Η νέα συμφωνία αδιαμφισβήτητα μπορεί να ξεμπλοκάρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να της προσφέρει πολιτικό χρόνο, αλλά σίγουρα τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν στους Έλληνες πολίτες είναι δυσβάστακτα και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.
Διαβάστε επίσης
Οι Έλληνες πολίτες με τη νέα συμφωνία αναμένεται να νιώσουν στις τσέπες τους μία επιβάρυνση της τάξεως των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα προέλθει από περικοπές συντάξεων από το 2019 και το άλλο 1% από την αύξηση των φορολογικών εσόδων με ότι συνεπάγεται αυτό.
Χάνουν ξανά εισόδημα οι συνταξιούχοι
Αδιαμφισβήτητα οι πλέον «χαμένοι» από τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με την περικοπή της σύνταξής τους, αλλά και με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020.
Οι συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση της σύνταξής τους σε ποσοστό 18% από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, ενώ χιλιάδες είναι και οι συνταξιούχοι που θα δουν μείωση της επικουρικής σύνταξής τους της τάξεως του 18%.
Εκτός από το «ψαλίδισμα» των συντάξεων όμως, οι συνταξιούχοι θα χάσουν μέρος του εισοδήματός τους, από το μαχαίρι στην έκπτωση φόρου, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 650 ευρώ, καθώς το αφορολόγητο πλέον θα μειωθεί και θα κυμανθεί από 5.600 έως 6.700 ευρώ.
Βέβαια η μείωση του αφορολόγητου θα επηρεάσει όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά τους μισθωτούς και τους αγρότες και κυρίως όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα χάσουν 600 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και δεν θα κερδίσουν τίποτα από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κερδισμένοι ωστόσο θα είναι όσοι δηλώσουν εισόδημα της τάξεως των 30.000, οι οποίοι ναι μεν θα χάσουν από το αφορολόγητο, αλλά τα κέρδη από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι μεγαλύτερα.
Η μόνη θετική κίνηση για τους συνταξιούχους έχει να κάνει με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, η οποία θα μηδενιστεί για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη από τα 701 έως τα 1.200 ευρώ η συμμετοχή στα φάρμακα θα μειωθεί κατά 50%.
Όλες αυτές οι περικοπές που θα δουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι θα μετριαστούν από την επιδότηση ενοικίου, εάν είναι φυσικά δικαιούχοι, αλλά και από την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πάντως, φαίνεται πως περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι θα χάσουν από 45 έως 300 ευρώ από τις συντάξεις τους από όλες αυτές τις περικοπές.
Τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ
Η πολυαναμενόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως χρονικά δεν είναι τόσο κοντά όσο θα ήθελαν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό σημαίνει πως με βάση τη συμφωνία ο συγκεκριμένος φόρος θα παραμείνει ίδιος και το 2017 και το 2018 και η όποια μείωση υπάρξει, έστω και περιορισμένη, θα ξεκινήσει από το 2019.
Άλλωστε είναι γνωστό πως οι δανειστές θεωρούν τον ΕΝΦΙΑ έναν από τους «αγαπημένους» φόρους που δίνει έσοδα στα κρατικά ταμεία σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Ο φόρος αυτός από το 2019 θα μειωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και έτσι από τα 2,6 δισ. ευρώ που έρχονται στα κρατικά ταμεία θα έρθουν 2,4 δισ. Και από το 2019 όσοι δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι λιγοστοί και κυρίως όσοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία και εισοδήματα με πλήρη απαλλαγή όσοι έχουν έκπτωση 50% από το φόρο. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στη συμφωνία και στις δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, κάτι που θα διευκόλυνε πολλούς πολίτες.
Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα έως 32 Κυριακές το χρόνο
Όπως προκύπτει από τη συμφωνία με τους δανειστές, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν περίπου 32 Κυριακές το χρόνο κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Αυτές οι περιοχές αφορούν στο δήμο Αθηναίων, στις παραλιακές περιοχές από τον Πειραιά έως το Σούνιο, αλλά και σε πολλές περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο θα ισχύει και σε περιοχές γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Μάλιστα, φαίνεται πως το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας θα διευρυνθεί, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και σε όλη την παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής.
Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έως 32 Κυριακές θα αυξήσει τις εργατοώρες για τους υπαλλήλους, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των εμπόρων, η μέχρι τώρα λειτουργία τις οκτώ Κυριακές, δεν συνέβαλλε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Περικοπές σε επιδόματα
Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, το 2018 προβλέπονται περικοπές κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτές θα αφορούν στα επιδόματα ανεργίας, τέκνων και φτώχειας, ενώ αναμένεται να μειωθεί και το επίδομα θέρμανσης γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στις περικοπές θα πρέπει να σημειωθεί και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος των πολιτών κατά 121 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλαγές και στο Δημόσιο
Η συμφωνία με την τρόικα απαιτεί να υπάρξει ανώτατος αριθμός συμβασιούχων στο Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει πως θα μειωθούν οι συμβασιούχοι τα επόμενα χρόνια. Επίσης θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές, καθώς έρχεται νέα αξιολόγηση στο Δημόσιο, ενώ επιστρέφει και η λεγόμενη κινητικότητα.
Πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ
Η συμφωνία ορίζει πως θα πουληθεί το 30% έως το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, που θα ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Αναφορικά με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που επρόκειτο να ενταχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διευκρινίσεις.
Τι αλλάζει με τα φάρμακα
Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά πλέον θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
Τα αντίμετρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
Δαπάνες
Επιδότηση ενοικίου
*Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ
*Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1000 ευρώ το χρόνο.
Οικογενειακό επίδομα
- Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
- Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
- Αυξάνεται κατά 260 εκατ. ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων.
Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας
- Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους πολύτεκνους
Σχολικά γεύματα
- Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
- Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
- Αυξάνεται κατά 50% ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.
- Για την κάλυψη των αιτήσεων θα δημιουργηθούν 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.
- Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.
Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη
- Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%.
- Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:
- Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.
- Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.
Θέσεις εργασίας
- Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας
- Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του λεγόμενου brain drain.
- Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
- Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
- Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.
Έσοδα - Φόροι
- Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
- Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.
Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
Έσοδα (το χρόνο) Εισφορά (%)
0 - 12.000 0% (από 0%)
12.000 - 20.000 0% (από 2,2%)
20.001 - 30.000 0% (από 5,0%)
30.001 - 40.000 5,0% (από 6,5%)
40.001 - 65.000 7,0% (από 7,5%)
65.001 - 220.000 9,0% (ίδιο ποσοστό)
220.000 και πάνω 10% (ίδιο ποσοστό)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου