Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Για ποιους οι ελαφρύνσεις

Για ποιους οι ελαφρύνσεις

«Η θέση ότι δεν θα δεχτούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητα έγινε σεβαστή από όλους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού». Η άποψη αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι η Αθήνα και οι εταίροι της συμφώνησαν στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ την ψήφιση μέτρων για τo 2019 και μετά, τα οποία όμως θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας [...] θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς».
Είναι γνωστό ότι οι δανειστές, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και της δαπάνης στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για απαιτήσεις που αν εφαρμοστούν θα σημάνουν νέες περικοπές στα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά θα είναι άμεσος και η αγοραστική δύναμή τους αντικειμενικά θα μειωθεί. Τα φτωχότερα στρώματα θα πληγούν περισσότερο σε περίπτωση εφαρμογής οριζόντιων περικοπών.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καλούνται να βρουν τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα «εξουδετερώσουν» αυτές τις πιθανές περικοπές, να εφαρμοστεί δηλαδή ένα μείγμα πολιτικής που θα είναι ουδέτερο μακροοικονομικά. Το ζήτημα είναι όμως το ίδιο μείγμα να είναι ουδέτερο και μικροοικονομικά. Κάτι τέτοιο είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Γι' αυτό και πρέπει να επιλεγούν κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, που θα επωφεληθούν από αυτές τις ελαφρύνσεις.
«Κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν» δήλωσε πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι προφανές. Το ερώτημα είναι εάν το επιτελείο του θα διαμορφώσει ένα πακέτο ελαφρύνσεων που θα στοχεύει στη μικρή και μεσαία οικονομική τάξη, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.
Οι πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, την αναδιαμόρφωση και μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και στοχευμένες παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των δανειστών, καθώς σε αυτό το ζήτημα θα αποδειχτεί για τα συμφέροντα ποιων κατηγοριών ενδιαφέρονται και αγωνίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...