Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αποχωρούν οριστικά οι ΗΠΑ από την Ευρώπη;

Αποχωρούν οριστικά οι ΗΠΑ από την Ευρώπη;

    Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017 18:57
    Αποχωρούν οριστικά οι ΗΠΑ από την Ευρώπη;

    Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

    Τα τελευταία δεδομένα με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δείχνουν ότι το κλίμα μόνο μια πρόφαση είναι για τον ευρύτερο ανασχηματισμό που θα λάβει χώρα τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση του πολεμικού της προϋπολογισμού κατά 50% για την επόμενη διετία ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέει στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ευρώπη είναι εδώ και μπορεί να αποτελέσει ο τέταρτος διεθνής γεωπολιτικός πυρήνας (μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα). Φυσικά θα μιλάμε για μία γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, που δεν αποκλείεται να πετύχει την απαραίτητη δομή και συνοχή που έχουν οι υπόλοιποι τρεις πυρήνες ακόμα και με πόλεμο (εκτός του οικονομικού που ήδη έχει κηρύξει σε κράτη όπως την Ελλάδα). 
    Η Μέρκελ στις δηλώσεις της είπε ότι ναι μεν η αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη είναι έντονη, αλλά η Ευρώπη οφείλει να φροντίσει και η ίδια για την ασφάλειά της και να αναπτύξει δεσμούς και με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ινδία (και η Κίνα).
    Λίγα λεπτά αργότερα, κυκλοφόρησε μήνυμα Τραμπ στο Twitter που επανελάμβανε, ότι η Γερμανία κερδοσκοπεί σε βάρος των ΗΠΑ, με τεράστια εξαγωγική ανισότητα και χρωστάει πολλά χρήματα στο ΝΑΤΟ. Η απάντηση ήρθε από τον "αντίπαλο" της Καγκελαρίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «είναι ο καταστροφέας των Δυτικών αξιών» και ότι «υπονομεύει την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των εθνών, βασιζόμενη στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ανοχή. Οφείλεται αντίσταση –πρόσθεσε- απέναντι σ’ έναν τέτοιον άνθρωπο και στην ιδεολογία του για επανεξοπλισμό.»
    Σειρά στο μπαράζ αντιαμερικανισμού είχε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που ανέφερε ότι "όποιος επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, εξασθενίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος, όποιος πουλάει περισσότερα όπλα σε εμπόλεμες ζώνες και δεν θέλει την πολιτική λύση θρησκευτικών συγκρούσεων, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη". Ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών χαρακτήρισε την πολιτική του Τραμπ «κοντόφθαλμη και αντίθετη στα συμφέροντα της Ευρώπης. Κατέληξε δε λέγοντας «Η Δύση σμικρύνθηκε, τουλάχιστον έγινε ασθενέστερη!».
    Έχοντας υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην οποία ανήκει και η Ελλάδα θα υποστεί την μεγαλύτερη αναταραχή από την απόσυρση των ΗΠΑ. Άλλωστε, ιστορικά οι ίδιοι οι Αμερικανοί ουσιαστικά κληρονόμησαν και διαχειρίστηκαν μία τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή που βρήκαν από τους Αγγλογάλλους και δεν δημιούργησαν μία νέα δική τους τάξη πραγμάτων στην περιοχή. Ναι μεν το Κουρδικό είναι μέσα στα αμερικανικά πλάνα, αλλά ο σφικτός "εναγκαλισμός" της Τουρκίας με τη Ρωσία, με πιο πρόσφατη κίνηση την πώληση των S-400 στην Άγκυρα δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει ακόμα διαπραγματευτικά χαρτιά για να πείσει τις ΗΠΑ ότι παραμένει χρήσιμος στα συμφεροντά τους.
    Εάν όντως ο Ερντογάν μείνει στην θέση του και η Τουρκία "κουρευτεί" λίγο από τους Κούρδους αυτό δεν σημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μείνουν ασφαλείς: το αντίθετο μάλιστα. Για το ίδιο θέμα έχει προειδοποιήσει και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Στη συνάντηση που είχε προ λίγου καιρού με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλλερσον και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγό Μακ Μάστερ, τόνισε και στους δύο ότι η χώρα μας είναι σε ολόκληρη την περιοχή η μόνη νησίδα σταθερότητας που έχουν οι ΗΠΑ για να ακουμπήσουν. Έτσι, είναι προς το συμφέρον τους να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο αυτή την αξία, και να μην αφήσουν τον κλοιό της αποσταθεροποίησης να κλείσει ασφυκτικά προς τη χώρα μας.
     el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    Ετοιμάζουν χερσαία εισβολή στον Λίβανο, υπόσχονται «απελευθέρωση» του Ιράν

      φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Julia Nikhinson  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ   30.09.24 18:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Διάγγε...