαθμό την είσοδο καυσίμων και ιατρικών προμηθειών.

Η UNRWA ανέστειλε τις επιχειρήσεις στη Ράφα

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), την οποία προσπαθεί το Ισραήλ με κάθε τρόπο να απομακρύνει από τη Γάζα, ανακοίνωσε ότι πλέον ανέστειλε τις επιχειρήσεις της στη Ράφα, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους.

Το ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, μέσω Χ, Φιλίπ Λαζαρινί. Η υπηρεσία δρα πλέον κυρίως στη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Ράφα, και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ξαναρχίσαμε τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις παρότι όλες οι εγκαταστάσεις μας έχουν υποστεί ζημιές», διευκρίνισε ο κ. Λαζαρινί.


Από την πλευρά της η Χαμάς έχει πει πως βλέπει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι «μη διαπραγματεύσιμοι» οι όροι της για κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας προτού κλειστεί η όποια συμφωνία. Πρόκειται για όρους που απορρίπτει εξ ολοκλήρου το Ισραήλ.

«Πρώτα οι στόχοι μας»

Μιλώντας στους Sunday Times, ο Οφίρ Φαλκ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού, χαρακτήρισε την παρέμβαση Μπάιντεν «πολιτική ομιλία για οποιονδήποτε λόγο», τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, και αυτό περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας».

Πίεση προς της δύο πλευρές ασκεί και η Βρετανία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, να καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση Μπάιντεν, λέγοντας ότι και το Ισραήλ, «υποστηριζόμενο από τον πρόεδρο Μπάιντεν, έκανε τώρα μια νέα προσφορά στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε προκειμένου να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Όχι μόνο τώρα, αλλά μόνιμα».

«

Επίσης, εκπρόσωπος της UNRWA επιβεβαίωσε πως όλο το προσωπικό της υπηρεσίας έφυγε από τη Ράφα και πλέον εργάζεται στη Χαν Γιούνις. Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, στη Χαν Γιούνις και στη Γάζα έχουν καταφύγει πλέον 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι, ενώ και τα 36 καταφύγια της υπηρεσίας στη Ράφα είναι πια άδεια. Επισήμανε ότι χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν στα συντρίμμια της Χαν Γιούνις, όπου διεξάγονταν βομβαρδισμοί και μάχες για μήνες, και σε κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του UNRWA στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τραμπ και Μπάιντεν «δίνουν τα χέρια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Θα συνεργαστούν»

  Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του  Τραμπ,  οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο. Newsbomb 24 Ν...