Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία UPD

tsipras-630.jpg

Αλέξης ΤσίπραςΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
«Παρών» ψήφισαν η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου αναρτήθηκε στην Διαύγεια η προκήρυξη των περίπου 3.000 θέσεων γιατρών και υπόλοιπων υγειονομικών με την έγκριση του ΑΣΕΠ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς και επαγγελματίες υγείας ξεκινά την επόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου και ολοκληρώνεται μέχρι τις 25 Αυγούστου, προκειμένου να στελεχώσουν νέες δομές.
Επίσης, ενημέρωσε ότι είναι έτοιμο προσχέδιο αλλαγής οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ μπορεί να αλλάξει ακόμη και το όνομα ώστε να υπάρξει πλήρης αποκοπή του από το παρελθόν «της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων και της συναλλαγής με τα συμφέροντα».
Όπως είπε, εντός του φθινοπώρου θα είναι σε θέση να νομοθετήσει σχετικά, «για να κλείσει οριστικά αυτή η περίοδος».
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι και ένας κρίσιμος δημόσιος φορέας προστασίας της δημόσιας υγείας και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η εξυγίανση σε αυτόν τον τομέα έχει ξεκινήσει» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.

Αντιπαράθεση

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων και για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο.
Στις τέσσερις τροπολογίες του νομοσχεδίου προστέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και άλλη μία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Οι τροπολογίες αφορούν στον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, το πρώτο επίπεδο παροχών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, και εκ νέου παράταση της θητείας των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ), καθώς και του επικουρικού προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 που υπηρετεί επίσης σε ΦΠΥΥ.
Ακόμη έχουν να κάνουν με ρύθμιση θεμάτων μετάταξης προσωπικού που έχει διοριστεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε εποπτευόμενους φορείς αυτού για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους κ.λπ., ρύθμιση θεμάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ και δαπανών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Υπουργείου Υγείας, ρύθμιση θεμάτων ΕΟΠΥΥ και άμεση πρόσληψη 150 υπαλλήλων σε προ-αναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, επικαλούμενη έκτακτες ανάγκες.

Αλ. Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μια τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».
«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Ή αξιοπιστία της χώρας είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται τους πολίτες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι η συγκάλυψη της διαφθοράς. Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμστε. Ισότητας και Διακιοσύνης. Δώσαμε και δίνουμε μια μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», είπε επίσης.

Προανήγγειλε προσλήψεις στον χώρο της Υγείας

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τo ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες. Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό».
«Προχωράμε σήμερα στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε το έργο που έχουν προσφέρει για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία της χώρας.
Συνάπτουμε πλήρεις συμβάσεις εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των γιατρών του ΕΟΠΠΥ. Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων.

