του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Όλο και πιο πολύ με παραβίαση των νόμων της πραγματικότητας φαίνεται ότι μοιάζει η προωθούμενη από ξένους παράγοντες «λύση» στο Κυπριακό αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ακόμα και την επιστροφή κάποιων κατεχόμενων περιοχών την συνδέει με εδαφικά ανταλλάγματα και την δημιουργία νέας πιο στρατηγικής σημασίας τουρκικής βάσης για τα κατοχικά στρατεύματα!
Δηλαδή, όχι μόνο οι Τουρκοι θα κρατήσουν τα στρατεύματά τους στην βόρεια Κύπρο αλλά θα φτιάξουν και νέες υποδομές, όχι μόνο θα μείνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες παρανόμως διαβιούντων Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, όχι μόνο η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη με δικαίωμα μονομερούς στρτιωτικής επέμβασης αλλά στο τέλος στο εδαφικό ισοζύγιο δεν θα υπάρξει επί της ουσίας κανένα απολύτως κέρδος.
Θα δημιουργηθεί ένα συνομοσπνδιακό μόρφωμα το οποίο θα «βαπτισθεί» Ομοσπονδία και οι Τούρκοι θα μπορούν να ασκούν βέτο μέσω των Τουρκοκυπρίων σε κάθε απόφαση των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Ευρωπαίων που προς το παρόν δεν έχουν καταλάβει επαρκώς το τι τους περιμένει.
Προς τι τελικά οι διαπραγματεύσεις; Ποιο είναι το κέρδος για τον Ελληνοκύπριο πολίτη της νόμιμης και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας;
Όπως αναφέρει και ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» η χθεσινή τοποθέτηση του για να ενωθούν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και να δοθούν στην τ/κ πλευρά, με αντάλλαγμα να δοθεί στην ε/κ πλευρά το Βαρώσι, δεν ήταν καθόλου τυχαία.
Εντάσσεται σε μια λογική αναφορικά με το πάρε-δώσε, με βάση την τουρκική εκδοχή του ανατολίτικου παζαριού, ενώ η συγκεκριμένη αναφορά έχει τη δική της ιστορία.
Πρώτο, με την τοποθέτηση του καθορίζει το πλαίσιο των κινήσεων της τουρκικής πλευράς στο εδαφικό («μην περιμένετε Καρπασία και ακτογραμμές»).
Δεύτερο, η αναφορά στα Κόκκινα μεταφράζεται ως εξής: Η ένωση της περιοχής Μόρφου με Κόκκινα σημαίνει να υπαχθεί στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο η περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας. Γιατί, όμως, τα Κόκκινα; Πρόσφατα ο κατοχικός στρατός έχει αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του στα Κόκκινα. Είχε ζητήσει, μάλιστα, διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το αίτημα της τουρκικής πλευράς απερρίφθη.
Οι 250 μπετονιέρες και το άλλο υλικό μεταφέρθηκαν τελικά διά θαλάσσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αναβάθμιση των Κοκκίνων συνδέεται με τη στρατιωτική βάση την οποία ζητά να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά σε περίπτωση συμφωνίας. Στη βάση, που όπως προβλέπει η τουρκική πρόταση θα είναι κυρίαρχη, ζητούν όπως εδρεύει δύναμη 2.500 στρατιωτών.
Ο Ερντογάν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές 24 ώρες μετά το τέλος της πενταμερούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στη Γενεύη, θέλησε να διαμηνύσει πως η Τουρκία θα μείνει για πάντα στην Κύπρο, με στρατεύματα και εγγυήσεις. Επί του ιδίου θέματος, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε πως «δεν υπάρχουν ταμπού». Σημείωσε, πάντως, ότι οι Τ/κ θεωρούν ότι ασφάλειά τους είναι η Τουρκία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για τη στάση τους στη Διάσκεψη. Το γάντι σήκωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είπε πως «(χθες), η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».
πηγη pro news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου