Η «γερμανική Ευρώπη» στο στόχαστρο του Τραμπ
Σε κοινή συνέντευξή του στους αμερικανικούς «Times» και στη γερμανική «Bild» ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «όχημα της Γερμανίας» και προβλέπει ότι μετά τη Βρετανία και άλλες χώρες θα αποφασίσουν την έξοδο από την Ε.Ε.
Για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση ήταν «εξόχως καταστροφικό λάθος» καθώς επέτρεψαν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη χώρα ανεξάρτητα από το πού προέρχονται.
«Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Γι' αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψη της προεδρίας μου», τόνισε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο (σ.σ. την προσεχή Παρασκευή.
Η Γερμανία πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειες από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της, θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, πρόσθεσε.
Και «κάρφωσε» τη Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας: αν και είχε πάντα μεγάλο σεβασμό για τη Μέρκελ, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της μπορεί να μη διαρκέσει σε όλα και για πολύ· το ίδιο είπε και για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Στην πολιτική της Μέρκελ, άλλωστε, «χρέωσε» και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
«Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) τη δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν», είπε.
Ο Τραμπ εκτίμησε ότι η έξοδος της Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση» και προέβλεψε ότι το πρότυπό της θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε.
«Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι στην ουσία η Γερμανία. Κατά βάση η Ε.Ε. είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο εκ μέρους της Βρετανίας να αποχωρήσει», σχολίασε σχετικά.
Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η Ε.Ε. είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η Ε.Ε. δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».
Απείλησε, ακόμα, τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.
«Θα έλεγα στην BMW "εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το"». Με τη φράση αυτή απάντησε στο ερώτημα πώς σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019.
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ», διευκρίνισε.
Η συνέντευξη του νέου πλανητάρχη δεν έμεινε ασχολίαστη από τη γερμανική Deutsche Welle, που χαρακτήρισε «λεκτικά χαστούκια» όσα ειπώθηκαν.
• Με πληροφορίες από «The Times», Financial Times, Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου