Ισλαμικό Κράτος και κλιματική αλλαγή οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι όπως τους αξιολογούν πολίτες 38 χωρών.Οι Έλληνες όμως φοβούνται την οικονομία
Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Ισλαμικό Κράτος και κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι οι δύο απειλές που αντιλαμβάνονται ως τις πλέον σοβαρές οι κάτοικοι 38 κρατών. Ωστόσο για κάθε χώρα ξεχωριστά η ιεράρχηση των κινδύνων και οι μεγαλύτεροι φόβοι που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες παρουσιάζουν διαφορές όπως για παράδειγμα στην περίπτωσης της Ελλάδας όπου ως η «πιο σημαντική απειλή» θεωρείται η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο Pew οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις οκτώ μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα τους και αυτές ήταν: Το Ισλαμικό Κράτος, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το προσφυγικό, η ισχύς και η επιρροή των ΗΠΑ, η ισχύς και η επιρροή της Ρωσίας και η ισχύς και επιρροή της Κίνας.
Για την Ελλάδα, αν και το Ισλαμικό Κράτος αξιολογείται ως πολύ σημαντική απειλή (79%) όπως και η κλιματική αλλαγή (επίσης 79%), η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται συνιστά τον σοβαρότερο κίνδυνο σε ποσοστό 88%. Ακολουθούν ως σημαντικές απειλές το προσφυγικό (67%), οι κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες (51%). Τους Έλληνες τους απασχολούν λιγότερο η ισχύς και η επιρροή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας (44%, 24% και 31%).
Άλλες αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις εντοπίζουμε σε: Κένυα, Σενεγάλη, Ν.Αφρική, Μεξικό, Περού, Κολομβία, Τανζανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή όπου κυριαρχεί η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την οικονομία και λιγότερο για το Ισλαμικό Κράτος. Οι δύο αυτοί κίνδυνοι αναφέρονται ως κορυφαίοι από συνολικά 15 και 12 χώρες αντίστοιχα.
Υπάρχουν όμως και άλλες διαφορές που εντοπίζουμε ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα, τα συμφέροντά της, την πολιτική της ή ακόμη και τη γεωγραφική της θέση. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Γκάνα, η Ν.Αφρική, η Βραζιλία, η Χιλή ανησυχούν πολύ για τις κυβερνοεπιθέσεις ενώ ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Τυνησία, η Σενεγάλη, η Ουγγαρία και η Ιταλία αξιολογούν το προσφυγικό ως έναν από τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους. Η Πολωνία φοβάται την ισχύ και την επιρροή της Ρωσίας όπως το Βιετνάμ και η Βόρεια Κορέας της Κίνας και η Τουρκία των ΗΠΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως και οι αλλαγές που βλέπουμε ανά γεωγραφική περιοχή σε ό,τι αφορά την ιεράρχη των οκτώ κινδύνων για τους οποίους ερωτήθηκαν οι πολίτες των 38 χωρών. Αφού αν και το Ισλαμικό Κράτος είναι Νο1 κίνδυνος για χώρες στην Ευρώπη και την Ασία και των Ειρηνικό, για τη Μέση Ανατολή είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και για τις αφρικανικές χώρες και αυτές της Λατινικής Αμερικής η κλιματική αλλαγή. Σημαντικές όμως είναι και οι διαφοροποιήσεις στην αξιολόγηση των κινδύνων που υπάρχουν από τη μια ευρωπαίκή χώρα στην άλλη.
Σημειώνεται πως συμμετέχοντες στην έρευνας έπρεπε να επιλέξουν ποια από τις οκτώ πιθανές απειλές που τους παρουσιάστηκαν θεωρούν ως ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας τους ενώ όπως τονίζεται στην έρευνα, η πολιτική ιδεολογία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή του είδους της απειλής. Οσοι ανήκουν ιδεολογικά στη δεξιά ανησυχούν περισσότερο για το ISIS και την τρομοκρατία αλλά και το προσφυγικό, ενώ όσοι ανησυχούν στην αριστερά ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου