Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
H EE «ΤΡΕΜΕΙ» ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
13:30
06/07/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Μια νέα κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται προ των πυλών αφού αυξάνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών στις αγορές τόσο για τις ιταλικές τράπεζες, όσο και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
 
Ο διεθνής Τύπος έχει αναγάγει σε πρώτο θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το δημοψήφισμα του φθινοπώρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
 
Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κινείται πάνω από την αντίστοιχη ισπανική και το spread μεταξύ των δύο χωρών να έχει διευρυνθεί σε νέο υψηλό επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.
 
Σύμφωνα με αναλυτές ένα sell off των ομολόγων τον Οκτώβριο θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία ωστόσο, οι κινήσεις τους θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
 
 
Σύμφωνα με την JPMorgan Chase, ένα θετικό αποτέλεσμα θα λειτουργήσει θετικά για τον Ματέο Ρέντσι και τις πολιτικές τους, αλλά και θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το spread των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.
 
Αντίθετα, ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα σημάνει την παραίτηση Ρέντσι και τη δημιουργία ενός ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι εκλογές.
 
Σε αυτή την περίπτωση οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα αυξηθούν και το spread με τα ισπανικά ομόλογα θα εκτοξευτεί.
 
Σύμφωνα με την Pacific Investment Management Co., ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει sell off στα ιταλικά ομόλογα, γεγονός που θα αποτελέσει ευκαιρία αγοράς.
 
Ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των επόμενων μηνών στην Ιταλία χαρακτηρίζει η Citigroup το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αβεβαιότητα, πρόωρες εκλογές ή ακόμα και στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατική κυβέρνησης έως το 2017.
 
Για την Societe Generale οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας ενέχουν πολλά ρίσκα σχετικά με το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου αλλά και με τις ιταλικές τράπεζες.
 
Αν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι με αυτό το δημοψήφισμα απορριφθούν τότε ο δρόμος ανοίγει για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ίσως ακόμα και για εκλογές.
 
Απώλειες για τρίτη μέρα στην Ευρώπη με το «βλέμμα» στις ιταλικές τράπεζες και το Brexit
 
Πτώση για τρίτη μέρα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τις συνέπειες του Brexit.
 
Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τον ισπανικό, πορτογαλικό και γαλλικό δείκτη να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
 
Ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,3% με τις μετοχές ακινήτων να οδηγούν τις απώλειες και τις μετοχές εμπορευμάτων να καταγράφουν άνοδο.
 
Οι αναταραχές στις αγορές λόγω brexit αποκάλυψαν τον επόμενο «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης, τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες υπό το βάρος του τεράστιου όγκου «κόκκινων» δανείων, χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να εφαρμοστούν οι κανονισμού για το bail in.
 
Ο FTSE 100 είναι από τους λίγους δείκτες που καταγράφουν άνοδο 0,28% στις 6.564 μονάδες, καθώς οι μετοχές εμπορευμάτων ενισχύονται και η στερλίνα υποχωρεί σε νέα χαμηλά 31 ετών. Ο DAX υποχωρεί 0,5% στις 9.479 μονάδες, o CAC 40 υποχωρεί 0,78% στις 4.132 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με απώλειες 1% στις 7.980 μονάδες και ο FTSE MIB υποχωρεί επίσης 1% στις 15.621 μονάδες.
 
Στις μετοχές, η Tesco Plc υποχωρεί 3,8% μετά την απομάκρυνση της μετοχής από τα top picks της HSBC Holdings Plc. Απώλειες 3,8% για την Peer Wm Morrison Supermarkets Plc.
 
Οι μεταλλευτικές Randgold Resources Ltd. και Fresnillo Plc ενισχύονται πάνω από 2,8% καθώς ο χρυσός και το ασήμι ενισχύονται.
 
Ράλι 8% για την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, η οποία έχει καταγράψει διήμερη πτώση 31%. Κέρδη 3,5% για την Telenor ASA.
 
Στην ΕΕ δεν ανησυχούν για το Brexit ούτε για την Ελλάδα αλλά για την οικονομική καθίζηση της Ιταλίας και του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, καθώς κρύβεται εκεί μέσα μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» η οποία δεν είναι δυνατόν να «σφραγιστεί».
 
Αν και πίσω από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα προσπαθεί να κρύψει την δική της ένδεια η Deutschebank.
 
Οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας προκαλούν τριγμούς στα θεμέλια της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και απειλούν με μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ΕΕ. 
 
«Η κρίση αυτή μπορεί να στείλει την Ιταλία ξανά στην ύφεση και να προκαλέσει μία κατάρρευση όπως η ελληνική κρίση, που θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη», γράφει το Reuters.
 
H Κομισιόν ενέκρινε την προληπτική γραμμή στήριξης ύψους 150 δισ. ευρώ για τις ιταλικές τράπεζες, όμως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο . Οι κίνδυνοι σχετίζονται κυρίως με θέματα διαχείρισης πιστωτικού και επενδυτικού κινδύνου και ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ.Δηλαδή πρόκειται γαι τα περίφημα παράγωγα.
 
Γι' αυτό οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται έτοιμοι να χαλαρώσουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μία εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει θετικά και την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι μετά το Brexit οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να έχουν εκ νέου ένα ελληνικό πρόβλημα. Οι «φωτιές» μεταδίδονται πολύ εύκολα και ακόμα και όταν «σβήνονται» υπάρχουν «αναζωπυρώσεις».
 
Οι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν υπό τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ο Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση κάτι που επιτείνε την αίσθηση πολιτικής αστάθειας.
 
Σημειώνεται ότι ο Μπέπε Γκρίλο που προηγείται δημοσκοπικά του Ματέο Ρέντσι, επιθυμεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Κάτι βέβαια που συνταγματικά δεν προβλέπεται αλλά έχει την σημασία του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου)

  Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου) Newsroom   Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025 06:30 14 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ...