Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

tsipras

Ο Αλέξης ΤσίπραςΟ πρωθυπουργός, την Πέμπτη αναχωρεί για την Κίνα | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας και την προαναγγελία για επέκταση του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία, σήμερα από την Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε τη δημιουργία 14 Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του, στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «εκείνο που θα ήθελα να μείνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
'Οταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».

Σημαντικά κίνητρα για την αναστροφή του brain drain

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μισθολογικά κίνητρα προς τους νέους γιατρούς, που θα επιλέξουν να στελεχώσουν τις 239 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους γιατρούς να κάνουν την επιλογή στελέχωσης των νέων δομών, βάζοντας συγχρόνως «φρένο» στη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό.
Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξειδίκευε, σε δηλώσεις του, ότι οι νέοι γιατροί θα προσλαμβάνονται με αποδοχές αντίστοιχες με αυτές του Επιμελητή Α', σημαντικά υψηλότερες από αυτές του νεοπροσλαμβανομένου.

Ταξίδι στην Κίνα

Ο πρωθυπουργός, την Πέμπτη αναχωρεί για την Κίνα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στην ατζέντα των επαφών αυτών θα βρεθεί το Κυπριακό, το προσφυγικό, καθώς και η κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια. 
Ο Αλ. Τσίπρας είναι πιθανόν να συναντηθεί και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς αμφότεροι θα βρίσκονται στο Πεκίνο το ίδιο χρονικό διάστημα. Εάν τελικά, ευοδωθεί αυτή η συνάντηση, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 
Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχουν διπλωματικές επαφές με τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο τόνιζαν πως ακόμα δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση.

Ψήφιση νομοσχεδίου

Μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το εξωτερικό, σειρά παίρνει η μάχη για τη ψήφιση του νομοσχεδίου στις 18 Μαΐου όπου θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν τα μέτρα της συμφωνίας, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επέκταση του ολοήμερου δημοτικού

Χτες, ο Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος το υπουργείου Παιδείας, προανήγγειλε την επέκταση του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο θα αφορά τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία. Στο προγραμματισμό, εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.
«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας σε ορίζοντα τριετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου