Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης η νησιωτικότητα

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης η νησιωτικότητα

alexis_tsipras.jpg

Αλέξης ΤσίπραςΟ Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ανακοινώσει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Στη Νίσυρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Ο Αλ. Τσίπρας την Τετάρτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί θα πετάξει για Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης. Στο Βερολίνο θα μεταβεί την Παρασκευή. 

Ρήτρα νησιωτικότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ανακοινώσει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.
Όπως σημειώνεται, η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά στην συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδος, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών.
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την αναβάθμιση των δομών υγείας, των επιχειρηματικών προγραμμάτων των νέων, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Στην επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, ο πρωθυπουργός που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.
Το πρωί της Τετάρτης, ο Αλ. Τσίπρας θα εργαστεί από το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Βρυξέλλες – Βερολίνο

Την Πέμπτη, ημέρα διεξαγωγής της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο περιθώριο των εργασιών τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ημέρα θα μετάσχει ως προσκεκλημένος και στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ενεργό στήριξη όλων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά, που περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Κρισιμότερη θεωρείται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχει γεύμα εργασίας με την Ανγκελα Μέρκελ στην έδρα της γερμανικής καγκελαρίας. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ στο φόντο βρίσκεται η σύμπτωση απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ για τους μετά το 2018 στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι επαφές του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθούν με συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και με την ηγεσία της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων. Την επομένη, το πρωί του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται από την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα.
Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς την Πέμπτη το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...