Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για το «Σχέδιο Β» Βαρουφάκη

varoufakis-plan.jpg

Τι καταγράφει στο βιβλίο του ο Αμερικανός οικονομολόγος | EUROKINISSI
Το βασικό περίγραμμα του «Σχεδίου Χ» (όπως είχε ονομαστεί) ως απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015 παρουσιάζει ο στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα».
Στο σχέδιο, όπως το παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», προβλεπόταν κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, επαναπροσδιορισμό καταθέσεων σε Νέα Δραχμή και μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος ήταν στην ομάδα συμβούλων του τότε υπουργού Οικονομικών, το σχέδιο είχε εκπονηθεί με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και με άκρα μυστικότητα (ασφαλείς επικοινωνίες και... κινητά τηλέφωνα σε ψυγεία ξενοδοχείων). 
Ο Αμερικανός οικονομολόγος , ο οποίος δεν κρύβει την απογοήτευσή του πως το Σχέδιο Β δεν εφαρμόστηκε, επισημαίνει ότι εκείνοι που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο παρέβλεπαν κάποιες από τις ευοίωνες προοπτικές του.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα | EUROKINISSI
Οι εμπνευστές του σχεδίου είχαν προβλέψει μια σειρά μέτρων μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτά περιλάμβαναν
  • Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω προεδρικού διατάγματος
  • Για την αποτροπή του συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως. Θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
  • Η κάλυψη μισθών και συντάξεων θα γινόταν με υποσχετικές
  • Την ευθύνη για τη δημόσια τάξη θα είχαν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών
  • Θα υπήρχε έλεγχος και εξοικονόμηση τις προμήθειες καυσίμων
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε σημαντικούς οργανισμούς (αστυνομία, νοσοκομεία, σχολεία) θα επιστρατεύονταν
  • Με διάγγελμα του πρωθυπουργού θα ανακοινωνόταν η μετάβαση στο νέο νόμισμα και η εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων
Αναφορικά με το «τέλος» του Σχεδίου Χ ο Γκάλμπεϊθ τονίζει ότι «πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου».
Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ παρουσιάζει και λεπτομέρειες για τις επαφές που είχε η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο» σημείωνε ο ίδιος σε email προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Σάρα Ράσκιν, στις 8 Φεβρουαρίου του 2015. 
Παράλληλα εμφανιζόταν δυσαρεστημένος για τους χειρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και διαμαρτυρόταν για τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον οποίο χαρακτήριζε «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Δανάη Στράτου, ενώ ο γνωστός οικονομολόγος αποκαλεί των πρώην υπουργό Οικονομικών μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...