Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΔΝΤ: Εξοικονόμηση 9 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και μείωση 30% στις συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 20/01/2016 - 18:51
Τελευταία δημοσίευση: 20/01/2016 18:51Οικονομία
ΔΝΤ: Εξοικονόμηση 9 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και μείωση 30% στις συντάξεις
Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας και το πόσο επιθετικά πρέπει η χώρα να μειώσει τις συνταξιοδοτικές της δαπάνες, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει φθάσει στα όριά του, η οποία θα αποφέρει εξοικονόμηση ίση με το 5% του ΑΕΠ (σ.σ.: περίπου 9 δις. ευρώ). Διαφορετικά, το Ταμείο πιστεύει ότι η χώρα θα έχει λίγες πιθανότητες να επιτύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.
«Καθώς η Ελλάδα δαπανά σχεδόν το 17% του ΑΕΠ για τις συντάξεις και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η φορολογία στη χώρα είναι ήδη πολύ υψηλή, αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων σχεδόν κατά το ένα τρίτο, πέρα από τις μειώσεις τους κατά περίπου 40% τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Σε μία χώρα εξουθενωμένη από τη μεγάλη οικονομική ύφεση, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό και να επιβιώσει, όπως λένε αναλυτές».
Εάν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορέσει να πείσει τους βασικούς πιστωτές , ιδιαίτερα τη Γερμανία, η πρόσφατη περίοδος σχετικής ηρεμίας στην κρίση χρέους της Ελλάδας μπορεί σύντομα να τερματισθεί, φοβούνται Έλληνες αξιωματούχοι. «Μία καταιγίδα σιγοψήνεται», δήλωσε ένας από αυτούς.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο μπορεί επίσης να λειτουργήσουν εναντίον της Ελλάδας. «Ιδιαίτερα, οι αντιδράσεις στη Γερμανία για την πολιτική ανοικτών θυρών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, μειώνουν τη δυνατότητά της να λάβει μία μη δημοφιλή θέση σε άλλα θέματα, όπως της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει νέα δάνεια για την Ελλάδα, αν οι δημοσιονομικές πολιτικές της δεν ικανοποιούν πλήρως το ΔΝΤ, δηλώνουν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.
Ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιστεύει από καιρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία στους αυστηρούς κανόνες της συμμετοχής της στο ευρώ. «Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για τους συνοριακούς ελέγχους των μεταναστών και θα καλωσόριζε μία νέα συζήτηση για ένα Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) φέτος, αναφέρουν πρόσωπα που έχουν γνώση των σκέψεων του», σημειώνει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των αρχών που διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα

  ΚΌΣΜΟΣ  / Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, 15:26:05 /   Τελευταία Ενημέρωση: 16:03   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ποιες υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για τ...