Μητσοτάκης: Αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία πρόχειρο και ανεδαφικό. «Τι ακριβώς βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών;» ρώτησε με νόημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα ενώ εκείνος ήταν στο βήμα, και ανέβασε τους τόνους της κριτικής του και για τα θέματα της παιδείας. «Δεν πάτε τη χώρα μόνο πίσω. Την πάτε στο πουθενά. Εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος» ανέφερε, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αναδεικνύονται οι σημαιοφόροι με κλήρωση και όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα.
«Σας ενοχλούν αυτοί που τα καταφέρνουν. Αυτός που κρατάει τη σημαία δεν το κάνει από κίνητρο, αλλά του προσφέρεται ως επιβράβευση για την προσπάθεια που κάνει» πρόσθεσε και διερωτήθη: «Αλήθεια τι λένε οι ΑΝΕΛ για όλα αυτά;».
«Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Που είναι ο κ. Καμμένος αυτήν την εβδομάδα της πυκνής νομοθετικής εργασίας, να μας πει αν συμφωνεί με αυτά τα ωραία τα οποία κάνετε;» πρόσθεσε, ενώ διερωτήθη γιατί η κυβέρνηση δεν καταδικάζει και όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα αυτές τις ημέρες:
«Πραξικόπημα δεν είναι αυτό που κάνει ο Μαδούρο; Αλλά, βέβαια, ο Μαδούρο είναι το ίδιο πρόσωπο που θέλατε να κάνετε συνάντηση να σας υποστηρίξει στο σχέδιό σας να βγούμε από την Ευρωζώνη… Φοβάστε μήπως να πάτε κόντρα στο καθεστώς Μαδούρο γιατί φοβάστε αυτά που ξέρουν, και ότι δημόσια μπορούν να πουν για τις συνεννοήσεις που κάνατε μαζί τους; Θα τα μάθουμε όλα στην εξεταστική που θα κάνει η ΝΔ».
Για τα θέματα της Υγείας σημείωσε ότι ο νόμος της κυβέρνησης δεν πατάει πάνω στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επ' αυτού έφερε ως παράδειγμα τον νόμο 4238 του Φεβρουαρίου του 2014 και είπε, μεταξύ άλλων, ότι διασφάλιζε αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Αυτό επί της αρχής σάς ενοχλεί βαθιά. Το αντικαθιστάτε με μία φαραωνική δομή που είναι περιττή» τόνισε, επισημαίνοντας πως «σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημοσίους υπαλλήλους».
«Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας», συμπλήρωσε και σχολίασε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δράσεις στον τομέα της υγείας. «Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι αναπτυξιακοί και όχι για να χρηματοδοτούν επ' άπειρο το πελατειακό κράτος που πάει να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ότι με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 28-7-2017 καταργούνται οι ποινές για όσους έκλεβαν τον κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ. «Κλείνετε τα μάτια σε κάθε είδους διαφθορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως θα ήθελε να ήταν στην αίθουσα ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για όλα αυτά.
Φώφη ΓεννηματάEUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φ. Γεννηματά: Παρακαταθήκη όσα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που όχι απλώς δεν έπρεπε να διχάζει αλλά να ενώνει» ανέφερε στην ομιλία της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η παρακαταθήκη μας είναι όσα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι « καλύπτει την περίοδο 2004-2009» οπότε σύμφωνα με την ίδια «το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγκαταλείφθηκε και η σπατάλη στο φάρμακο έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη». Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και σήμερα οι κομματικές παρεμβάσεις γίνονται καθεστώς και η αδιαφάνεια κυριαρχεί».
Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δομές, διακυρήσσει ότι θα δημιουργήσει άλλες, χωρίς μελέτες και πόρους, προφανώς για να κάνει προσλήψεις συμβασιούχων.
Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν θα συναινέσει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «καθώς δεν βοηθά τους πολίτες και τα προβλήματά τους».
«Θα καταψηφίσουμε με σεβασμό στους πολίτες που ταλαιπωρούνται, με τη δέσμευσά μας ότι θα είναι προτεραιότητά μας ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το οποίο θα συμβάλλουμε στη δημιουργία του», τόνισε.

Λεβέντης: Να εισάγουμε και την ιδιωτική ασφάλεια

Την άποψη ότι «πρέπει κανείς να μπαίνει στα νοσοκομεία με απλή ταυτότητα, αλλά μοιραία πρέπει να εισάγουμε και την ιδιωτική ασφάλεια, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η κρατική δαπάνη για την υγεία με ίσης ποιότητας υπηρεσίες στην Υγεία» διετύπωσε Βασίλης Λεβέντης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερηφανεύεται πως έχει κάνει κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας, χωρίς να συνυπολογίζει ότι «έχουν κοπεί συντάξεις, έχουν μπει σκληρότερα κριτήρια για επιδόματα που έχουν κατεβάσει τον αριθμό των δικαιούχων και έχουν γίνει και πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να συνυπολογίζονται. Γιατί αν βλέπεις ένα μόνο καλό που έχεις κάνει και όχι τα άλλα, στρουθοκαμηλίζεις».
Αναφερόμενος στην Εξεταστική για την Υγεία, τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Να περιμένετε ότι όταν πέσει η κυβέρνησή σας θα πάτε και εσείς κατηγορούμενοι, αυτά είναι δανεικά. Εκτός αν έχετε φιλοδοξία να κυβερνήσετε πολλά χρόνια "τύπου Φράνκο"».
Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που φέρνει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση, υπογραμίζοντας ότι «τα προβλήματα του κόσμου τα λύνουμε με σχέδιο, όχι με τροπολογίες. Μοιάζετε με παλαιού τύπου πολιτικούς» και εκτίμησε ότι μία άλλη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων και αυτό το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...