Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη για «κόκκινα» δάνεια και ΕΚΑΣ

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη για «κόκκινα» δάνεια και ΕΚΑΣ

tsakalotos-stathakis.jpg

Τσακαλώτος - ΣταθάκηςH συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έγινε σε «βαρύ» κλίμα | EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων των δανειστών, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.
Από ελληνικής πλευράς, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια και το ΕΚΑΣ, χωρίς οι δύο πλευρές να καταφέρουν να φτάσουν σε μία τελική και κοινά αποδεκτή συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έγινε σε «βαρύ» κλίμα, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο να συζητούν μόνο επιμέρους νομοτεχνικές βελτιώσεις και όχι για αλλαγές άρθρων του πολυνομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτή ήταν η τελευταία τηλεδιάσκεψηαυτού του επιπέδου, με τις όποιες συζητήσεις να μεταφέρονται πλέον στα τεχνικά κλιμάκια.

Η πρόταση για το ΕΚΑΣ

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν τα χρήματα του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους που τα έλαβαν συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση παρά την «τρύπα» των 70 εκατ. ευρώ που δημιουργείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που υπέβαλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι να καλυφθεί λογιστικά αυτό το ποσό με τρόπο τέτοιο που να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας.

«Κόκκινα» δάνεια

Σε πολεμικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια με τους δανειστές να απαιτούν την πώληση σε funds ακόμη και αυτών που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα και η μεταβίβασή τους, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξει να έχει συμφωνήσει με τους«θεσμούς» μέχρι την Τετάρτη καθώς την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα ξαναγίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver).

«Αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον»

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup στην παρούσα φάση εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.

Ο «κόφτης» για τα προαπαιτούμενα

Τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα προαπαιτούμενα περιγράφει -σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων- με επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα πάντα με τα «Νέα», στο γράμμα του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.
Ένα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ.
Ένα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της. 
Ένα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...