Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Μνημείο αλαζονείας η ομιλία Μητσοτάκη στο Σύνταγμα

 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI

Μνημείο αλαζονείας η ομιλία Μητσοτάκη στο Σύνταγμα

Με συνεχείς επαναλήψεις τού «εγώ» και του «εμείς», επένδυσε στο αφήγημα περί εθνικών επιτυχιών. Δεν έλειψαν οι εθνικιστικές κορώνες, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τα ψευδο-διλήμματα και τα πυρά κατά της αντιπολίτευσης.

Μια «μαγική εικόνα» για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Παρασκευής, στην τελευταία του ομιλία πριν από τις κάλπες της Κυριακής για τις ευρωεκλογές.

Με συνεχείς επαναλήψεις τού «εγώ» και του «εμείς», ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε με έπαρση να υπερτονίσει το κυβερνητικό αφήγημα περί εθνικών επιτυχιών, αλλά και να αποδώσει στην αντιπολίτευση περίπου στάση εθνικής μειοδοσίας.Από την ομιλία του δεν έλειψαν οι εθνικιστικές κορώνες –με στόχο το ακροατήριο δεξιότερα της Ν.Δ.–, καθώς και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ακρίβεια, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής... 

Για πολλοστή φορά χρησιμοποίησε τα γνωστά κλισέ περί «φρένου» και γκαζιού, υπονοώντας ότι το πρώτο είναι η αντιπολίτευση και το δεύτερο η κυβέρνηση, αλλά και τα γνωστά πλέον «λεφτόδεντρα» για να αποδομήσει τα προγράμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, θυμήθηκε και τα περί χρεοκοπίας, αποδίδοντάς τα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ» και «εμείς»

Καταφεύγοντας στην κινδυνολογία, είπε ότι «η συγκυρία δεν επιτρέπει αδράνεια και αδιαφορία ούτε πειραματισμούς και επιπόλαιες επιλογές, που ίσως αποδειχθούν πολιτικές αυτοχειρίες». Και πρόσθεσε, μιλώντας συχνά σε πρώτο ενικό και πρώτο πληθυντικό πρόσωπο:

«Μόνο η ΝΔ έχει σχέδιο διεκδίκησης στις Βρυξέλλες για την επόμενη πενταετία. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με τον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και το 2015 εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη βάζοντας το συμφέρον της χώρας μας πάνω από το κομματικό. Εμείς καθιερώσαμε τον Έβρο το 2020 ως ευρωπαϊκό σύνορο μετά τις μεταναστευτικές εισβολές, πιέσαμε την Ε.Ε. να θέσει πλαφόν στο φυσικό αέριο όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ διαπραγματεύτηκα 36 δισ. ευρώ που φέραμε στη χώρα από το ταμείο Ανάκαμψης».

Δεν δίστασε να ισχυριστεί πως «εμείς είμαστε το κόμμα που στηρίζει την ελληνική οικογένεια στην πράξη και όχι στα λόγια» και να υποστηρίξει πως ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλίες κατά των αθέμιτων πρακτικών που τροφοδοτούν την ακρίβεια.

«Δεν χρειαζόμαστε τέτοια κόμματα στην Ευρώπη»

Επενδύοντας συνεχώς στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, εγείροντας ξανά το (δικό του) αφήγημα περί κυβερνητικής σταθερότητας. 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. θα κινηθούν με ένα σχέδιο δράσης «απέναντι σε αυτούς που βρέθηκαν την Ευρώπη μόνο και μόνο για να δυσφημούν την ίδια τους την πατρίδα. Έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τη διακοπή της χρηματοδότησης δεν χρειαζόμαστε τέτοια κόμματα στην Ευρώπη, αλλά έχουμε ανάγκη από εκπροσώπους πάνω από κομματικές σκοπιμότητες που θα φορούν την φανέλα της εθνικής Ελλάδας, κάτι που μόνο η ΝΔ υπηρετεί με πράξεις και συνέπεια». 

Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Από την αντιπολίτευση ακούμε ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης με το σύνθημα ανατροπή. Αλλά ανατροπή τίνος, των αυξήσεων στους μισθούς που έδωσε η ΝΔ, των ανακαινίσεων των νοσοκομείων, της επέκτασης του Μετρό, και το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο;». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τυφλωμένη» την αντιπολίτευση, η οποία –όπως είπε– επιδιώκει «να τραυματιστεί η ΝΔ και να κοντύνει ο Μητσοτάκης, και οι ίδιοι εγείρουν θέμα πολιτικής σταθερότητας. Σηκώνουμε το γάντι η ΝΔ θα είναι πάλι η μεγάλη νικήτρια και όλη η Ελλάδα θα είναι μπλε».

Κινδυνολογία στο έπακρο

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια εκλογική αναμέτρηση που έχει παράλληλες συνέπειες και στην εθνική πολιτική του κράτους μας, και συνεπώς ο πολίτης θα πρέπει να συνυπολογίσει τα μεγάλα και σημαντικά, και όχι τα μικρά και περιφερειακά. Ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι αψήφιστη ψήφος αυτή η ψήφος» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να πούνε «όχι στη ραθυμία που φέρνει η ζέστη και η κούραση», γιατί, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει λιμενοβραχίονας σταθερότητας στην Ευρώπη».

Κινδυνολογώντας για ακόμα μια φορά, είπε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά να εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε μια νέα περιπέτεια στο όνομα μιας άγονης διαμαρτυρίας. Όσα θα διακινδυνεύσουμε τότε δεν θα είναι ασήμαντα. Ο εφησυχασμός των φίλων μας είναι ο εχθρός μας τώρα, δεν ψηφίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι κάλπες θα είναι άδειες».

«Το διακύβευμα είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω και η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη. Μόνο μπροστά" είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι "το οφείλουμε στα 50 χρόνια της δημοκρατίας που γιορτάζουμε και στα 50 χρόνια της ΝΔ», ανέφερε επίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η Γαλλία ψηφίζει σε μια από τις κρισιμότερες εθνικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

ΚΟΣΜΟΣ  / Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, 08:08:28 /   Τελευταία Ενημέρωση: 11:20   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08:00 (...