Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΤΩΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Πολιτική συμφωνία ή ατύχημα

Το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών για το ύψος των πλεονασμάτων συνεχίζεται, με το Ταμείο να καθυστερεί τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Πάνω στο τραπέζι έχει μπει και το ελληνικό σενάριο να παραταθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018 - δυνατότητα που... εκπνέει το ίδιο έτος.
Πρόταση που φαίνεται να προσκρούει πάνω στο ΔΝΤ, το οποίο εμμένει στα… προκαταβολικά μέτρα, παρά στον «κόφτη».
Ετσι, εξαιρετικά μειωμένες είναι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης.
Κυβερνητική πηγή προσδιόρισε χθες ότι αυτό θα γίνει σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από τα Χριστούγεννα, μετά την προτροπή των θεσμών για σύνταξη τεχνικών κειμένων συμφωνίας ώς το τέλος του έτους.
«Τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup εντός του έτους» ανέφερε χθες αξιωματούχος της κυβέρνησης για να προσθέσει ότι:
«Ευελπιστούμε στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πουν πως έχουμε κλείσει το 95% και το ΔΝΤ να πει πως θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τόσο για τα μέτρα μετά το 2018 όσο και την ελάφρυνση του χρέους».
Ετσι, αποκλείεται το σενάριο να βγουν από την ατζέντα τα εργασιακά, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Οι απαιτήσεις

Για την ώρα το ΔΝΤ τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση ζητώντας προκαταβολικά μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 στην περίπτωση που οι στόχοι για τα πλεονάσματα παραμείνουν στο 3,5% για μετά το 2018.
Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτόν το Ταμείο ασκεί πίεση σε Ευρωπαίους -και κυρίως προς το Βερολίνο- ώστε μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος.
«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε από τώρα μέτρα για το 2019 και 2020 και δεν υπάρχει οικονομική λογική σε αυτό. Μας έχει προταθεί να μην τα ψηφίσουμε τα μέτρα και να τα βάλουμε σε πολιτική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια κυβερνητική πηγή για να προσθέσει ότι «το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, καθώς θα έπρεπε να ζητήσει ξεκάθαρα μείωση χρέους από τους Ευρωπαίους και την ίδια στιγμή να ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί υψηλά πλεονάσματα».
Η απάντηση από το ίδιο στέλεχος στην ερώτηση αν το ΔΝΤ θα δεχόταν την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018 και έως το 2020, ήταν πως το ΔΝΤ έχει «μεγάλη απέχθεια» στον «κόφτη».
Πάντως αποκάλυψε πως η πιθανότητα ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμείνει έως το 2020 στο 3,5% του ΑΕΠ είναι αυξημένη, δεδομένου ότι το θέλουν πολλά κράτη της ευρωζώνης, και η Αθήνα στερείται συμμάχων.
Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο έκτακτο Eurogroup, ενώ σε περίπτωση που μετάσχει χρηματοδοτικά, η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μέχρι το 2018.
«Ολοι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Ο στόχος κάθε προγράμματος είναι να τελειώσει» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και πως όλοι ανεξαρτήτως οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη σημασία της εξέλιξης αυτής.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προβλέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κ.Μητσοτάκης κατά Ε.Μασκ: «Παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν ρόλο διαμορφωτή κοινής γνώμης» «Σημειώνεται ακόρεστη κατανάλωση fake news» 11.01.2025 | 10:08

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες, άφησε αιχμές κ...