Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Για τον Μητσοτάκη φταίει κι ο... άνεμος για τις αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα

 Kυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να στείλει επιστολή στον... Αίολο.​

Σε καθημερινή βάση συνεχίζεται η επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, όπως και η προσπάθεια να διώξουν κάθε ευθύνη από πάνω τους για όσα άσχημα συμβαίνουν στη χώρα, χωρίς ταυτόχρονα να αναλαμβάνουν ουσιαστικές δράσεις για να ανακουφίσουν τους πολίτες που πλήττονται. 

Αυτή τη φορά, το θέμα αφορά τις «καυτές» αυξήσεις που πλησιάζουν ακόμα και το 70% στις τιμές ρεύματος, βάζοντας φωτιά στους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών (ειδικά των πιο ευάλωτων). 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις αυξήσεις αυτές, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες ακόμα και στους ανέμους που δεν έκαναν αυτό που «έπρεπε» προκειμένου να μην ανεβούν οι τιμές. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και απαντώντας για το αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες, απάντησε: «Μισό λεπτό, οι τιμές του ρεύματος καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη χονδρική του ρεύματος που και αυτή με τη σειρά της έχει αυξομειώσεις. Είχαμε πάρα πολλούς μήνες με χαμηλές τιμές, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για έναν μήνα. Παραδείγματος χάρη μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε...».

Έσπευσε πάντως να μιλήσει για μικρές αποκλίσεις, αλλά και να υπενθυμίσει τον τρόπο που «λειτουργεί» η αγορά, αναφέροντας ότι οι συνθήκες «δημιουργούν κάποια μικρή απόκλιση, αύξηση στις τιμές του ρεύματος. Εκτιμώ ότι αυτό δεν είναι ένα μόνιμο φαινόμενο. Εν πάση περιπτώσει έχουμε μία αγορά που λειτουργεί ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι τελικά ότι ο ανταγωνισμός αυτός, ο τρόπος που θα κινηθούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ή αυξήσεις που θα έχουν κάποια πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο Κυρ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε ότι οι αυξήσεις αγγίζουν το 70% και μάλιστα προέτρεψε τους καταναλωτές ως λύση να... αλλάξουν πάροχο, αποφεύγοντας ξανά το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης. «Θα εκπλαγώ πολύ αν δω αυξήσεις 70%. Αν κάποιος πάροχος θέλει να αυξήσει 70% το τιμολόγιο, θα ενθάρρυνα πάρα πολύ τους καταναλωτές να επιλέξουν άλλο πάροχο. Γιατί δεν δικαιολογείται μία τέτοια αύξηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.  

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προέτρεψε τους καταναλωτές να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

→ Σε κάθε περίπτωση, τα «μαργαριτάρια» συνεχίζονται από την κυβέρνηση που επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται το «μισό κιλό φέτα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, το «ελαφρύ αρνί» του Κώστα Σκρέκα, τα περί ελαφρώς χαμηλότερου σε σχέση με την Ευρώπη πληθωρισμού στην Ελλάδα από τον Κωστή Χατζηδάκη και το απορρυπαντικό υποδεέστερης σύνθεσης που πωλείται στο εξωτερικό, επίσης από τον Κ. Σκρέκα. 

ΣΥΡΙΖΑ: Στείλτε επιστολή στον... Αίολο 

Με αφορμή την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στους ανέμους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η ευρηματικότητα της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το που πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την τρομερή ακρίβεια που ταλανίζει τους πολίτες, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που φτάνουν στο 45% μπορεί σε μία οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να χτυπούσαν συναγερμό. Μπορεί οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να έψαχνε ήδη τρόπους για το πως θα βοηθήσει τους καταναλωτές να ανταπεξέλθουν. Όμως αυτό δεν ισχύει και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

»Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε ξεπέρασε το θέμα ρίχνοντας την ευθύνη στους... ανέμους: «Μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε» τόλμησε να ξεστομίσει, δίχως ίχνος ντροπής κι έληξε το ζήτημα με συνοπτικές διαδικασίες. Συνεπώς δεν θα πρέπει να ευελπιστούν οι πολίτες σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Το πολύ πολύ να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστολή στον... Αίολο.​»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μπάιντεν για θάνατο Νασράλα: «Δικαιοσύνη για χιλιάδες Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Λιβανέζους»

  Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 20:14 REUTERS/Mike Segar Τι δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν Share: Share via Facebook   Share via ...