Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν νίκη και τέλος της λιτότητας

Οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν νίκη και τέλος της λιτότητας

martin-schulz.jpg

Μάρτιν ΣουλτςΤο SPD έχει επενδύσει πολλά στη δυναμική που έχει στο εκλογικό σώμα ο υποψήφιός του για την καγκελαρία | AP Photo/Michael Sohn
Τα καλά δημοσκοπικά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουν ενθαρρύνει αρκετά τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη Γερμανία, ώστε μέλη του να μιλούν για την ελπίδα στις 25 Σεπτεμβρίου «να δοθεί ένα τέλος στην ακραία πολιτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ».
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η επικεφαλής της Νεολαίας του Κόμματος, Γιοχάνα Έκερμαν, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία μιλά για την ελπίδα να αλλάξει πορεία και η ευρωπαϊκή πολιτική.
«Η εποχή των ακραίων πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη α λα Μέρκελ [βλ. α λα Σόιμπλε] μπορεί να γίνει παρελθόν» είπε.
Όπως είπε, αν και στη Γαλλία «κέρδιζε ένας Σοσιαλιστής, δύο αριστεροί και φιλοευρωπαίοι ηγέτες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να δώσουν το στίγμα ενάντια στις εθνικιστικές τάσεις που βλέπουμε στη Βρετανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ».
Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, καθώς ούτε στη Γαλλία αναμένεται τον Μάιο, βάσει των δημοσκοπήσεων να εκλεγεί ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ούτε μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι η πραγματικά εντυπωσιακή άνοδος των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών θα διατηρηθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο η δυναμική που αναπτύσσει ο Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών έχει κάνει όλους, ακτιβιστές, πολιτικούς και μέλη του κόμματος να ονειρεύονται μια εκλογική νίκη, ακόμη και τον σχηματισμό κυβέρνησης με του Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς.
Σε σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, το SPD πετυχαίνει υψηλό πέντε ετών στην προτίμηση των ψηφοφόρων με 31%, μόλις τρεις μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση, με το θεωρητικό ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε για καγκελάριο» αν μπορούσε να εκλεγεί απευθείας, ο Μάρτιν Σουλτς κερδίζει 37% έναντι 38% της Άνγκελα Μέρκελ.
Η Έκερμαν υποστηρίζει ότι στο κόμμα «βλέπουν με μεγάλη αισιοδοξία την αύξηση της απήχησής τους ιδιαίτερα στους νέους» και ότι ο Μάρτιν Σουλτς, που «για τους παλιούς μπορεί να φαινόταν κάπως αβανγκάρντ, για τους νέους οι απόψεις τους είναι απολύτως φυσιολογικές».
Άλλωστε, ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μακριά από την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, ο Σουλτς δεν έχει χρεωθεί την φθορά που προκάλεσε στο κόμμα η συμμετοχή στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Και μπορεί η εφημερίδα Bild, σταθερά υπέρμαχος των πολιτικών του Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, να χαρακτηρίζει τον Σουλτς συμπαθητικό όσο και «ο διευθυντής ενός μικρού τοπικού σουπερμάρκετ», ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έναντι του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που η επίδραση του στον συνασπισμό με την Άνγκελα Μέρκελ χάθηκε και ποτέ δεν πιστώθηκε θετικά επιτεύγματα, όπως η εισαγωγή ελάχιστου μισθού το 2015.
Ωστόσο, η αύξηση της επιρροής μικρών δεξιών και κυρίως του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενδέχεται να επηρεάσει την εκλογική δύναμη των Πρασίνων και μικρών κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν μετεκλογικά με τους Σοσιαλδημοκράτες και να σχηματίσουν μια κατά το δυνατόν αριστερόστροφη κυβέρνηση.
Αν οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς παραμείνουν στο 8%, δύσκολα ένας συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσε να πετύχει το αναγκαίο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κακοκαιρία Κασσάνδρα "χτυπάει" τη Δ. Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα

  ΕΛΛΆΔΑ / Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, 20:22:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:33 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η κακοκαιρία Κασσάνδρα ξεκίνησε να πλήττει ...