Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ερχεται για προσκύνημα

poytin.jpg

Βλαντίμιρ ΠούτινΟ πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί στην Ελλάδα την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. εδώ και επτά μήνες | EPA / YURI KOCHETKOV
Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας στην οποία θα συμμετάσχουν και πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Αν και ο πρόεδρος Πούτιν έρχεται στην Ελλάδα με κύριο σκοπό την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, είναι από μόνες τους πολύ σημαντικές πολιτικά και συμβολικές για την ελληνορωσική φιλία η επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα και οι συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποιεί στην Ελλάδα την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. εδώ και επτά μήνες. Η τελευταία ήταν στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή.
Τον πρόεδρο Πούτιν θα υποδεχτεί σήμερα στο αεροδρόμιο ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, και στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ακολουθούν οι συνομιλίες στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των υπουργών Κοτζιά και Λαβρόφ.
Ηταν 30 Νοεμβρίου του 2015 όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε την τελευταία του επίσκεψη σε χώρα της Ε.Ε., στη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο ΠαρίσιΗταν 30 Νοεμβρίου του 2015 όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε την τελευταία του επίσκεψη σε χώρα της Ε.Ε., στη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι | EPA / MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK
Η προηγούμενη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν είχε πραγματοποιηθεί σχεδόν έναν χρόνο πριν, στην Αγία Πετρούπολη. Αναμένεται να συζητηθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, η οικονομική συνεργασία (η Ρωσία συνεχίζει να θέλει να επενδύσει στον ΟΣΕ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και σε ενεργειακά πρότζεκτ), οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και περιφερειακά θέματα, όπως η Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και βεβαίως θα θιχτεί στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και ο παράγοντας Τουρκία.
Η Μόσχα είχε εκδώσει πολύ σκληρή ανακοίνωση για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τον τουρκικό στρατό και οι σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας είναι ακόμη παγωμένες.
Το απόγευμα ο πρόεδρος Πούτιν θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο. Η ημέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θα υπογραφούν εννέα συμφωνίες, πέντε διακρατικές και τέσσερις εταιρικές, με σημαντικότερη τη συμφωνία μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft και των ΕΛ.ΠΕ.
Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα την ελληνική στάση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., η οποία προσβλέπει στην ομαλοποίηση των μετά την Κριμαία σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση και στην επανέναρξη του διαλόγου. Η επιβολή των κυρώσεων έχει πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως των αγροτικών προϊόντων, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό.
Η απομόνωση της Μόσχας από τη Δύση και το ψυχροπολεμικό κλίμα που προωθούν συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε., με προεξάρχουσες την Πολωνία και τις Βαλτικές, δεν είναι καθόλου παραγωγική στάση και ήδη, πέραν της Ελλάδας, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να δουν τις κυρώσεις αυτές να αίρονται και να επανέρχονται οι σχέσεις με τη Μόσχα σε μια κανονικότητα.
Χθες, ο πρόεδρος Πούτιν, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», περιέγραψε σαφώς τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και έκανε για μια ακόμη φορά άνοιγμα στην Ε.Ε.
«Δυστυχώς, την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε. και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, στα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Ελληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Ανάγκη διαλόγου
Η Ρωσία ξεκινά από την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ε.Ε. σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας. Ωστόσο, δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία.
Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι στις σχέσεις μας με την Ε.Ε. δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν. Για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι. Κάθε μία από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης».
Η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες ένστολοι που ενισχύουν την πολυπληθή ρωσική ειδική ομάδα προστασίας που βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και μέρες.
Το Σάββατο το πρωί, ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα για προσκυνηματική επίσκεψη στο Αγιον Ορος. Στη Θεσσαλονίκη θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Κοτζιάς και θα μεταβούν στις Καρυές. Εκεί θα τον υποδεχτεί και θα τον συνοδεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ θα παρευρίσκεται ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Στο Περιβόλι της Παναγίας δεν θα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενδεικτικό των σχέσεων χαμηλού βαρομετρικού που έχει αυτή την περίοδο το Φανάρι με τη Ρωσική Εκκλησία.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα γίνει δεκτός από την Ιερά Κοινότητα με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραστεί σε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, όπου εγκαταβιούν Ρώσοι και Ουκρανοί μοναχοί, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 1.000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Αγιον Ορος.
Το Σάββατο αργά το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσουν ο πρόεδρος Πούτιν και η πολυπληθής ρωσική αντιπροσωπεία για τη Μόσχα. πηγη εφ.συντακτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...