Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Η σκληρή αριθμητική της κάλπης: Οι απώλειες, οι συγκρίσεις και το «ελατήριο» της αποχής

 


Η σκληρή αριθμητική της κάλπης: Οι απώλειες, οι συγκρίσεις και το «ελατήριο» της αποχής

Η μάχη των ευρωεκλογών ολοκληρώθηκε με «νικήτρια» την αποχή, «στραπατσαρισμένη» τη ΝΔ, ενισχυμένο τον Κυριάκο Βελόπουλο και σαφή μηνύματα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για ανάγκη αναθεώρησης στρατηγικών επιλογών και τακτικών στοχεύσεων.

Πέρα από τη μεγάλη εικόνα, μία προσεκτική ματιά στην αριθμητική της κάλπης οδηγεί σε ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε την Πειραιώς στο αφήγημα – damage control, σύμφωνα με το οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαφορά σε επίπεδο ευρωεκλογών ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα.

Καταρχάς, η ΝΔ σε απόλυτο αριθμό ψήφων κατέγραψε τη χαμηλότερη συγκομιδή κι από την εκλογική πανωλεθρία των εθνικών καλπών του Μαΐου του 2012. Ειδικότερα, 1.125.602 είναι οι «γαλάζιες» ψήφοι σε αυτές τις ευρωεκλογές τη στιγμή που στον πρώτο «γύρο» των εθνικών εκλογών που έγιναν πριν 14 χρόνια η ΝΔ συγκέντρωσε 1.192.103.

Η σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014 είναι ακόμα χειρότερη. Τότε, επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά και σε μια συγκυρία που η ΝΔ έβαζε πλώρη για την αντιπολίτευση, είχε συγκεντρώσει 1.298.948 ψήφους.

Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με εντελώς διαφορετικές συνθήκες, αφού κορυφωνόταν η μνημονιακή κρίση. Ωστόσο, αν στην Πειραιώς αρέσκονται σε συγκρίσεις και ιστορικά ρεκόρ, τότε θα πρέπει να συνυπολογίσουν το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψαν στην τελευταία εκλογική μάχη σε απόλυτο αριθμό ψήφων.

Μείον 1 εκατ. ψήφους

Αν, δε, συγκρίνουμε τον απόλυτο αριθμό ψήφων της ΝΔ ανάμεσα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 και των ευρωεκλογών, τότε οι απώλειες για την πλειοψηφία «ζαλίζουν», αφού πρόκειται για περίπου 1 εκατ. ψήφους λιγότερες. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, η ΝΔ απώλεσε 747.535.Σε πτωτική πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε 750.462 ψήφους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ με βάση τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου το εκλογικό «κοντέρ» έγραψε μείον 336.880 ψήφους.

Εντύπωση προκαλεί ότι η αποχή «πριμοδότησε» τη συμπολίτευση σε τέτοιον βαθμό που η ΝΔ έφτασε στο ποσοστό του 28,31% τη στιγμή που στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 με 59.019 περισσότερες ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό 20,07%.

«Βουτιά» 100.000 ψήφων για το ΠΑΣΟΚ

«Σπάσαμε τη γαλάζια κυριαρχία στον χάρτη, πρασινίζοντας δύο νομούς της Κρήτης. Είμαστε δεύτερη δύναμη σε πολλούς νομούς της χώρας» δήλωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, παραδεχόμενος ότι την «ασυμμετρία μεταξύ περιφέρειας και Αθήνας». Ωστόσο, το βολικό αφήγημα του (υπό αμφισβήτηση) προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με το τι δείχνει η αριθμητική της κάλπης.

Συγκριτικά με τις ευρωκάλπες του 2019 το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκε κατά 71.673 ψήφους. Ωστόσο, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, η Χαριλάου Τρικούπη συγκέντρωσε 109.088 ψήφους λιγότερες, γεγονός που πυροδότησε δηλώσεις απροσχημάτιστης αμφισβήτησης του Ν. Ανδρουλάκη από προβεβλημένα στελέχη του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου