Οι επίσημες προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Ζητεί εμπροσθοβαρή και «χωρίς όρους» μείωσή του, κόντρα στα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κατά τα άλλα επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην επίσημη έκθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας από το ίδιο το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων ζητεί:
- Άμεσες παραχωρήσεις για τα νέα δάνεια με σταθερά επιτόκια, επιμήκυνση της ωρίμανσης και αναβολές πληρωμών.
- Φιλόδοξα μέτρα για το χρέος όπως:
- Αναδιάρθρωση του 1/3 όλων των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρόνου από τώρα μέχρι το 2018.
- Σταθερό επιτόκιο 1,5% για τα ελληνικά δάνεια, από τα Ταμεία της ευρωζώνης, μέχρι το 2040.
Για να γίνει αυτό απαιτεί «δέσμευση των χωρών-μελών για αποζημίωση του ESM για τις ζημιές που θα έχει λόγω των σταθερών επιτοκίων».
Οι προτάσεις του Ταμείου οδηγούν σε μείωση του δημόσιου χρέους περίπου στο 100% του ΑΕΠ έως το 2060. Σε όρους καθαρής ονομαστικής αξίας (Net Present Value), τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο επιφέρουν μία ωφέλεια της τάξεως του 50% του ΑΕΠ.
Από αυτή, το περίπου 18% με 24% του ΑΕΠ (δηλαδή 31 έως 42 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ενώ η εναπομείνασα εξοικονόμηση θα προέλθει από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.
Χωρίς την αναδιάρθρωση υπολογίζει πως το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 250% μέχρι το 2060.
Εκτιμά ότι το ποσό που θα χρειάζεται η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα διογκωθεί στο 60% του ΑΕΠ της μέχρι το 2060, δηλαδή τρεις φορές πάνω του 20% που είναι το πλαφόν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αν η ελληνική οικονομία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να πέφτουν στο 1% κατά μέσο όρο, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως όλα αυτά τα τολμηρά μέτρα «δεν θα διασφαλίζουν» τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η Ελλάδα θα πρέπει να μην πληρώνει καθόλου επιτόκια για τα δάνεια της, μέχρι το 2050.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ βασίζονται στους υπολογισμούς του Ταμείου ότι η οικονομία δε μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018, ύψους 3,5% «ακόμα και αν με ηρωικές προσπάθειες μπορέσει προσωρινά να φτάσει πλεόνασμα που να αγγίζει 3,5% του ΑΕΠ»...
«Λίγες χώρες έχουν καταφέρει να φτάσουν και να διατηρήσουν τόσο υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μια δεκαετία ή περισσότερο και είναι μάλλον απίθανο να το πετύχει η Ελλάδα», αναφέρει και προκρίνει «ένα εμπροσθοβαρές, χωρίς όρους, συστατικό στην ανακούφιση του χρέους που είναι κρίσιμο προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό και αξιόπιστο σήμα στις αγορές για τη δέσμευση των επίσημων πιστωτών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους χρέους πράγμα το οποίο θα συνεισφέρει στη μείωση των επιτοκίων».
Το ΔΝΤ προβλέπει πως αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, το 2016 οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα φθάσουν το 17,9% του ΑΕΠ και επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος το 201
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου