Συμπαιγνία Τόμσεν – Σόιμπλε σε βάρος μας, φοβάται το Μαξίμου
Δεν εξελίσσονται καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση
Για την κυβέρνηση δεν εξελίσσονται καλά οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Γι αυτό με σειρά τηλεφωνικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους η κυβέρνηση επιστρέφει στους ρυθμούς της διαπραγμάτευσης μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού κρατούνται κλειστά τα χαρτιά για τους ηγέτες που θα επικοινωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένη πάντως την ατζέντα για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωσή τους εί δυνατόν και πριν τα Χριστούγεννα. Το επίδικο των επαφών δεν θα είναι άλλο από τα δύο βασικά «αγκάθια» για την Ηρώδου Αττικού που δεν είναι άλλα από τα εργασιακά, στα οποία απορρίπτονται κάθε αιτιάσεις που ξεπερνούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων και για τη διετία 2019-2020.
Ειδικά για το θέμα της στάσης του εκπροσώπου του ΔΝΤ στο Eurogroup, Πολ Τόμσεν, είναι έκδηλος ο προβληματισμός στην Ηρώδου Αττικού για το ενδεχόμενο μίας υπόγειας συμφωνίας του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενδεικτική είναι η σαφής αιχμή που άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κατά του κ. Τόμσεν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παρότι το ΔΝΤ έχει εκφραστεί υπέρ της ανάγκης μείωσης των πλεονασμάτων ο κ. Τόμσεν χθες αντί να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση φάνηκε να αποδέχεται το ύψος των πλεονασμάτων και να πιέζει για νέα μέτρα την ελληνική πλευρά», θέση η οποία αποτελεί το πάγιο αίτημα του Βερολίνου.
«Περιμένουμε από ΔΝΤ και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, καλώντας το Ταμείο να σταματήσει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και ν στρέψει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων.
Παρά την πρόθεση να συντηρηθεί ψηλά στην ατζέντα η επίτευξη του στόχου για την ελάφρυνση του χρέους, ήδη οι πρώτοι πανηγυρισμοί έχουν αφήσει τη θέση τους στην επιστροφή στο σκληρό πόκερ για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο νέων αναβολών για τη β’ αξιολόγηση, όπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κάτι τέτοιο εξάλλου θα θέσει σε κίνδυνο και την προοπτική ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που εφόσον επιτευχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως είναι ο στόχος, εκτιμάται από συνεργάτες του πρωθυπουργού πως θα ανοίξει το δρόμο για την σταδιακή έξοδο της χώρας στις αγορές.
Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο και την απαξιωτική στάση της ΝΔ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία χαρακτήρισε «αυτονόητα», κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως σε αντίθεση με το PSI, η νέα ελάφρυνση του χρέους «τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ δεν συνοδεύθηκε από μέτρα και δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους», ενώ επαναλαμβάνουν πως «επειδή τα επιχειρήματα τους δεν γίνονται πιστευτά, επιμένουν ότι θα πάρει νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ -πάλι έξω πέφτουν».
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Εάν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση το Μαξίμου δεν μπορεί να προσδοκά ανάκαμψη. Και αυτό το τελευταίο ίσως φέρει εκλογές…
πηγη φιμωτρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου