Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δίνουν τα ρέστα τους για Γεωργίου

Δίνουν τα ρέστα τους για Γεωργίου

dombrovskis-630.jpg

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις ΝτομπρόβσκιςΑσπίδα προστασίας στον Γεωργίου και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις |ΕUROKINISSI
Ασπίδα προστασίας γύρω από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεπικουρούμενη από ΜΜΕ που αναπαράγουν καθημερινά το «παράδοξο» της καταδίκης του Ανδρέα Γεωργίου.
Δείγμα των προθέσεων των Βρυξελλών έδωσε χθες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι η υπόθεση θα φτάσει στο Eurogroup και επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι ανοιχτή για προσφυγή.
Την ίδια ώρα ευρωπαϊκά ΜΜΕ «ξεσπάθωναν» υπέρ τού Ανδρέα Γεωργίου και ο ίδιος έβρισκε «φιλοξενία» στους Financial Times για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Μέσω των Financial Times επανήλθε σήμερα η Κομισιόν με συνέντευξη του αντιπροέδρου της, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είχε ήδη δείξει δείγμα των προθέσεών του δηλώνοντας στο twitter την ανησυχία του και εκφράζοντας πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν από τον νόμο η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Επανερχόμενος σήμερα στο θέμα ο Ντομπρόβσκις υποστηρίζει ότι η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών αποτελεί «βασικό πυλώνα της σωστής λειτουργίας» του ευρώ και «ένα από τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης».
«Γι’ αυτό προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται προς αμφισβήτηση», προσθέτει.
Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times «Αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποιούν για τη δίκη-"φάρσα" για τα ελληνικά στατιστικά», όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η καταδικαστική απόφαση έχει προκαλέσει «κατάπληξη» σε πολιτικούς της Ε.Ε. «ανανεώνοντας αυτό που πολλές πρωτεύουσες φοβούνται ότι είναι μια σειρά πολιτικά υποκινούμενων δικών που αποσκοπούν στο να αποκαταστήσουν την οικονομική φήμη προηγούμενων κυβερνήσεων».
Την ίδια ώρα, στέλεχος της Eurostat, μιλώντας στην εφημερίδα, εκφράζει την έντονη ανησυχία των ευρωπαϊκών αρχών για την αίσθηση δικαίου.
«Ήταν σαφές πως κανένας δεν άκουσε τα όσα ισχυριστήκαμε», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας τη δική του άποψη για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δίκης τού πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε, η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο ήταν «τρομακτικά εχθρική», καθώς υπήρχε μια «συμπεριφορά “ανοιχτών” απειλών. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πραγματοποιούνταν τέτοιες δίκες σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα».
Το δημοσίευμα των FT καταλήγει με την παρατήρηση ανώτερου Ευρωπαίου διπλωμάτη ότι δεν είναι βέβαιο πως η υπόθεση θα προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να απειληθεί η οικονομική διάσωση της Ελλάδας, «αλλά η γενική θέση θα είναι η ισχυρή στήριξη για τον Γεωργίου».
Στο ίδιο ύφος και άρθρο γνώμης στο Politico με τίτλο «Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της».
Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των θεσμών στην Ελλάδα και υποδηλώνει την πιθανότητα πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, σχολιάζει η αρθρογράφος και χαρακτηρίζει την απόφαση «μια παρωδία που ξεπερνά την άδικη μεταχείριση ενός στατιστικολόγου και εγείρει ερωτήματα για την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στην Κομισιόν

Με σημερινή οργισμένη ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη μπορεί να “αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης” σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού πολιτεύματος».
«Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές», σημειώνεται με έμφαση στην ανακοίνωση της Ένωσης και προστίθεται:
«Μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι “παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις”. Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...